Více

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Sledujte nás na Instagramu

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    - Reklama -

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    - Reklama -

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    - Reklama -

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    Naučte se etiketě italského stolování. Průvodce zemí těstovin, parmezánu a espressa

    Během recese nakoupíme více rtěnek. Kosmetika nebo lem sukně jako netradiční ekonomické ukazatele

    Nákupní návyky a nové oblečení v našem šatníku prozrazují o aktuálním stavu světa kolem nás více, než si myslíme. Móda, kosmetika a luxus jsou totiž součástí mnoha ekonomických teorií. Zdá se, že i index rtěnky nebo šampaňského může být směrodatným ukazatelem ekonomické recese nebo prosperity.

    Letní horké vlny lze prožít i bez starostí. Postaví se jim správně zvolené beauty produkty

    I když se na teplé letní měsíce každý rok těšíme, nesou s sebou i jisté překážky. Najednou je o dost těžší zachovat svůj make-up nerozmazaný, vlasy uhlazené a pleť bez nečistot. Horké vlny však můžete zvládnout pomocí správných beauty a make-up produktů.

    Hermès Birkin Bag jako ikona unisex elegance. Symbol luxusu si dopřávají i muži

    Při spojení Birkin bag si mnozí představí ikonickou kabelku, která si získala srdce žen po celém světě. Taková myšlenka je ale již dávno v propadlišti zapomnění, symbol luxusu a statusu si čím dál častěji užívají také muži. V dnešní době, kdy se hranice mezi módními gender kódy stále více stírají, se ikonická taška stává univerzálním symbolem elegance a sofistikovanosti pro všechny, bez rozdílu pohlaví.

    Kenzo propojil své kořeny s pařížskou elegancí. Čerpal z motivů džungle i origami

    Pařížská show Kenzo pro jaro a léto 2025 překvapila harmonickou kombinací francouzské elegance a svého ikonického archivu. Návrhář Nigo totiž při tvorbě dámských i pánských kolekcí čerpal z kořenů známé značky, slepujících vliv Francie a Japonska. Dokonale tak uchopil inspiraci džunglí nebo japonským origami.

    Nastává renesance 80. let. Z popela vstávají balonové sukně

    Od denimových a maxi přes saténové až po mini, sukně vždy byly a budou v módě. Značnou popularitu ve vyhledávání na sociálních sítích si v současné době užívají právě balonové sukně, proslavené v 80. letech minulého století. Přicházejí však s moderním a svěžím nádechem, který si nebudete chtít nechat ujít.

    Vychutnejte si s drinkem i jedinečné výhledy. Zavítejte do top rooftop barů Evropy

    Cestování nabízí jedinečnou příležitost ochutnat luxusní gastronomii ze všech koutů světa. V plánech výletů do cizích krajin by ovšem nemělo chybět ani objevování nezapomenutelných výhledů. Slaďte proto oba vytoužené zážitky a vyzkoušejte jeden z top rooftop barů Evropy.

    Módní novinky v kostce: Ralph Lauren odhalil uniformy týmu USA a Rihanna zastupuje J’Adore

    Americký návrhář Ralph Lauren představil očekávané uniformy týmu USA pro nadcházející Olympijské hry. Novinku ovšem představil rovněž módní dům Dior. Zveřejnil totiž, že se zpěvačka Rihanna stane ambasadorkou vůně J'Adore. Modelka Noemi Campbell zase v sobotu otevře vlastní výstavu a Chanel zahájí nové partnerství.

    Módní svět ovládá Miu Miu girl. Italská značka vytvořila vlastní styl

    Ani nejméně aktivní pozorovatel módního průmyslu si nemohl nevšimnout nesmlouvavého růstu italské značky Miu Miu. V posledních letech si díky svým virálním trendy kouskům dokázala vybudovat nejen základnu věrných zákazníků, ale také vlastní styl. Seznamte se s Miu Miu girl.

    Interiér roku 2025 oslavuje barvu Burnt Sienna i mísu s pomeranči. To vše na eklektickém základě

    Interiérové trendy roku 2025 zasahují do několika stylů. Inspiraci nachází v 70. letech, jejich prvky však převádí do moderních a inovativních linií. Oblíbený minimalismus sice ustupuje, jednou nohou v designovém hřišti ovšem stále zůstává. Jak jinak totiž správně vyniknou zdobné koberce než v jednoduchém prostředí? Alespoň tak nám je letos odprezentoval milánský Design Week.

    Pharrell Williams ztvárnil ducha Olympiády. Nová kolekce Louis Vuitton stojí na pospolitosti

    Kreativní ředitel pánské módy Louis Vuitton Pharrell Williams opět dokázal svou schopnost využívat aktuální dění i odhadovat budoucí trendy. Jeho nejnovější kolekce, odhalená na zahradě ředitelství UNESCO, umně podtrhla srdce blížící se Olympijských her, tedy pospolitost.

    Crème de la crème golfu: 5 nepřekonatelných hřišť překoná jen váš perfektní odpal

    Golf je sport, který si získal nadšence po celém světě. Není divu, můžete při něm sportovat i relaxovat uprostřed úchvatné přírody. Samotná hra je přitažlivá, existují však také golfová hřiště, která nebudete chtít opustit. Jedná se o crème de la crème luxusních golfových hřišť, nabízejících milovníkům oblíbeného sportu nepřekonatelné zážitky.

    TikTok zkouší další nevábný trend. Sociální síť zlákalo Onion Coffee

    Uživatelé TikToku znovu a znovu dokazují, že vyzkouší téměř každý trend, který spatří na svých obrazovkách. Přesně takový zvyk dal totiž zrodit další podivuhodné obsesi. Tentokrát se milovníkům neobvyklých ingrediencí zalíbilo takzvané Onion Coffee, tedy káva s mlékem a jarní cibulkou.

    Módní novinky v kostce: Alessandro Michele překvapil cruise kolekcí a Nicola Coughlan kampaní pro Skims

    Začátek týdne přinesl hned několik neočekávaných zpráv. Návrhář Alessandro Michele nečekaně odhalil první tvorbu v nové pozici kreativního ředitele Valentino. Populární herečka Nicola Coughlan se zase objevila v kampani pro Skims. Značka Swarovski zahájila exkluzivní výstavu v Miláně a Gucci ve stejném městě představil svou pánskou kolekci.

    Přichází finální série seriálu Elite. Připravte se na záplavu rozmanitých a trendy outfitů

    Netflix oznámil datum dlouho očekávané osmé série oblíbeného španělského seriálu Elite. Jeho premiéru stanovil na 26. července. Fanoušci se mohou těšit na další dávku dramatických zápletek, módních ikon a estetického požitku, pro seriál tak typického. Samozřejmě se nebavíme pouze o více "spicy" scénách. Elite si totiž získal reputaci nejen pro svůj napínavý děj, ale také moderní vizuál.

    Tvářenka, jak ji ještě neznáte. Boyfriend Blush redefinuje trendy líčení

    Současným make-up trendům bezpochyby dominuje tvářenka ve všech formách, tvarech a barvách. V různých odstínech ji tak tradičně nanášíme nad bronzer a lícní kosti, abychom tím pozvedli svůj obličej. Sociálními sítěmi se ovšem začal šířit trend zvaný Boyfriend Blush, který nebojácně popírá všechny zásady trendy líčení posledních několika let.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―