Více

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Naučte se etiketě italského stolování. Průvodce zemí těstovin, parmezánu a espressa

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Chystáte se do Itálie? Jestliže chcete zažít pravou italskou pohostinnost, neobejdete se bez galateo, tedy etikety a dobrých mravů u stolování nebo chování ve společnosti. Italové nejsou hrdí jen na své jídlo, ale i na kulturu a tradice. Ať už se vypravíte na večeři, nebo vás vaši italští přátelé pozvali k sobě domů, dodržení nepsaného kodexu pomůže zachovat bella figura, čili dobrý dojem.

    - Reklama -

    Sýr na těstoviny marinara a cappuccino po 11 hodině odpoledne? To je na území Itálie nepřípustné. Zkrátka to nedělejte. A nikdy nezpochybňujte recept po babičce. Pravidel italské etikety stolování je mnohem víc, ačkoliv ve výsledku se všechna omezují na základní italské přesvědčení, tedy, že jídlo je život a život by se měl užívat na plno.

    Počítejte s tím, že v Itálii strávíte u stolu i několik hodin. Ne nadarmo Italové věnují nedělnímu obědu celý den. Jídlo je pro ně čas sdílení a chvíle, kdy se sejdou rodiny, aby se dobře bavily. Takže ano, debaty o jídle nad jídlem jsou též součástí národního programu.

    Celá italská kultura se vlastně točí kolem jídla. Italové si tak při večeři s přáteli a rodinou často dopřávají plnohodnotné jídlo o pěti chodech. Porušení dobrých způsobů stolování je pro ně nepřijatelné, proto v zájmu vašeho zdraví doporučujeme seznámit se se základy, takže buon appetito amici!

    - Reklama -

    S jídlem nespěchejte

    Buon appetito, to si zapamatujte. Před zahájením večeře počkejte, dokud váš hostitel nesedí a nevyřkne dobrou chuť. Spolu s důležitostí ingrediencí je v Itálii zásadní také čas. Na správné jídlo se nespěchá, takže počítejte i s tím, že v porovnání s jinými zeměmi vám může obsluha v italských restauracích připadat pomalá. Často si také musíte pozornost vyžádat, pokud chcete zaplatit.

    Nemíchejte dohromady jednotlivé chody

    Vždy se začíná antipastou, tedy předkrmem typu bruschetta, olivy či paštika, o který se Italové podělí s ostatními u stolu. Následuje primo, první pokrm. Tradičně založený na těstovinách nebo rýži. Po primo přichází secondo, obvykle masový nebo rybí pokrm.

    A nakonec vás čeká dolce, sladká tečka, po níž možná budete muset požádat o digestivo, likér na trávení. V každém případě je tady každý chuťový vjem nesmírně důležitý a očekává se, že se jednotlivým chodům budete věnovat zvlášť.

    Těstoviny se nekrájí

    Existuje nespočet druhů těstovin, různých tvarů, chutí a velikostí. Každý z nich se vyrábí speciálně k určitému typu omáčky. Tvar těstovin tedy určuje, jaké ingredience, omáčky a zálivky se do daného pokrmu hodí. Pokud jsou dlouhé, má to svůj důvod.

    Zdroj: Unsplash

    Ani v nejmenším vás tedy nesmí napadnout dlouhé těstoviny krájet nožem. Rovněž salát se v Itálii nikdy nekrájí. S pomocí vidličky a nože jej místo toho na talíři poskládejte a sousto vložte do úst.

    Jsou jídla, kam parmezán nepatří

    Může to být lákavé, zasypat každé jídlo horou parmezánu, ale ne každé italské jídlo se s ním páruje. Ostrá chuť sýru totiž přebije některé jemné nuance, jako je tomu v případě těstovin s rybou. Pokud pokrm vyžaduje parmezán, číšník vám jej nabídne.

    V opačném případě předpokládejte, že se nejedná o vhodné spojení. Dokonce i pokrmy, jako jsou penne all’arrabbiata, těstoviny s rajčatovou omáčkou s peperoncinem, nebo těstoviny s lanýži, se podávají bez sýra. Pochopte, italská kuchyně je o kvalitních surovinách, nikoli o maskování chutí.

