Více

    ― Reklama ―

    Když se řekne lanýž, mnohým z nás se v ústech vybaví ta jemná, ale přesto výrazná, zemitá chuť. Takhle, vážení, lahodí luxus a jedinečnost v jednom dokonalém spojení. Za které si však připlatíte. Ne nadarmo patří lanýže na vrchol nejdražších jídel světa a není to jen z důvodu jejich údajných afrodiziakálních účinků.

    Na moment si představte, že se jedním soustem dokážete ocitnout v klidu a míru lesa. Zavřete oči, nadechněte se a jen si to užívejte. Cítíte, jak se vám rozvíjí v ústech domov matky přírody, štiplavá vůně doprovázená oříšky a trochou česneku. Přesto jedna skvěle sehraná melodie. Zní to skoro až jako meditace, že? Francouzský spisovatel Maurice Goudeket prohlásil, že kdo není kvůli takové pochoutce schopen opustit ráj nebo peklo, není hoden znovuzrození.

    Foto: Klara Kulikova – Unsplash

    Honba za mamonem

    Peníze nerostou na stromech. I když v případě lanýžů to vlastně není tak úplně pravda. Ačkoli se technicky jedná o houbu, není to, jako když se jednoho nedělního odpoledne vydáte na sběr hřibů. Lanýže rostou pod zemí. Daří se jim ve vápenitých půdách v blízkosti kořenů listnatých stromů, převážně dubů. S těmi si navzájem plní službu. Díky lanýžům strom získává z půdy tolik potřebný fosfor, na oplátku jeho kořeny zásobují lanýže na nich přichycené glukózou. Než lanýže plně dozrají, trvá to 5 až 9 let. Je to jedinečný symbiotický vztah prověřený historií. Už ve starém Egyptě si je dopřávali obalené v husím tuku, zmiňují se o nich v básních a legenda praví, že lanýže rostou na místě, kam udeřil blesk.

    Dříve se běžně užívala k hledání lanýžů prasata. Od nich se ale postupně spíše upustilo a dnes se na tento úkol školí převážně psi. V Itálii na to dokonce existují speciální školy. Ani tak ale nemáte vyhráno. Hlavní sezona sběru lanýžů začíná koncem září a graduje na konci ledna. Během těchto čtyřech měsíců v roce se tisíce lidí po Francii, Itálii, severní Africe, na Novém Zélandu či Blízkém východě vydávají na lov lanýžů, vzácné podzemní houby, jejíž hodnota se na trhu cení od tisíců po miliony.

    Foto: Andrea Cairone – Unsplash

    S velkou dávkou štěstí byste na lanýže narazili i u nás. Ano, dokonce i v Čechách tato unikátní ingredience roste. Ale za její sběr vám hrozí tučná pokuta v řádech desetitisíců. To už si raději sežeňte povolenku a vydejte se třeba do Středomoří. Další možností je zařídit si takzvanou lanýžárnu, farmu na lanýže, kdy se půda osází symbiotickými stromy, jejichž kořeny jsou lanýži naočkované. Počítejte však, že si na první úrodu několik let počkáte, pakliže budete mít to štěstí. Může se totiž stát, že se houby zkrátka nechytí a celý proces vám přinese jen zklamání. Přesto bývá vidina obrovských výdělků často silnější motivací k zakládání dalších a dalších farem.

    Nejdražší z lanýžů

    Existuje více než sto druhů lanýžů, z nichž kulinářskou hodnotu má jen pár. Nejčastěji se setkáváme s lanýžem černým, který má velmi bohatou chuť, a s lanýžem bílým. Ten je o poznání jemnější, méně agresivní, zato však znamená opravdovou tečku na závěr každého pokrmu. O to vzácnější ale bílé lanýže jsou a tušíte správně, i výrazně dražší.

