Více

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    ― Reklama ―

    Naučte se etiketě italského stolování. Průvodce zemí těstovin, parmezánu a espressa

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    - Reklama -

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    - Reklama -

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    ― Reklama ―

    Když touha po kráse škodí. Tři beauty mýty, které musíte znát

    Beauty mýty jsou všude kolem nás. Bohužel krása se neměří v centimetrech, množstvím séra, ani tím, kolik přírodních výtažků natlačíte do jedné rutiny. V kosmetice, stejně jako v módě, platí, že čím víc pravidel, tím víc výjimek. Některé „pravdy“ se ale opakují, jako by je někdo tesal do mramoru. Přitom stačí jen trocha nadhledu, abychom zjistili, že tři z nejčastějších mýtů jsou nejen zastaralé, ale i škodlivé.

    Filmová plátna vyhlížejí nové hity. Pět očekávaných snímků roku 2025

    Trvající filmový festival v Cannes slouží jako připomínka toho, že letošní rok čeká ještě spousta úspěšných snímků. Zatímco některé z očekávaných filmů budou usilovat o prestižní ceny kritiků, jiné hodlají aspirovat spíše na přilákání co největšího počtu diváků. Objevte pět z nich, o kterých v následujících měsících zcela jistě ještě hodně uslyšíte.

    Napodobeniny luxusních kabelek ovládají módní řetězce. Nejde ale o klasické „fejky“

    Představa napodobeniny kabelky většinou evokuje laciný kousek z tržnice, často ozdobený špatně okopírovaným logem a nekvalitními švy. Tato éra ale pomalu končí. Nová vlna „napodobenin“ přichází z míst, odkud bychom ji před pár lety nečekali. Z regálů módních řetězců. Modely nápadně připomínající slavné ikony se objevují v řadách značek jako COS či Zara. Bez loga, ale se stejným tvarem, uchem i strukturou.

    Kontroverzní trend opět na scéně. Peplum styl už vás do rozpaků nepřivede

    Zatímco mnozí z nás ještě stále nedokázali překousnout letošní definitivní návrat skinny jeans, z módního záhrobí vstává z mrtvých další milovaný, ale i nenáviděný trend. Říká vám něco peplum? Pokud ne, je čas osvěžit si paměť. Právě tato zapomenutá silueta se totiž stále častěji objevuje na přehlídkových molech a červených kobercích.

    Glenn Martens zná deadline. Debut pro Maison Margiela odhalí v červenci

    Módní dům Maison Margiela oznámil letos v lednu po roce čekání svého nového kreativního ředitele. Po proslulém návrháři Johnu Galliano ho povede designér a soušasný šéf Diesel Glenn Martens. Zástupci značky však nyní odhalili, kdy představí svou debutovou kolekci. Haute couture řadu pro podzim 2025 zveřejní na červencovém fashion weeku v Paříži.

    TikTok trendy slibují dlouhověkost. Místo toho plýtvají cenným časem

    Touha dosáhnout co nejvyššího věku je přirozenou součástí života a vždy k němu patřila. Nejmodernější technologie, hnutí biohacking, a hlavně sociální sítě však ze snu dlouhověkosti učinily kolotoč, ze kterého lze jen těžko vystoupit. Populární TikTok trendy nabízejí pochybné tipy, vedoucí spíše k prázdné peněžence a ztracenému času.

    TikTok pohltil nečekaný comeback. Pánskou módu dobývá Hedi Boy

    Již od začátku letošního roku je jasné, že je nostalgie jeho synonymem. Na módní scénu se totiž vrací řada trendů, které mnozí z nás už dávno považovali za zapomenuté. Do popředí platformy TikTok se proto nenápadně vkradl rovněž styl definující počátky milénia a vycházející ze stylu návrháře Hedi Slimane. Pánskou módu ovládl takzvaný Hedi Boy.

    Mikiny v revolučním hávu. Díky správné kombinaci získáte elegantní outfit

    Ačkoliv tepláky už snad navždy zůstanou kouskem oblečení, jehož místo je kdekoliv mimo zrak široké veřejnosti, mikiny se probojovávají do městských outfitů. Netřeba je rovnou odsuzovat, se správným kombinováním umí vytvořit i elegantní vzhled. Důležité je dbát na správný střih a doplňky. Pro inspiraci přitom nemusíte chodit daleko.

