Více

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Naučte se etiketě italského stolování. Průvodce zemí těstovin, parmezánu a espressa

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    - Reklama -

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    - Reklama -

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    ― Reklama ―

    Léto ve znamení zelené. Barevným trendům vévodí „koprový“ odstín

    Sociální síť Pinterest vydala svůj tradiční report trendů. Na základě vyhledávání uživatelů určila rovněž barvu, jež povládne letošnímu létu. Nad "butter yellow" a "cherry red" tentokrát vyhrála takzvaná dill green. Koprový odstín zelené zároveň představuje návrat k přírodě, offline detox a touhu po autenticitě, vzdálené světu sociálních sítí.

    Marc Jacobs potvrdil svůj rukopis. Na molo vrátil snové oversized siluety

    Pondělní večer v New Yorku se nesl ve znamení Marca Jacobs. Návrhář představil svou kolekci pro rok 2026, a to v již dříve využitých prostorách Newyorské veřejné knihovny. Jeho 19 umně zpracovaných looků potvrdilo rukopis, který designér buduje již několik sezón. Opět totiž nabídl strukturované a oversized siluety připomínající panenky.

    Old money, balet a F1. Letní obuv sází na nadčasovost

    Léto každoročně volá po lehkých a pohodlných botách, které vás budou ve stylu provázet horkými dny. Letos spatříme na nohou jak novinky, tak staré dobré kousky, které známe už od dětství. Všechnu letošní trendy obuv ale spojuje jedno, a to ambice propojit pohodlí a styl.

    Méně scrollování, více života. Trend anti-rot summer nutí ke zpomalení

    Pokud už jste unavení z nekonečného scrollování na sociálních sítích, ztrácíte motivaci a cítíte, že máte zahlcenou mysl, pravděpodobně na vás doléhá „brainrot“. Nemusíte ale zoufat, trend „anti-rot summer“ přichází s tipy, jak v létě zpomalit a konečně se nadechnout. Den offline, seznam radostí i příprava letních „snacks“ mají jedno společné, pomohou vám zpomalit a znovu naplno vnímat svět kolem sebe.

    Milán zatáhl módní oponu. Pánská móda putuje do Paříže

    Milánský menswear týden módy skončil několika vysoce očekávanými přehlídkami. I když samotný Giorgio Armani nemohl na odhalení své kolekce dorazit, přesto přihlížející více než ohromilo. Dojem zanechala také show z dílny britské značky Dunhill a pánská řada Vivienne Westwood. Milán tak předal štafetu Paříži, kde týden módy pokračuje.

    Na prstech lžičky, na krku nesourodé perly. V létě zazáří šperky s historií

    Letos v létě se tradice setká s individualitou. Čím větší příběh se za šperkem skrývá, tím lépe. V popředí stojí kousky spojené s bohatou historií, ať už jde o původně zásnubní prsteny ze lžiček, perly staré několik tisíciletí, nebo výrazné náramky inspirované starověkými civilizacemi. S letošními trendy šperky podpoříte udržitelnost, ale zároveň najdete prostor pro hravost a doplnění osobitého stylu. 

    Výstup z komfortní zóny. Make-up tutoriály nabourají zavedenou rutinu

    Zavedená rutina má své kouzlo. Ale stejně jako máme s nově přicházející sezónou tendence obměnit šatník, i kosmetická taštička si občas žádá čerstvý impulz. Na stálicích není nic špatného, ale make-up často nabízí víc, než na co jsme byly celé ty roky zvyklé. S vystoupením z komfortní zóny pomohou drobnosti, ale také trendy TikTok video.

    Milán zaplavila pánská móda. Ohromila Prada, Dolce & Gabbana i Armani

    Pánská móda zná trendy příštího roku. Koncem minulého týdne odstartoval v Miláně menswear fashion week a nabídl módní scéně hned několik dechberoucích přehlídek. Módní domy jako Prada, Dolce & Gabbana a Emporio Armani nabídly vhled do roku 2026. Budoucí léto vidí jako kombinaci sporty chic, italské elegance a nadčasových střihů.