    Historicky nejdražším kusem se stal sice ne největší, zato téměř tříkilový bílý lanýž, který roku 2009 vykopali v Toskánsku otec a syn Saviniovi se svým psem Roccem. Nový majitel z Asie za něj byl v aukci ochoten zaplatit 330 tisíc dolarů. Tehdy se částka rovnala více než osmi milionům korun. Za lanýže rekordmana je považován Tuber Magnatum Pico, bílý zimní lanýž, vážil o polovinu méně, zato se jednalo o jeden z největších kusů, které byly za posledního půl století nalezeny. I ten se roku 2007 prodal za 330 tisíc USD. Obecně však pořídíte kilogram bílých lanýžů zhruba za sto tisíc korun.

    Foto:CHUTTERSNAP – Unsplash

    Božská mana na talíři

    Nejlepšího pomálu. Jeden z možných důvodů, proč lanýže chutnají tak zatraceně dobře. Král Ludvík XIV. si je možná dopřával okázale, prý jich dokázal spořádat až půl kila denně, ale pro smrtelníky bez modré krve se jedná o ingredienci velmi vzácnou a sváteční. A tohle kouzlo my milujeme. Přesto se vyplatí předem vědět, kam se v Evropě vydat za tím nejexkluzivnějším kulinářským zážitkem.

    Paříž

    Sázkou na jistotu je pařížská restaurace Epicure. Za šéfkuchařem Ericem Frechonem a jeho makaróny plněnými černým lanýžem, artyčokem a kachním foie gras se sjíždí lidé z celého světa. Slepičí vejce se strouhaným bílým lanýžem z Alby je rovněž top záležitost.

    Londýn

    Londýnská Kitchen W8 je klidná a útulná restaurace oceněná michelinskou hvězdou a pravidelně na podzim připravuje speciální menu jako poctu tomuto diamantu mezi surovinami. Učiněný ráj pro milovníky lanýžů.

    Řím

    Daleko od hlavních turistických pastí Říma leží nenápadná restaurace Rinaldi al Quirinale. Místní si ji tak trochu chrání, protože moc dobře vědí, o jaký se jedná poklad. Proto pospěšte, než se to rozkřikne a obsadí ji turisté lačnící po fotografii. Pokrmy zde na vás čekají jednoduché, naturální, přesně takové, jak to příroda zamýšlela. Hlavní slovo zde má lanýž.

    Zdroj: Wealthy Gorilla, MR Porter, Apetit

    ― Reklama ―

    Řekni L jako lanýž. Proč se cení víc než zlato?

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Když se řekne lanýž, mnohým z nás se v ústech vybaví ta jemná, ale přesto výrazná, zemitá chuť. Takhle, vážení, lahodí luxus a jedinečnost v jednom dokonalém spojení. Za které si však připlatíte. Ne nadarmo patří lanýže na vrchol nejdražších jídel světa a není to jen z důvodu jejich údajných afrodiziakálních účinků.

    - Reklama -

    Na moment si představte, že se jedním soustem dokážete ocitnout v klidu a míru lesa. Zavřete oči, nadechněte se a jen si to užívejte. Cítíte, jak se vám rozvíjí v ústech domov matky přírody, štiplavá vůně doprovázená oříšky a trochou česneku. Přesto jedna skvěle sehraná melodie. Zní to skoro až jako meditace, že? Francouzský spisovatel Maurice Goudeket prohlásil, že kdo není kvůli takové pochoutce schopen opustit ráj nebo peklo, není hoden znovuzrození.

    Foto: Klara Kulikova – Unsplash

    Honba za mamonem

    Peníze nerostou na stromech. I když v případě lanýžů to vlastně není tak úplně pravda. Ačkoli se technicky jedná o houbu, není to, jako když se jednoho nedělního odpoledne vydáte na sběr hřibů. Lanýže rostou pod zemí. Daří se jim ve vápenitých půdách v blízkosti kořenů listnatých stromů, převážně dubů. S těmi si navzájem plní službu. Díky lanýžům strom získává z půdy tolik potřebný fosfor, na oplátku jeho kořeny zásobují lanýže na nich přichycené glukózou. Než lanýže plně dozrají, trvá to 5 až 9 let. Je to jedinečný symbiotický vztah prověřený historií. Už ve starém Egyptě si je dopřávali obalené v husím tuku, zmiňují se o nich v básních a legenda praví, že lanýže rostou na místě, kam udeřil blesk.

