Více

    ― Reklama ―

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Pachuť humří historie. Jak se z jídla pro chudé stala světová delikatesa

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    - Reklama -

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    - Reklama -

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    ― Reklama ―

    O krok napřed. Jaké trendy definují pánský šatník léta roku 2026?

    I když módní svět v současnosti pohltil Pařížský haute couture week, ještě nedávno upíral svůj zrak na nejnovější přehlídky pánské módy. Luxusní značky totiž nedávno představily svou vizi pánského šatníku pro jaro a léto roku 2026. Již nyní lze proto vypozorovat poutavé trendy, které vytváří červenou nit napříč všemi představenými kolekcemi.

    Bulgari chystá luxusní upgrade. Otevře ostrovní resort v Abú Dhabí

    Módní dům Bulgari hodlá rozšířit své portfolio luxusních hotelů. Oznámil totiž plány na vybudování ostrovního resortu v Abú Dhabí, a to do roku 2030. Jeho součástí má být nejen obrovský hotel, ale také soukromé vily a rezidenční sídla. Chybět nebudou ani soukromé pláže, michelinské restaurace a plesový sál s výhledem na nedaleké velkoměsto.

    Kosmetické receptury inspirované herbářem. Pečující kosmetiku ovládají bylinky

    Bylinky nejsou jen základem čajových směsí, ale i hlavní ingrediencí moderní péče o pleť. Levandule, heřmánek nebo například měsíček lékařský se ze zahrádek přesunuly do laboratoří a staly se nedílnou součástí luxusní kosmetiky. Zklidňují, hydratují a regenerují. Díky svým účinkům tak kralují složení produktů pro všechny typy pleti.

    Pánská tanga a queer svůdnost. To jsou společní jmenovatelé Ludovic de Saint Sernin

    Asi 50 let poté, co rakouský vizionář Rudi Gernreich vymyslel pánská i dámská tanga, a to jako nenápadné řešení tehdy nově zakázaných nudapláží v Kalifornii, si jejich nejodvážnější podoba říká opět o pozornost. Návrhář Ludovic de Saint Sernin, který se už několik sezón nebojí hladit módu po ostré hraně erotiky, křísí plavkovou řadu a letošní léto věnuje klukům v těch nejmenších střizích, jaké si umíte představit.

    Jonathan Bailey pobláznil internet. Boduje na filmové i módní scéně

    Hvězda seriálu Bridgerton a muzikálu Wicked Jonathan Bailey je novou módní ikonou. Herec si získal přízeň internetu již díky svému charisma a úspěšným rolím. V poslední době na sebe ovšem strhává pozornost také kvůli překvapivým outfitům. Zabodoval díky žabkám a kšiltovce na červeném koberci, ale i brýlím z nového snímku Jurassic World Rebirth.

    Ohlédnutí za Prada menswear SS26. Nepovedená kolekce, nebo návrat k tradici?

    Módní dům Prada se na Milánském týdnu módy rozhodl šeptat, zatímco jiní křičí. Jeho pánská kolekce pro jaro a léto 2026 představila posun od okázalé síly k introspektivnímu klidu. Jenže někdy se i šepot může zdát hlučný. Hlavně, když od něj čekáte něco víc. Reakce na řadu jsou spíše rozporuplné a my popravdě nevíme, na jakou stranu se přiklonit. 

    Donatella opouští svůj trůn. S Versace se rozloučila poslední kampaní

    Italský módní dům Versace již na jaře oznámil to, co už bylo dlouho jasné. Dosavadní kreativní ředitelka značky Donatella Versace se rozhodla odejít ze své pozice. Místo toho zaujme roli globální ambasadorky a svůj trůn přenechá talentovanému návrháři Dariu Vitale. Designérka se nyní oficiálně loučí, a to pomocí poslední kampaně.

    Postavte letní šatník bez výčitek. Místo trendu oblečte udržitelnost

    Módní svět ovládají již několik let mikro trendy, posilované sociálními sítěmi, kterým lze jen těžko uniknout. Pokud ovšem netoužíte po dalším kousku, jenž brzy zapadne do hlubin skříně, nebo si nemůžete utrácení za pomíjivé virální modely dovolit, obraťte svou pozornost k sustainable značkám. Upřednostněte udržitelnost, jež vydrží déle než jednu sezónu.

