Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Naučte se etiketě italského stolování. Průvodce zemí těstovin, parmezánu a espressa

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    ― Reklama ―

    CFDA rozdala svá ocenění. Tentokrát slaví Ralph Lauren i Thom Browne

    New York přivítal v pondělí večer jednu z nejdůležitějších událostí roku. CFDA Awards totiž představují módní protiklad Oscarů a slouží jako významné ocenění amerických designérů. Cenu si tentokrát domů odnesli návrháři Ralph Lauren, Thom Browne, Donatella Versace nebo sestry Olsenovy. Ocenění módní ikony zase od Anny Wintour převzal rapper A$AP Rocky.

    Nevěsty podzimu 2026 mají jasno. Svatební šaty vlají v rytmu ikon

    Nedávný Bridal Fashion Week v New Yorku promluvil. Deklaroval trendy podzimu 2026 a potvrdil to, co mnozí očekávali. Svatební šaty budoucí sezóny čerpají z uplynulých i teprve připravovaných svateb slavných ikon. Značky reflektují šaty Seleny Gomez, Charli XCX a odhadují, jaké oblékne Taylor Swift. To vše doplňuje záplava krajky a volánů ve stylu Marie Antoinette.

    Coperni přepisuje bodycare. Oblečení napouští prospěšnými bakteriemi

    Značka Coperni ví, jak vytvořit virální moment a posunout hranice nemožného. Ať už to byly šaty modelky Belly Hadid ve spreji, nebo robotičtí psi na módní přehlídce. Tentokrát se však její zakladatelé Sébastien Meyer a Arnaud Vaillant rozhodli vydat komerčnějším směrem a představit kolekci oděvů napuštěných synbiotickou směsí, jež byste jinak našli ve své ledničce.

    Zemřela Marina Yee. Jako členka Antverpské šestky přepsala pravidla módy

    Módní svět opustila významná návrhářská ikona, designérka Marina Yee. Zemřela dne 1. listopadu po boji s rakovinou, a to ve věku 67 let. Známá byla především jako členka proslulé skupiny Antverpská šestka, která koncem 80. let přepsala pravidla tehdejší módy. Většinu své kariéry však strávila mimo světla módních reflektorů, a to jako učitelka renomovaných univerzit.

    Balmain slaví 80. narozeniny. Jeho módní stopu vykreslí nový dokument

    Jedna z nejvýznamnějších značek módní historie slaví významný milník. Módní dům Balmain letos oslaví své 80. narozeniny. Na oslavu si nadělil nejen speciální výstavu One Night, Eight Decades v New Yorku, ale rovněž speciální dokument. Postaral se o něj uznávaný režisér Loïc Prigent, jenž vynesl na povrch archivní záznamy, které veřejnost ještě nikdy nespatřila.

    Julian Klausner se činí. Rozvíjí populární pánské tenisky Dries Van Noten

    Dries Van Noten vždy oblékal svět do poezie textilních kontrastů. Když ale na konci své kariéry představil nízké semišové tenisky, přidal ke svému odkazu nečekanou kapitolu. Precizní, civilní a zcela současnou podobu pánských bot. Ty se staly jeho tichým podpisem, který rezonoval i po jeho odchodu. Tento příběh nyní pokračuje pod vedením návrháře Juliana Klausner.

    Z holky od vedle je showgirl. Taylor Swift se novými outfity staví mezi legendy

    Už dlouho víme, že značka jménem Taylor Swift obsahuje mnohem víc než jen písničky s chytlavými refrény a chytrými texty. Nové album The Life of a Showgirl ukazuje umělkyni šťastně zamilovanou a pevně usazenou ve světě showbyznysu. Populární zpěvačka si skrze něj nejen hudebním, ale především módním jazykem a za pomocí promyšlené stylizace říká o pozici mezi opravdovými legendami.

    Prada odstartovala vánoční shon. Vydala letošní sváteční kampaň

    S postupujícím podzimem se nezadržitelně blíží i letošní sváteční období. Vánoční shon odstartovala mezi světovými módními domy společnost Prada. Koncem října vydala kampaň oslavující svátky s názvem A Winter's Tale. V jejím středu stojí ambasadoři značky, ale také klasický zimní archetyp představující cestu domů zasněženými vrcholky dechberoucích hor.