    Voda není víno. A už vůbec ne v Itálii

    V restauraci nežádejte o vodu z kohoutku, jen abyste ušetřili pár eur. Voda se obvykle podává ve skleněných lahvích. Až si budete dolévat, dolijte nejprve ostatním u stolu, je to slušnost. Nikdy si jí však nepřipíjejte. Italové jsou extrémně pověrčiví a připíjení vodou, přecházení ulice po černé kočce nebo číslo 17 podle nich přinášejí smůlu. Při přípitku se vždy dívejte ostatním do očí, je to projev úcty.

    K večeři si nalévejte jen vodu nebo víno

    Doma si možná dopřejete k večeři limonádu nebo džus, ale v Itálii je zvykem pít k večeři pouze vodu nebo víno. V rámci rodinné večeře na stole obvykle najdete lahev neperlivé a perlivé vody.

    Zdroj: Unsplash

    Italové totiž perlivou vodu vysloveně milují. Ostatní nápoje jsou obvykle vyhrazené pro aperitiv, neboli předkrm. Po jídle zase nejspíše dostanete kávu či digestiv. Během jídla se ale držte jen vína a vody.

    Barevné párování vína

    Nemusíte být expert na víno, pamatujte si ale základní poučku. Červené kombinujte s červeným masem nebo rajčatovými omáčkami, bílé s rybími nebo zeleninovými pokrmy. Lehké víno nemíchejte s vydatným jídlem typu florentský steak. Naopak saltimbocca snese silné i lehké víno. Pokud si nejste jistí, vždy se zeptejte číšníka. Sklenici smíte držet jedině za stopku.

    Nebojte se pravidla scarpetta

    Nestyďte se po výborném jídle vytřít zbylou omáčku kouskem pečiva. V italštině se tomuto gestu říká fare la scarpetta, mimo luxusní restaurace je to nepsané pravidlo, kterým dáte najevo, že vám opravdu chutnalo.

    Zdroj: Freepik

    Nejen, že kuchař bude mít radost, ale i číšníci ocení, že jste si jejich jídlo užili. Hlavně se nerozvášněte natolik, abyste nahlas srkali špagety. To vám etiketa nedoporučuje.

    Espresso přichází na řadu až po dezertu

    Po jídle, myšleno až po dezertu, si objednejte espresso. Ať už na oběd, nebo večeři, Italové věří, že kofein v malém šálku pomůže trávení. Cappuccino je ovšem přípustné jen do 11 hodin, po obědě už je těžké na žaludek. Jestli potřebujete aspoň trochu mléka, dejte si macchiato, espresso s pouhým „šplíchancem“ mléka.

    Spropitné se sluší

    Není nutné to přehánět, 15 až 20 procent spropitného je v Itálii považováno za příliš. Nicméně zaokrouhlit účet nebo nechat pár eur je vhodné a číšníkovi to zlepší den, zejména v malém městečku. Čtečky karet často nemají možnost zadat spropitné, proto s sebou vždy mějte nějaké drobné.

    Jste na dovolené, dopřejte si

    Na cestách je důležité všechno ochutnat, hlavně v Itálii. Nebojte se si tedy na dovolené opravdu dopřát. Italové jsou totiž opravdu hrdí na ručně sbírané produkty, každé jídlo ladí podle sezony a hodně surovin pochází z místních zdrojů. Závěrem si pamatujte další drobnou poučku, a to že na salát potřebujete k dochucení jen olej a ocet.

    Zdroj: YouTube, The Italy Edit, Gourmet Traveller

    ― Reklama ―

    Čtení je opět v módě. Interiérový trend diktuje nekonečné zásoby knih

    Čtení je koníček, kteří mnozí z nás s rozmachem moderních technologií opustili. Zdá se ovšem, že opět přichází do módy. Svět interiérového designu totiž dobývá trend s názvem Bookshelf Wealth. Jeho esencí je láska ke knihám, která diktuje zaplněné police oblíbených příběhů a předmětů od podlahy ke stropu. Klíčem k úspěchu je však autenticita.

