Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Naučte se etiketě italského stolování. Průvodce zemí těstovin, parmezánu a espressa

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    - Reklama -

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    - Reklama -

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    ― Reklama ―

    Dopřejte si trochu nadhledu. Objevte luxusní střešní bary Evropy

    Jeden z nejlepších způsobů, jak objevit nové město, je spatřit ho z dostatečné vzdálenosti. Střešní bary nabízejí perfektní lokaci, která vám dané místo nabídne jako na dlani. Pozvedněte svůj příští luxusní výlet na vyšší úroveň a objevte evropská velkoměsta z nového úhlu. Stačí si objednat oblíbené bublinky, pohodlně se uvelebit a už jen vychutnávat.

    Pánská móda Christiana Louboutin má novou tvář. Povede ji Jaden Smith

    Módní svět ve středu překvapila novinka ikonického návrháře Christiana Louboutin. Oznámil totiž, že pánskou módu své červenou barvou protkané značky svěří do rukou herce a rappera Jadena Smith. Je to poprvé, co bude designér s někým sdílet kreativní vedení společnosti, již založil roku 1991. Debut Smith odhalí začátkem příštího roku v Paříži.

    Velký návrat značky Alexander Wang. Jak vypadá nová „Wang Girl“?

    Alexander Wang se po sedmi letech vrátil na módní kalendář New York Fashion Week s kolekcí, která vyzařuje sebevědomí i vyzrálou estetiku. Show navíc oslavil 20. výročí od založení své značky. V jeho pojetí slaví návrat primárně ikona "Wang Girl". Tentokrát s příměsí kostkovaného potisku, ostrých kontur a vizí ženy, jež vládne vlastnímu času. Návrhář poskládal odkaz minulosti a transformoval jej v siluetu moderní ženy.

    Fendi v obložení atraktivních barev. Módní dům naservíroval perfektní paletu

    Paleta barev z dílny Fendi pro letošní podzim a zimu funguje jako obraz římské oblohy při západu slunce. Tmavě listnatá zelená, hluboká zemitá hnědá a šedá grafitová, s nádechem petrolejově modré, přecházejí do světlých, skoro až rozbředlých tónů terakoty a práškově růžové. Šarlatová a "bubblegum pink" dodávají nečekaný akcent. Výsledek působí jako harmonická kompozice, v níž má každý odstín přesnou roli.

    Jak vybrat správný kožich? Přípravy na podzim a zimu jsou v plném proudu

    Kožich se stal jedním z hlavních pilířů podzimní a zimní sezóny a jeho podoba se mění podle toho, kam směřuje váš osobní styl. Luxusní, streetwear i subkulturní verze mají společného jmenovatele. Hřejivost, výraz a možnost stát se hvězdou outfitu. Není nutné hledat kompromis, když existuje varianta, která dokonale odpovídá vašemu šatníku.

    Hnědá je nová černá. Letos definuje podzimní pánský šatník

    Většina z módních trendů má tendenci být pomíjivá. Investice do extravagantních doplňků, specifické obuvi nebo konkrétního trička tak bývá ošemetná. Podzimní pánskou módu však letos naštěstí definuje i hnědá barva, která osloví svou nadčasovostí....

    Gustaf Westman redefinuje sváteční design. Tentokrát ve spolupráci s IKEA

    Gustaf Westman patří k nejvýraznějším jménům designu a opět potvrzuje, že jeho tvorba přesahuje hranice tradičního pojetí interiéru. Po nedávné spolupráci s automobilkou BMW přichází další projekt, tentokrát s IKEA. Kolekce Home of Celebration spojuje energii barev, organické tvary a rukopis Westmana s dostupným světem švédské značky. Výsledkem je 12 objektů, jež mění pohled na sváteční stolování.

    Michael Kors nabízí únik. Kolekci pro jaro a léto 2026 ponořil do klidu

    Svou nejnovější kolekci sice již ve středu odhalil Ralph Lauren, oficiální kalendář Newyorského týdne módy však odstartoval návrhář Michael Kors. Na Manhattanu představil své návrhy pro nadcházející jaro a léto. Při jejich tvorbě čerpal z léta plného cestování a vytouženého pocitu úniku. Splývavé dlouhé siluety a jemné materiály nabídly závan klidu.