    Snímek I’m Still Here navrátil 70. léta. K životu probudil i tehdejší módu

    Cenu Oscar za nejlepší mezinárodní počin si letos ze slavnostního předávání odvezl snímek I'm Still Here. Film založený na skutečné události pojednává o brutálních podmínkách brazilského diktátorského režimu ze 70. let minulého století. Umně ale propojuje tragédii v centru dění s nezlomným optimismem, atmosférou a módou tehdejší doby.

    Orámované rty slaví úspěch. Důkazem jsou perfektně sladěná lip comba

    Beauty trendy si v poslední době vzaly pod křídla výrazně orámované rty. Konturky samozřejmě nejsou žádnou novinkou, avšak nedávno se začaly objevovat i jako samostatný prvek líčení. Není divu, při vhodně zvoleném odstínu vypadají rty precizně vytvarované a strhnou na sebe všechnu pozornost. Stejný efekt má ale rovněž osobité lip combo.

    Spolupráce s návrháři a koncert Charli XCX. Uniká H&M své pověsti fast fashion řetězce?

    Řetězec H&M šlápnul na plyn. Dle nové strategie usiluje nejen o zatraktivnění značky pro širší okruh zákazníků, ale i vymezení jedinečné pozice mezi konkurencí, jako je Zara a Shein. V posledních měsících proto zorganizoval koncerty se zpěvačkou Charli XCX a představil prémiovou designerskou kolekci. Stačí však zvučná jména v kampaních a lákavé akce na odpoutání pozornosti od fast fashion hříchů?

    Ferragamo opět rezonuje. Výkřik relevance přinesla letní řada i Kylie na Met Gala

    Značka, která kdysi stála v závětří módního světa, se opět dostává do popředí. Ferragamo poslední dobou nezní jen na přehlídkových molech. Rezonuje i v zákulisí nejslavnějších událostí. Důkaz? Supermodelka Kylie Jenner oblečená do Ferragamo na nedávném Met Gala. Těžko hledat hlasitější výkřik relevance. Návrhář Maximilian Davis tak činí z Ferragamo brand působící kultivovaně a zároveň sebevědomě.

    Gucci se vrací domů. Show Cruise 2026 uspořádá v historickém archivu

    Koncem dubna odstartoval módní dům Chanel kolotoč letošních cruise kolekcí. V těsném závěsu na něj však brzy naváže Gucci. Společnost totiž odhalila přesné datum i lokaci nadcházející přehlídky. Tentokrát se rozhodla navrátit ke svým kořenům, tedy do Florencie. Show proto dne 15. května uspořádá ve svém historickém archivu v Palazzo Settimanni.

    Beyoncé navázala na tradici. Na Cowboy Carter Tour nešetří na designovém šatníku

    Zpěvačka Beyoncé nepatří pouze mezi královny hudebního, ale také módního světa. Důkazem jsou její jedinečné kostýmy z dílny luxusních značek, kterými již tradičně ohromuje návštěvníky svých koncertů. Výjimkou není ani nedávno odstartovaná Cowboy Carter Tour, jež nabídla kousky z dílny módních domů, jako je Mugler, Loewe či Diesel.

    Paris Hilton opět pronikla do světa skin care. Představila značku Parívie

    Neexistuje snad žádné odvětví, ve kterém by jedna z nejznámějších osobností světa, Paris Hilton, nezkusila štěstí. Od modelingu přes zpěv po herectví, zdá se, že jí nic není cizí. Není proto žádným překvapením, že své jméno v uplynulých letech spojila také s řadou beauty produktů. Nyní tak opět proniká do světa skin care, a to s novou značkou Parívie.

    Donatella Versace oslavila 70 let. Připomeňte si její nejikoničtější momenty

    Módní ikona a kreativní ředitelka stejnojmenné značky Donatella Versace oslavila své sedmdesátiny ve velkém stylu. Tedy obklopená láskou, leskem a vzpomínkami na momenty, které definovaly dějiny módy. Žádná jiná žena nedokázala tak elegantně navázat na rodinný odkaz, a přitom se stát vlastním nezapomenutelným fenoménem.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―