Více

    Sledujte nás na Instagramu

    „Dá sa pít” nebo „Nedá sa pít”? Obvykle se spokojíme s tím, zda nám podávané víno chutná, či nikoliv. Jestli vám ale není úplně jedno, co máte ve skleničce, prozradíme si, jak poznat kvalitní víno, aniž byste museli mít vytrénovaný sommelierský jazýček.

    Říct o vínu, že je dobré, je většinou otázkou vkusu a osobních preferencí. Někomu chutí sladké, jinému suché, další si potrpí na mírnou kyselinku. Jsme však stále u subjektivního hodnocení, takže se klidně může stát, že vám nebude chutnat víno, které má od expertů jedničku s hvězdičkou a nikdo s vaším názorem nehne. Jak vám lahodí v ústech je totiž ve výsledku i to nejzásadnější a pro běžné pití to stačí. Ale víno je umění i věda zároveň, objevování jeho tajemství může být nekonečně zajímavé a odměňující. Takže si nalijte skleničku a vydejte se s námi na nekonečné vinice, kde se mísí vůně slunce, ranní rosy a šťavnatých hroznů.

    Zapojte smysly

    Zorientovat se v současné nabídce vín není snadné, je čím dál rozmanitější. Když ale zapojíte tři základní smysly – zrak, čich a chuť, dokážete posoudit, jak kvalitní či nekvalitní víno před vámi stojí.

    Foto: Unsplash

    Barva

    Dobré víno bude mít vždy intenzivní a zářivou barvu. Všímejte si čistoty, průzračnosti moku. Bílé je od světle zelenkavé přes žlutou, až po zlatou žlutou, u červeného se barevné tóny pohybují od světle rubínových po temně rudou. Barva prozradí i stáří. U červeného platí, že čím oranžovější, více do cihlové, je odstín, tím starší to bude ročník. Jasné a spíše fialové, nachové, bude mladší. Čím zralejší bílé, tím zlatavější je. Samozřejmě se pigmenty odvíjí i od odrůdy.

    Odradit by vás měla barva šedá, nahnědlá. Ta zejména u bílých vín značí oxidaci – zkažení vína. Černá v případě červeného znamená příliš mnoho železa. Pokud je vše v pořádku a víno je ”jiskrné”, je čas přivonět.

    Vůně

    Vůně – nebo též buket – o kvalitě vína napoví hodně. Musí být čistá a harmonická, třebaže to zrovna není váš šálek. Pakliže při prvním ovonění ucítíte nepříjemné pachy, štiplavé a dráždivé, značí to vysoký obsah těkavých látek. Určitě nepijte víno, které je cítit po octu, acetonu, síře či dokonce plísni!

    Nakloňte hlavu nad sklenku a čichněte. Jaký je váš ”le premier nez”? Doslova první nos. Je-li víno dost otevřené, ucítíte ovocné, květinové nebo třeba minerální aroma. Když se vám nedaří odhalit žádnou vůni, může být ještě tzv. zavřené. V tom případě ho musíte nechat nadechnout, provzdušnit. Zakružte sklenicí a čichněte znovu. Je to lepší? Jdeme konečně degustovat!

    Čím komplexnější víno, tím více vrstev bude jeho vůně mít. Takové aroma vás bude vyloženě bavit, budete ho chtít objevovat. 

    Chuť

    Degustace to rozhodne. Během ní si potvrdíte první dojmy a chuťový profil. Chuť může být skutečně různorodá, od svěží ovocné, přes jemně kyselou, až po kořeněnou a těžkopádnou. Některá vína mohou evokovat i čokoládu a vanilku. V žádném případě by neměla být kovová (vysoký obsah železa nebo mědi) či příliš kyselá (nadbytek kyseliny octové). Musí vám hrát na jazyku v jedné vyvážené melodii. Hledáte rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí.

    Víno se liší také délkou v ústech, jež se počítá v kaudáliích. Jedna kaudálie se rovná jedné vteřině. Když polknete, může vám v ústech setrvat dochuť, což nazýváme délkou vína, a ta průměrná se u kvalitního vína pohybuje mezi třemi až devíti kaudáliemi. Jen tak pro zajímavost, velmi dobré víno se může vyšplhat až na dvacet.