    - Reklama -

    Dříve se běžně užívala k hledání lanýžů prasata. Od nich se ale postupně spíše upustilo a dnes se na tento úkol školí převážně psi. V Itálii na to dokonce existují speciální školy. Ani tak ale nemáte vyhráno. Hlavní sezona sběru lanýžů začíná koncem září a graduje na konci ledna. Během těchto čtyřech měsíců v roce se tisíce lidí po Francii, Itálii, severní Africe, na Novém Zélandu či Blízkém východě vydávají na lov lanýžů, vzácné podzemní houby, jejíž hodnota se na trhu cení od tisíců po miliony.

    Foto: Andrea Cairone – Unsplash

    S velkou dávkou štěstí byste na lanýže narazili i u nás. Ano, dokonce i v Čechách tato unikátní ingredience roste. Ale za její sběr vám hrozí tučná pokuta v řádech desetitisíců. To už si raději sežeňte povolenku a vydejte se třeba do Středomoří. Další možností je zařídit si takzvanou lanýžárnu, farmu na lanýže, kdy se půda osází symbiotickými stromy, jejichž kořeny jsou lanýži naočkované. Počítejte však, že si na první úrodu několik let počkáte, pakliže budete mít to štěstí. Může se totiž stát, že se houby zkrátka nechytí a celý proces vám přinese jen zklamání. Přesto bývá vidina obrovských výdělků často silnější motivací k zakládání dalších a dalších farem.

    Nejdražší z lanýžů

    Existuje více než sto druhů lanýžů, z nichž kulinářskou hodnotu má jen pár. Nejčastěji se setkáváme s lanýžem černým, který má velmi bohatou chuť, a s lanýžem bílým. Ten je o poznání jemnější, méně agresivní, zato však znamená opravdovou tečku na závěr každého pokrmu. O to vzácnější ale bílé lanýže jsou a tušíte správně, i výrazně dražší.

    Historicky nejdražším kusem se stal sice ne největší, zato téměř tříkilový bílý lanýž, který roku 2009 vykopali v Toskánsku otec a syn Saviniovi se svým psem Roccem. Nový majitel z Asie za něj byl v aukci ochoten zaplatit 330 tisíc dolarů. Tehdy se částka rovnala více než osmi milionům korun. Za lanýže rekordmana je považován Tuber Magnatum Pico, bílý zimní lanýž, vážil o polovinu méně, zato se jednalo o jeden z největších kusů, které byly za posledního půl století nalezeny. I ten se roku 2007 prodal za 330 tisíc USD. Obecně však pořídíte kilogram bílých lanýžů zhruba za sto tisíc korun.

    Foto:CHUTTERSNAP – Unsplash

    Božská mana na talíři

    Nejlepšího pomálu. Jeden z možných důvodů, proč lanýže chutnají tak zatraceně dobře. Král Ludvík XIV. si je možná dopřával okázale, prý jich dokázal spořádat až půl kila denně, ale pro smrtelníky bez modré krve se jedná o ingredienci velmi vzácnou a sváteční. A tohle kouzlo my milujeme. Přesto se vyplatí předem vědět, kam se v Evropě vydat za tím nejexkluzivnějším kulinářským zážitkem.

    Paříž

    Sázkou na jistotu je pařížská restaurace Epicure. Za šéfkuchařem Ericem Frechonem a jeho makaróny plněnými černým lanýžem, artyčokem a kachním foie gras se sjíždí lidé z celého světa. Slepičí vejce se strouhaným bílým lanýžem z Alby je rovněž top záležitost.