    Kim Kardashian jako kulturní zbraň značky Balenciaga. Co bude dál?

    Když Kim Kardashian poprvé vkročila na červený koberec zahalená v černém body Balenciaga, zakrývající i obličej, bylo jasné, že se rodí zásadní módní moment. Spojení Kim a návrháře Demny Gvasalia přerostlo běžné partnerství mezi celebritou a značkou. Jejich vztah se stal kulturním fenoménem a zapsal se do historie stejně jako Alexander McQueen a Kate Moss. Oba redefinovali, co znamená být ikonou.

    Česko má jasno. Do boje o Oscara pošle dokument Ještě nejsem, kým chci být

    Dokument režisérky Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být získal další uznání. Česká filmová a televizní akademie ho vyšle do boje o Oscara. Usilovat bude o výhru v kategorii mezinárodní celovečerní film. Snímek sleduje příběh fotografky Libuše Jarcovjákové a zachycuje underground 80. let v Československu i útěk do Západního Berlína.

    Valentino čekají změny. Jacopo Venturini opouští pozici CEO značky

    Módní dům Valentino ve čtvrtek oznámil nečekanou zprávu. Zveřejnil totiž, že se na základě oboustranné dohody rozhodl propustit dosavadního generálního ředitele Jacopa Venturini. Příčinou odchodu jsou osobní důvody. Prozatím není jasné, kdo na prázdné křeslo CEO usedne nyní. Alessandro Michele však zůstává kreativním ředitelem.

    Flip phone je zpět. Vrací se v moderní a futuristické podobě

    Kdysi působil jako nezbytný módní doplněk Paris Hilton. Dnes se k němu vrací generace Z, módní svět i technologické značky. Zaklápěcí telefon, dříve symbol stylu a později relikt doby, se stává ikonou, která už dávno neslouží jen k volání. Flip phone v sobě nyní spojuje nostalgii s moderní technologií a estetiku s přesvědčením, že offline je nový luxus.

    Torpedo tenisky dávají sbohem objemu. Na řadu přichází aerodynamika

    V módě se často střídají extrémy. Po éře objemných tenisek, robustních podrážek a nepřehlédnutelné siluety přichází protipól. Torpedo tenisky, jak se říká novému typu subtilní obuvi, se letos stávají odpovědí na únavu z chunky sneaker trendu. Jsou štíhlé, hladké, až aerodynamické. Přinášejí zpět jistou samozřejmost a nenápadnou eleganci, která kontrastuje s energickým a často přehnaným stylem generace Z.

    Archiv přestal být vzpomínkou. Dnes určuje, co považujeme za nové

    Trend slow fashion není tím hlavním důvodem, proč návrháři v poslední době sahají do vlastních archivů. Marketingová oddělení reagují na rostoucí zájem o vizuály z minulého století. Fotografie a videa z 80. a 90. let sbírají na sociálních sítích statisíce likes a sdílení. Právě takové okamžiky dokazují, že veřejnost stále miluje dobovou pompéznost a ikonický glam z doby, kdy trh nebyl tak přesycený jako v současnosti.

    Adidas a Willy Chavarria sdílí omluvu. Mexiko je viní z přivlastnění tradiční obuvi

    Společnost Adidas a návrhář Willy Chavarria čelí tvrdé kritice poté, co odhalili nejnovější spolupráci v podobě tenisek Oaxaca Slip On. Jedná se o obuv, která odkazuje na tradiční kožené mexické "huarache" sandály. Inspiraci ovšem tvůrci zpočátku neuznali. O víkendu ovšem vydali oficiální omluvu poté, co je Mexiko obvinilo z kulturního přivlastňování.