    Jednoduchý test vína

    Čím více vín ochutnáte, tím větší mistr se z vás stane. Začněte klidně s vínem, co máte doma na takové to běžné popíjení, třeba u filmu. Nalijte do sklenky asi půl deci, přičichněte a ochutnejte. Pak nechte skleničku patnáct minut ladem. Víno zteplá a díky tomu odhalí své silné a slabé stránky.

    Po uplynutí čtvrt hodinky k vínu znovu čichněte a ochutnejte. U vína nižší kvality bude víno horší než na začátku. Takové doporučujeme vychladit a rychle vypít. Víno příjemné na hezké večery bude stejně dobré jako na začátku. V takovém případě máte v lahvi dobrý poměr ceny a kvality, který nezklame vás ani návštěvu. A nyní už určitě tušíte, že kvalitní víno bude po opětovném koštu ještě lepší. Otevře vám nový rozměr chuti a vůně, budete si užívat jeho noblesy. Určitě s ním na vás čekají krásné zážitky.

    Foto: Pexels

    Co pít, a co už ne?

    Aby byl váš požitek z vína maximální, je důležité ho i správně skladovat, nejen před podáváním, ale i po otevření, protože doma po práci si většinou nedáte celou lahev. Tady platí, že šumivé byste měli spotřebovat do druhého dne. Bílé skladujte v lednici s korkovou zátkou a spotřebujte do 3 až 5 dnů. Růžové je možné konzumovat i týden po otevření. Červené zazátkujte, ale do lednice ho nedávejte, místo toho mu najděte tmavé, chladné místo, kde vydrží max. pět dní.

    Když lhůtu o den dva přetáhnete a víno se stále jeví pitelné, ještě nemusí skončit vylité do dřezu. Co takhle si připravit famózní beef bourguignon?

    Zdroj: Oceněná vína, Víno s příběhem, Moje lahve

    Připravte nosánky a chuťové pohárky: Jak poznat kvalitní víno. Jednoduchý test odhalí silné i slabé stránky

    Seznam zakázaných kousků pro pány. Barevné ponožky i dřevěného motýlka okamžitě vyhoďte

    Žijeme v době, ve které je vaše vizuální stránka důležitější, něž kdy dříve. Někdo to může považovat za povrchní tvrzení, na prvním dojmu ovšem záleží. Skvělý outfit navíc zvyšuje i atraktivitu. Pokud potřebujete šatník připravit na příchod nových stylových kousků, budete jim muset uvolnit místo. Začít můžete ihned, následující kousky maximálně nekorespondují s představou o moderním muži.

    MFW: Módní domy odhalily sofistikovanou jednoduchost, ikonické proužky i dech beroucí róby

    Milánský týden módy se uchýlil ke konci. V posledních dnech ovšem stihl nabídnout hned několik úspěšných přehlídek. Návrhář Giorgio Armani sklidil ovace poté, co předvedl řadu dokonalých rób. Módní dům Missoni pohlédl do minulosti a opět zpracoval své slavné proužky. Značka Bottega Veneta pak odhalila jednoduché, ovšem stoprocentně sofistikované kousky.

    Zájem o úzké džíny prudce narůstá. Čeká nás jejich opětovná nadvláda?

    Úzké džíny se staly jakýmsi kontroverzním kouskem, který buď milujete, nebo nenávidíte. Zdá se, že na delší dobu upadly v zapomnění. Nejnovější data a outfity současných módních ikon však předpovídají jejich možný návrat, který otřese základy každého šatníku.

    Proměňte své obroučky v módní doplněk. Trendy brýle roku 2024

    Brýle považujeme za módní doplněk už několik desítek let. Letos to ovšem platí dvojnásob. Důvodem je vliv celebrit, TikTok trend oslavující estetiku knihovnic, i bezprostřední výraznost obrouček. Na rozdíl od prstýnku nebo doplňku ve vlasech si totiž brýlí každý všimne téměř okamžitě. V roce 2024 do popředí vstoupily především modely připomínající uplynulá léta 20. století.