    Rozhovor: Pokud nevybočíš, nikdo si tě nezapamatuje, míní návrhář Jeremiáš Fürst

    Začínající návrhář Jeremiáš Fürst stojí za kolekcí Dressed To Dream, kterou letos představil na Budapešťském fashion weeku. Jeho tvorba stojí na pomezí klasické pánské krejčoviny a subtilního snění. Zkoumá, jak může muž vypadat, když odloží zbroj a dovolí si být jemný, klidný a přirozený. V rozhovoru mluví designér o nové mužské identitě, rivalitě na české scéně i o tom, proč je návratnost v módě často jen iluzí.

    Film Die, My Love láká na surovost. Jennifer Lawrence popouští uzdu emocí

    Herecké duo Jennifer Lawrence a Robert Pattinson jiskří v novém thrilleru. Snímek Die, My Love, který debutoval na letošním filmovém festivalu v Cannes, napětím přímo přetéká. Film sleduje děj založený na knize z pera Ariany Harwicz, v jehož srdci stojí výbušná, energetická a čím dál více ztracená Grace. Vypráví příběh ženy, jež se naplno poddá své surovosti.

    Móda v kostce: Ugg pojí síly se Sacai a Swarovski spolupracuje s Loop

    Módní svět nabízí nová partnerství. Slavná značka bot Ugg vytvořila po šesti letech speciální kolekci s japonskou společností Sacai. Swarovski pro změnu spolupracuje s výrobcem špuntů do uší Loop. Dior pak slaví 10. výročí projektu Dior Lady Art a Pandora odstartovala vlnu vánočních kampaní. Itálie vítá první výstavu oslavující návrhy z dílny Alaïa a Balenciaga.

    Víte, kdo stojí za vznikem Dior podpatků? Roger Vivier vdechl značce inovaci

    Roger Vivier patří mezi nejvýraznější jména francouzské módy 20. století. Obuvník, který se stal klíčovým partnerem Christiana Dior, dokázal přenést haute couture až k samotné špičce boty. Jeho práce pro Dior proměnila obuv v nedílnou součást módního příběhu. Po letech spolupráce si Roger Vivier vybudoval i vlastní značku, jež dodnes ztělesňuje pařížský luxus s archivní estetikou a rukopisem svého zakladatele.

    Marina Abramović odkrývá nový projekt. Balkan Erotic Epic vypráví dávné rituály

    Srbská umělkyně Marina Abramović, která se na scéně objevila již v 70. letech minulého století, bortí svým umem hranice všednosti. Přestože kdysi začínala jako obyčejná malířka, během svého působení si vysloužila přezdívku „matka performance“. Ve světě umění je totiž proslulá především radikálními a nečekanými počiny, naposledy čtyřhodinovým rituálem Balkan Erotic Epic, jenž diváky provádí folklórem starého Balkánu.

    Nejluxusnější vlak Evropy má upgrade. Poputuje z Paříže až k pobřeží Amalfi

    S šampaňským v ruce opustíte ruch velkoměsta a zaneprázdněné ulice Paříže a vydáte se směrem k vytoužené dovolené. Čeká vás nejen vyhlídková trasa nejluxusnějšího vlaku Evropy, ale také dechberoucí krásy prosluněného italského pobřeží Amalfi. Přesně tak vypadá nejnovější nabídka z dílny Venice Simplon-Orient-Express, která odstartuje začátkem příštího května.

    Barvy hrají bez pravidel. Příští sezóna startuje novou éru vizuální identity

    Barvy se na kolekcích pro sezónu SS26 vrací v plné síle, rozbíjejí monotónnost a formulují nový vizuální jazyk doslova bez pravidel. Na přehlídkových molech se mísí citrusové tóny s pastelovými akcenty a syté odstíny fialové či chartreuse a jejich vrstvení překračuje očekávání. Jejich comeback není o návratu ke klasickému tónu, ale ochotě experimentovat. Barevná odvaha se stala nedílnou součástí nového estetického narativu.

    JW Anderson má novou múzu. V nové kampani září John Malkovich

    Módní kampaň získala neobvyklou tvář. Legendární herec John Malkovich se stal novou múzou značky JW Anderson. Propaguje její resort a jarní kolekci pro rok 2026, ale především kabelku Loafer Bag. Společnost tím rozšiřuje svou novou image, kterou odhalila poté, co její zakladatel Jonathan Anderson přijal nabídku šéfovat dámské i pánské divizi Dior.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―