    Módní svět jásá. Jonathan Anderson vrátil Dior původní logo

    V módě bývají změny často vnímány jako důkaz pokroku. Ale někdy se nejodvážnější krok vpřed skrývá v návratu zpět. Přesně to pochopil i návrhář Jonathan Anderson, nový kreativní ředitel značky Dior, když ve své debutové kolekci pro módní dům představil nenápadný, ale o to zásadnější detail. Návrat původního loga ikonické společnosti Dior.

    Ovocné pobláznění pokračuje. Letošní léto voní jako guava

    V současné době už nikoho nepřekvapí, že make-up trendy pravidelně diktují různé druhy ovoce. Jinak tomu není ani letošní léto, jenž se ponese v duchu exotické guavy. Ovoce láká nejen na svou jemně růžovou barvu, ideální pro odstíny tvářenek a šťavnatých lesků na rty, ale také nezaměnitelnou čerstvou vůni prosluněných letních dní.

    Móda v kostce: Prada čelí skandálu a Gucci opět verbuje Miley Cyrus

    Prada čelí kritice kvůli sandálům z pánské kolekce pro rok 2026. Vychází totiž z tradiční indické obuvi, což ovšem značka zpočátku nepřiznala. Gucci si pro propagaci nového parfému Gucci Flora opět přizval Miley Cyrus a Louis Vuitton v Šanghaji otevřel novou vlajkovou loď, a to doslova. Panenky Bratz odhalily spolupráci s Jean Paul Gaultier.

    Letošní pánské střihy ctí retro. Přesto hrají dle moderních pravidel

    Oblíbené pánské střihy roku 2025 hledají nostalgickou inspiraci u hudebních hvězd z ikonických devadesátek. Účesy, které generace našich rodičů považuje za přežitek, slaví návrat v moderním stylu. „Modcut“, pěšinka uprostřed i „baby mullet“ opět dokazují, že retro může vypadat stylově. V tomto případě stačí jen šikovný kadeřník.

    Jelly sandals opět na scéně. Módní svět pohlcuje hluboká nostalgie

    Už od začátku letošního roku je jasné, jaký vliv definuje letošní trendy. Jistá cykličnost patřila k módnímu světu odnepaměti, rok 2025 však naplno uchvátila nostalgie. Do šatních skříní se vkrádá touha po hravosti, dávné nevinnosti a autenticitě, které spojujeme s již zapomenutými kousky. Důkazem je i návrat klasických jelly sandals.

    Léto ve znamení zelené. Barevným trendům vévodí „koprový“ odstín

    Sociální síť Pinterest vydala svůj tradiční report trendů. Na základě vyhledávání uživatelů určila rovněž barvu, jež povládne letošnímu létu. Nad "butter yellow" a "cherry red" tentokrát vyhrála takzvaná dill green. Koprový odstín zelené zároveň představuje návrat k přírodě, offline detox a touhu po autenticitě, vzdálené světu sociálních sítí.

    Old money, balet a F1. Letní obuv sází na nadčasovost

    Léto každoročně volá po lehkých a pohodlných botách, které vás budou ve stylu provázet horkými dny. Letos spatříme na nohou jak novinky, tak staré dobré kousky, které známe už od dětství. Všechnu letošní trendy obuv ale spojuje jedno, a to ambice propojit pohodlí a styl.

    Méně scrollování, více života. Trend anti-rot summer nutí ke zpomalení

    Pokud už jste unavení z nekonečného scrollování na sociálních sítích, ztrácíte motivaci a cítíte, že máte zahlcenou mysl, pravděpodobně na vás doléhá „brainrot“. Nemusíte ale zoufat, trend „anti-rot summer“ přichází s tipy, jak v létě zpomalit a konečně se nadechnout. Den offline, seznam radostí i příprava letních „snacks“ mají jedno společné, pomohou vám zpomalit a znovu naplno vnímat svět kolem sebe.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―