Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Jídlo a pití jsou dvě části jednoho zážitku. Patří k sobě jako tvíd k Chanel, červená podrážka k podpatkům Louboutin nebo mikádo k Anně Wintour. Ve světě luxusní gastronomie ale nenecháváme nic náhodě. Pečlivě vybrané ingredience totiž rozehrávají symfonii chutí a následný doušek vína ji teprve dotáhne k dokonalosti. Párování je promyšlené umění utvářející nový vesmír harmonie, hloubky, chutí a vrstev.

    Losos s Pinot Noir

    Losos je známý svou jemnou máslovou a zároveň bohatou chutí. Je proto oblíbený v kuchyních po celém světě. Tradičním výběrem k rybám je bílé víno typu Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Ovšem jestli chcete vzít svůj zážitek za jiný chuťový konec, spárujte lososa s červeným Pinot Noir.

    Díky své lehkosti a nízkému obsahu tříslovin je výjimkou. Má jemnou chuť s tóny červeného ovoce, jako jsou jahody a třešně. Taková kombinace z něj činí výbornou volbu, která poskytne párování nový rozměr bez toho, aniž aby „přehlušila“ rybu. Jako alternativu lze zvolit také Gin Fizz, který svými citronovými a bylinnými tóny krásně doplňuje delikátní chuť lososa.

    Kaviár se šampaňským

    I kdyby se na večírku nepodávalo nic jiného, jen šampaňské a kaviár, může se jednat o ten nejlepší večírek ve městě. Obě složky se totiž navzájem skvěle doplňují. Intenzivní slanost a mořská chuť kaviáru s máslovými podtóny zkrátka s hravou perlivostí šampaňského ladí. Kombinace tak perfektně rámuje komplexnost jiker.

    Pokud ale šampaňské není vaší oblíbenou volbou, sáhnout můžete po Chardonnay s tóny jablka, citrusů a vanilky. Pro milovníky koktejlů tvoří klasickou kombinaci s kaviárem rovněž Vodka Martini anebo po vzoru Bonda Vesper Martini.

    Foto: Pexels

    Lanýžové rizoto a Barolo

    Sommelieři říkají, že co roste dohromady, jde dohromady. Typické víno Barolo se vyznačuje aromatem fialek, čokolády a sušených švestek. Spolu s oříškovými a lehce česnekovými chutěmi zemitých lanýžů utvoří nebe v puse. Zvýšený podíl třísloviny navíc skvěle vyváží bohatou krémovost pokrmu. Z koktejlů sáhněte po barové klasice Negroni, se svými hořkými a bylinnými tóny je zajímavou alternativou.

    Humr Thermidor s Viognier

    Ochutnejte krémový a chuťově bohatý profil s nádechem moře. Humr Thermidor je symbolem luxusní kuchyně a podává se při speciálních příležitostech nebo v luxusních restauracích. I díky náročnější přípravě je totiž velice sofistikovaný.

    Výsledný pokrm mísí chutě hořčice a brandy, a proto jej skvěle doplní aromatické bílé víno Viognier s broskvovými, květinovými a minerálními tóny. Alternativou může být koktejl Mojito, jehož svěží mátové a limetkové chutě nabízí příjemný kontrast.

    Foto: Pexels

    Foie gras a Sauternes

    Foie gras je luxusní a zároveň kontroverzní delikatesa spadající do francouzské kuchyně. Je v ní navíc cosi dekadentního, což zřejmě souvisí i s tím, jak tato lahůdka vzniká. Husy nebo kachny se vykrmí za pomocí speciálního procesu zvaného ’gavage’. Aby byl tedy pták velmi tučný a jeho játra extrémně jemná, zažije toho hodně.

    Také proto nemůžete k této pochoutce sáhnout jen tak po ledajakém pití. Vyberte si raději Sauternes. Jedná se o sladké víno s bohatou chutí medu, broskví a karamelu. Pokud byste hledali koktejlovou alternativu, zvolte French 75. Kombinace ginu a šampaňského dodává pokrmu svěží a květinový nádech.

    Čokoládový fondant s Portským

    Fondant je dezert, který vyniká intenzivní čokoládovou chutí a vláčnou texturou. V ideálním případě k němu nalévejte Portské víno. Jeho intenzivní tóny sušeného ovoce, čokolády a koření budou k dezertu skvěle ladit. Jestli si fondant představujete spíše s kávou, dejte si Espresso Martini. Zajistíte vynikající doplněk i tečku luxusní večeře.

    Zdroj: Robb Report, Fraser’s Restaurant

    Jak na (ne)vinné párování. Objevte jídlo a pití v symfonii chutí. Losos a červené? Proč ne

    Tichý luxus zůstává v minulé sezóně. MBPFW proměnil Tyršův dům na avantgardní runway

    Na letošním Mercedes Benz Prague Fashion Week nás příjemně překvapil výběr perfektní lokace, která zaujala osobitým designovým prostředím. Potěšila nás také přehlídka návrháře Tomáše Němce, při jejíž tvorbě se inspiroval Sicílií. V soutěži VAN GRAAF Junior Talent zase zazářila studentka Hana Valtová. A co víc, značka Tobias Equipment poprvé upustila od své obvyklé stylizace s elfíma ušima.

    Ne všechny trendy si jsou rovné. Hity, které letos na jaře raději vynecháme

    Kromě dlouhodobě oblíbených stylů se svět módy tradičně plní také různými bleskovými mikro trendy. Některé z nich dokáží pozvednout outfit na vyšší úroveň a snadno zapadnou do téměř každého looku. Jiné jsou ovšem pouze povrchní, nepraktické, zbytečné a ne příliš estetické. Vybrali jsme proto pět jarních "anti-trendů".

    Módní novinky v kostce: Zegna převzal Piazza Duomo, Karl Lagerfeld proniká do sportu a Tod’s láká na výstavu

    Nový týden přinesl čerstvé módní novinky. Šperkařský dům Swarovski otevřel vlajkovou prodejnu v Miláně. Ve stejném městě na Piazza Duomo pak Zegna odstartoval speciální projekt. Značka Tod's mezitím zahájila výstavu věnovanou benátským umělcům. Karl Lagerfeld zase propojuje módu se sportem a Paris Hilton vydala spolu s Tan-Luxe nový samoopalovací produkt.

    Darujte domovu jarní proměnu. Vylepšete ho o top biohacking doplňky

    Principy takzvaného biohackingu narůstají na oblíbenosti a začínají proto pronikat také do světa domácností. Způsoby, jak zlepšit imunitu, spánek nebo třeba duševní zdraví je totiž užitečné aplikovat i z pohodlí našich domovů. Při jarní proměně interiéru se proto můžete odměnit top doplňky, zlepšujícími kvalitu vašeho života.