    Dovolená bez kompromisů. Objevte stylové a bezpečné destinace pro sólo cestovatelky

    Sedíte na terase s výhledem na oceán, na kůži vás hřejí sluneční paprsky a nikdo po vás nic nechce. Sólo cestování se stává nejen mezi ženami stále oblíbenějším. Jde totiž o cenný čas, který trávíte vlastním tempem a máte možnost napojit se znovu sami na sebe. Zároveň je to ale velký krok, který vyžaduje odvahu vystoupit z komfortní zóny. Pohodlnosti se ale vzdávat nemusíte. Pokud vyberete správnou destinaci, dovolená bude naplněna pohodou, klidem a pocitem bezpečí.

    Hydratace s elegancí. Zažeňte žízeň trendy letními drinky

    Horké letní dny s sebou nenesou pouze vysněné momenty u pláže či bazénu, ale také nepříjemnosti spojené s rychle stoupajícími teplotami. Zpříjemněte si teplé měsíce trendy drinky, které kromě hydratace ukrývají i další výhody. Ochlaďte se domácí kombuchou, zmraženými zázvorovými "panáky" nebo koktejly, ukrývajícími elektrolyty.

    Montblanc pronikl do světa filmu. Naverboval režiséra Wese Anderson

    Luxusní značka Montblanc rozšiřuje své portfolio. V nejnovější kampani totiž objevuje filmovou scénu. Ve čtvrtek odhalila spolupráci se světově uznávaným režisérem Wesem Anderson. Ten pro značku vytvořil speciální krátký film, doplněný také o fotografie, a to za asistence svých oblíbených herců. Režisér se v kampani dokonce sám objevuje.

    Má nový Harry Potter šanci? Chystaný seriál budí kontroverze

    Kouzelnický svět Harryho Pottera se opět probouzí k životu. Sociální sítě křižují vášnivé diskuze o chystaném seriálu, založeném na sedmi původních knihách, jenž má na televizní obrazovky dorazit koncem roku 2026. Nedávné informace o castingu pak rozvířily pochyby o tom, zda má nejnovější projekt z dílny HBO u věrných fanoušků vůbec šanci.

    Marni má volný trůn. Módní dům oznámil odchod návrháře Francesca Risso

    Zdá se, že kolotoč výměny kreativních ředitelů ještě nekončí. Ticho, které na módní scéně nastalo po dosazení Jonathana Anderson do vedení všech sekcí Dior, skončilo. Přerušilo ho nečekané oznámení módního domu Marni. Po téměř 10 letech se loučí se svým kreativním ředitelem, Francescem Risso. Kdo ho nahradí je prozatím neznámé.

    Krása střídá nádheru. Praktické SPF balzámy maskují ochranu za elegantní líčení

    Více produktů v jednom je vždy praktická volba. Ne vždy sice takový výrobek nutně znamená perfektní účinek na všech frontách, SPF balzámy se ale rozhodně řadí mezi svaté grály léta. Vylepší každodenní kosmetickou rutinu nejen ochranou proti slunci, zároveň nabídnou buď decentní zabarvení, nebo dokonce podmanivé zvýraznění rtů.

    Proč byste měli znát umělkyni Lisu Jahovic? Přetváří předměty na kinetické sochy

    Věci, které většina lidí přehlédne, ona pozoruje se zneklidňující intenzitou. Lisa Jahovic, britská umělkyně působící v Londýně, se nespecializuje na monumentální plátna, ani výkřiky instalací. Její disciplína se těžko zařazuje. Osciluje mezi fotografií, filmem a sochařstvím, a přitom zůstává osobitá. Zatímco jiní umělci hledají inspiraci ve výjimečných událostech, Jahovic se obrací k obyčejnosti.

    Móda v kostce: Carolina Herrera vítá nový parfém a Max Mara láká na cruise 2026

    Italský módní dům Max Mara představil ve své cruise kolekci pro rok 2026 vrchol italské elegance. Překvapivě nenucenou resort řadu vydal pro Valentino také návrhář Alessandro Michele. Carolina Herrera uvádí nový parfém La Bomba a Emma Chamberlain spolupracuje s platformou Pinterest. Manolo Blahnik sponzoruje výstavu o Marii Antoinette.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―