    Londýn

    Londýnská Kitchen W8 je klidná a útulná restaurace oceněná michelinskou hvězdou a pravidelně na podzim připravuje speciální menu jako poctu tomuto diamantu mezi surovinami. Učiněný ráj pro milovníky lanýžů.

    Řím

    Daleko od hlavních turistických pastí Říma leží nenápadná restaurace Rinaldi al Quirinale. Místní si ji tak trochu chrání, protože moc dobře vědí, o jaký se jedná poklad. Proto pospěšte, než se to rozkřikne a obsadí ji turisté lačnící po fotografii. Pokrmy zde na vás čekají jednoduché, naturální, přesně takové, jak to příroda zamýšlela. Hlavní slovo zde má lanýž.

    Zdroj: Wealthy Gorilla, MR Porter, Apetit

    ― Reklama ―

    Prožijte podzim s nestárnoucí klasikou. Harrington jacket pozvedne každý šatník

    Často jsou to ty nejjednodušší kousky, které vytvoří ten největší efekt. Jinak tomu není ani u nestárnoucí Harrington jacket. Jedná se o bundu, vévodící módní scéně od 50. let minulého století až do současnosti. Díky svému minimalistickému střihu působí jako nezapomenutelná luxusní bunda, jenž nesmí chybět v žádném podzimním šatníku.

    Luxusní značky čelí dalšímu propadu prodejů. Zasáhl Kering i jinak odolný Hermès

    Trvající nízká poptávka v Číně nadále zpomaluje prodeje luxusních společností. Propad oznámila i skupina Kering, sdružující Gucci nebo Bottega Veneta. Negativní výsledky zaznamenal také Hermès, známý svou odolností vůči nepříznivým ekonomickým podmínkám. Díky titulu nejvíce hot značek se však radují Miu Miu či Loewe.

    Paříž jako matka módy i restaurací. Navštivte podniky filmových módních ikon

    Paříž, město, kde se móda prolíná s gastronomií. Není tak divu, že tamní restaurace často slouží jako scéna ikonických filmových a seriálových momentů. Milovníci stylu proto Paříž zbožňují nejen díky tamnímu módnímu epicentru, ale také kavárnám a restauracím, ve kterých se často točí ty nejznámější snímky. 

    Oslavte Halloween bez trapasu. Navedou vás trendy make-up looky

    Vymýšlení kostýmu na oslavu Halloweena může být zábava i stresující zážitek. Co když se vám kostým nepodaří? Nebo se mine účinkem? Představa, že dorazíte na party v převleku, jenž ostatní odsoudí jako trapný, je děsivější než kdejaký horor. Inspirujte se proto trendy make-up looky, které letos zaručeně sklidí úspěch.

    Halloweenské kostýmy mohou být i decentní. Proměňte se na elegantní strašidla

    Svátek všech svatých se blíží a s ním i množství tematických večírků. Pokud toužíte po originálním převleku, ale inspirace na halloweenské kostýmy vám připadá přitažená za vlasy, nezoufejte. V designerské tvorbě najdete kousky, které zvládnete snadno nakombinovat ve strašidelném stylu. Zároveň je ale vynosíte i v každodenních outfitech.

    Designblok ve znamení bezedné inspirace a svěžích nápadů. Letošní 26. ročník patřil mládí

    Praha se začátkem října opět proměnila ve středoevropskou mekku designu a módy. Kreativní krev v žilách hlavního města rozproudil v pořadí již 26. mezinárodní festival, známý jako Designblok. Letošní ročník návštěvníkům připomněl, že mládí nemusí být nutně pomíjivé.

    Módní novinky v kostce: Hugo propadl Disney a Chanel míří k jezeru Como

    Hugo Boss nasedl na sváteční vlak a oznámil partnerství s Disney, inspirované The Nightmare Before Christmas. Burberry zase odhalil spolupráci na dokumentu Endurance. Diane von Furstenberg přestěhovala svou výstavu do Los Angeles a Chanel zná destinaci další cruise show. Firma Axiom Space pak spolu s Prada odhalila očekávaný skafandr.