    Frankenstein okusil luxus. Filmové kostýmy doplnily šperky od Tiffany & Co.

    Slavný šperkařský dům Tiffany & Co. pomohl probudit k životu tajemný příběh Frankensteina. Značka spolupracovala na kostýmech nejnovějšího filmového zpracování legendárního románu. Snímku propůjčila na 27 archivních i moderních kousků svých luxusních šperků. Ozdobila jimi především looky postavy Elizabeth, kterou ztvárnila herečka Mia Goth.

    Gen Z plní vlastní šálky. Trend „Fill your own cup“ radí, jak nevyhořet

    Z prázdného šálku nejde nalévat. Nejnovější trend "fill your own cup" mladé generaci na sociálních sítích připomíná, že péče o sebe není sobeckost, ale základní předpoklad psychického a fyzického zdraví. V době neutichajících notifikací a téměř nekonečných povinností se stává nezbytností zpomalit, dobít energii, a teprve pak ji opět rozdávat dál.

    Padesátkrát a stále poprvé. Trenčkoty umí překvapit, nebojte se trendy obměn

    Trenčkoty jsou letos znovu v módě, i když z ní vlastně nikdy neodešly. Ikonický béžový kousek prošel evolucí a obchody jej nyní jako na běžícím páse nabízí v roztodivných variacích. Módní domy a jejich návrháři dokazují, že jeden z nejpraktičtějších prvků vašeho šatníků je takzvaným statement piece, zapadajícím do každé generace i stylu.

    Ralph Lauren vidí trojbarevně. Odstartoval Newyorský týden módy

    Započal kolotoč zářijových týdnů módy. Přehlídky odhalující kolekce pro jaro a léto 2026 neoficiálně odstartovala show z dílny Ralph Lauren. Návrhář nabídl decentní eleganci, kterou podtrhla výrazná paleta barev. Skládala se totiž pouze ze tří odstínů, černé, bílé a červené. Designér tak učinil krok stranou od klasického preppy stylu a pronikl do modernismu.

    Pánská obuv si pohrává s kontrastem. Paříž diktuje podzimní footwear

    Pánská obuv na Pařížském týdnu módy pro podzim a zimu 2025 působila jako nejpřímější indikátor současných trendů. Z přehlídek i showroomů totiž vzešly modely, které pracují s jasnými kontrasty. Těšit se můžeme na sportovní základ převedený do luxusu, klasiku přeformátovanou do experimentu nebo minimalistické tvary postavené proti maximalismu.

    Gentle Monster boduje. Perfektní kampaně doplňuje příkladový marketing

    Gentle Monster patří mezi značky, které proměnily způsob, jakým móda komunikuje se svými zákazníky. Z korejského výrobce brýlí se stal kulturní hráč, jenž dokáže spojit architekturu, umění a marketing do jednoho dokonalého celku. Každá kolekce působí jako kapitola příběhu, který se odehrává v digitálních kampaních, ale i ve fyzickém prostoru.

    Rosalía oblékla Calvin Klein. Zpěvačka září v čerstvé kampani

    Módní dům Calvin Klein naverboval do své nejnovější kampaně další známou osobnost. Jeho ikonické spodní prádlo tentokrát v reklamě pro letošní podzim oblékla španělská zpěvačka Rosalía. Na fotografiích, o které se postarala fotografka Carlijn Jacobs, pózuje v kolekcích Icon Cotton Modal a Heritage Cotton, a to ve vaně, baggy džínách i s krajtou.

    Tokyo Fashion Week highlights. Týden módy se nesl v novém duchu

    Uplynulý Tokyo Fashion Week pro sezónu jaro/léto 2026 ukázal, že i po více než 20 letech dokáže překvapit. Organizátoři letos výrazně zredukovali počet přehlídek a znovu vsadili na fyzickou přítomnost. Tím se celá akce zpřehlednila, zintenzivnila a získala větší mezinárodní přesah. V centru dění nestála pouze estetika, ale rovněž otázka, jak reagovat na reálné japonské klima a jak vnést do módy lehkost.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―