    Jachty jako symbol luxusního léta. Nesou v sobě příběh i odraz dnešního světa

    Ležíte na přídi, příjemně vás ovívá mořský vánek, na kůži dopadají sluneční paprsky a pod vámi se třpytí tyrkysová hladina. Sociální sítě oslavují jachty jako symbol perfektního léta. Trend jachtingu má za sebou bohatou historii. Zatímco dříve jachty ohromovaly zlatými detaily, dnes vynikají tichou elegancí. Jachty odrážejí hodnoty i náladu současné doby. Proměňují se spolu s naší představou o skutečném bohatství.

    Relax s přidanou hodnotou. Objevte v letní pauze feministické knihy

    Typicky letní čtení evokuje vášnivé romány nebo dobrodružné příběhy. Vytoužená pauza však může sloužit také jako vhodný čas pro edukaci. Spojte odpočinek se vzděláváním a otevřete letos v létě feministické knihy, které vás jen tak nepustí. Dozvědět se můžete více o roli intimity nejen ve vztazích, menstruaci nebo toxických aspektech ženskosti.

    Spoilery zatloukají hřebík do rakve filmů. Ničí sociální sítě zážitek z kina?

    Natáčení pokračování ikonického snímku Ďábel nosí Pradu vyvolalo nejen vlnu nadšení, ale i kritiky. Nekonečné spoilery v podobě fotek z natáčení a podrobných analýz jednotlivých outfitů vyvolávají obavy nejen ze strany zatvrzelých fanoušků. Co s takovým tempem z teprve chystaného filmu zbyde? A nekazí sociální sítě klasické filmové kouzlo?

    Moodboardy střídají influencery. Pinterest je největší trendsetter všech dob

    Mění se způsob, jakým sledujeme a předvídáme módu. Zatímco dříve dominovali influenceři, dnes stále více z nás, včetně návrhářů a módních značek, sahá po jiném nástroji. V roce 2025 je Pinterest považovaný za nezbytnou sociální síť pro každého, kdo chce být v obraze. Nejde jen o platformu pro ukládání hezkých obrázků, ale o silný predikční nástroj, který udává směr nejen v módě, ale také beauty a vizuální kultuře.

    Od popelnic k Pradě. Harris Dickinson září před i za kamerou

    Když značka Prada letos v lednu oznámila, že jednou z jejích nových tváří bude britský herec Harris Dickinson, sázela na jeho civilnost. V kampani neztělesňuje žádnou roli, je hlavní postavou svého vlastního příběhu. A ten se rozběhl opravdu naplno. Dickinson na festivalu v Cannes uvedl povedený režisérský debut Pobuda. Chystá se také na roli Johna Lennona a spekuluje se, že by mohl být novým agentem 007.

    Zastavte nákupy s expirací. Poděkuje vám peněženka i váš styl

    Ve světě módy čelíme neustálému tlaku. Nejen, že se střídají sezóny, ale i mikro trendy. Co se v pondělí objeví na TikToku, může být ve středu vyprodané a v pátek zastaralé. Koloběh vytváří negativní fenomén, takzvané nákupy s expirací. Produkty, které nejsou stvořené pro dlouhodobé nošení, ale momentální uspokojení. Jako bychom si místo oblečení kupovali krátkodobý dopaminový boost.

    Vlasový parfém dobývá beauty svět. Dopřejte svému účesu vlastní vůni

    Vlasový parfém nesmí chybět. Svět vůní zažívá v poslední době drobnou, přesto výraznou proměnu. Klasické parfémy doplňuje nová generace voňavých produktů, která přináší nejen krásnou vůni, ale i péči. Vlasové parfémy se z okrajové kategorie tiše přesunuly mezi must-have položky a vypadá to, že letošek bude jejich definitivním průlomem.

    Zendaya posiluje partnerství s On. Spolu s Law Roach navrhla tenisky

    Herečka Zendaya zahájila další kapitolu spolupráce se značkou On. Ve čtvrtek totiž odhalila tenisky s názvem Cloudzone Moon, které navrhla společně se svým stylistou Law Roach. Doprovodná kampaň Be Every You se točí kolem motivů pohybu a duality. Zendaya v ní navíc nabádá k tomu, abychom se nebáli přijmout všechny stránky naší osobnosti.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―