    Chlad neznamená konec kreativity. Klíč k originalitě schovává vrstvení

    Vlezlý podzimní chlad dokáže být nemilosrdný. Jedním zavanutím větru dokáže zničit naše veškeré módní ambice. Většinou nám tak nezbývá, než se po zbytek podzimních dní zachumlat do nekreativní kombinace triček a svetrů. Z podobně nudných outfitů se však můžeme jednoduše vymanit za pomocí správně zvládnutého vrstvení.

    Obujte kozačky na desítky způsobů. Nové kombinace oživí váš styl

    Kozačky patří mezi části šatníku, které nikdy nevyjdou z módy. Nejen, že jsou na nadcházející období ohromně praktické, vypadají navíc elegantně a pozvednou každý outfit. Čas od času může být ale zábava změnit zavedené způsoby oblékání a inspirovat se, jak jednoduché boty vynosit v trochu jiném stylu.

    Značka Victoria’s Secret potvrdila comeback. Po šesti letech odhalila ikonickou show

    Očekávané týdny módy sice dávno skončily, neznamená to však, že je všem show konec. V úterý to dokázala značka Victoria's Secret, která po šesti letech na módní scénu navrátila svou proslulou přehlídku. Oproti jejím starším sestrám byla o poznání inkluzivnější, a tak sklidila značný úspěch.

    Rozmazlete se domácím spa. Luxusní produkty vytvoří relax i v pohodlí domova

    Nevlídné počasí přímo vybízí ke zpříjemnění si času stráveného doma. Horká koupel, voňavé produkty a dokonale relaxační atmosféra tak může být přesně tím, co potřebujete. Naštěstí pro vás, vytvořit si domácí spa není nic těžkého. Ponořte se do luxusních lázeňských procedur, aniž byste vyšli ze dveří.

    Pánové mají na podzim jasno. Jejich garderoba připomíná dědečkův šatník

    Letošní podzim přináší pánům jasnou zprávu. Zapomeňte na minimalistické trendy a oversized streetwear střihy. Na scénu se vrací něco mnohem zábavnějšího, nostalgického a (přiznejme si to) trochu zvláštního. Styl eklektického dědečka si nachází cestu i k mladším ročníkům a mění způsob vnímání pánského stylu.

    Hra na židlový tanec. Značky si přehazují kreativní ředitele jako horký brambor

    Neustálé odvolávání a jmenování kreativních ředitelů se zřejmě stalo novou módní normou. Své o tom ví luxusní sektor, který návrháře ve snaze udržet si zisky mění rychleji než ponožky. Nám tudíž nezbývá než vzrušující hru pozorně sledovat a přinést přehled obrovských změn v čele těch největších módních značek.

    Nenechte se zlákat. Podzimní trendy, kterým je na čase dát sbohem

    Obrátky mikro trendů se nikdy nepřestanou otáčet. Není proto vůbec snadné se vyhnout nutkání, že bez nákupu dalšího trendy kousku nebude náš šatník úplný. Některé z letošních podzimních hitů však nestojí za styling, ani investici. Vyhněte se nákupu, kterého budete později litovat.

    Návrhářské domino pokračuje ve svém pádu. Kim Jones opouští Fendi

    Letošní rok definují především trvající změny ve vedení nejslavnějších módních domů. Řada značek se tak loučí se svými dosavadními kreativními řediteli i ředitelkami a vítá nové talenty. Do seznamu odchodů se v pátek přidal také designér Kim Jones, opouštějící Fendi. Hodlá však nadále působit v roli návrháře pánských kolekcí pro Dior.

    Péče patří i těm největším pomocníkům. Naučte se starat o své ruce

    Beauty svět už několik let bezmezně miluje skin care. Od začátku letošního roku věnuje větší pozornost také péči o vlasy či o tělo. Zdá se ovšem, že tento průmysl neustále zapomíná na naše největší pomocníky, tedy ruce. Především s nadcházející zimou je ale více než potřeba, abyste se o ně naučili správně starat.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―