Více

    ― Reklama ―

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    ― Reklama ―

    Když dezert je cíl aneb sladká cesta kolem světa

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    - Reklama -

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    - Reklama -

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    ― Reklama ―

    Eklekticismus prostoupil do náhrdelníků. Jejich vrstvení však vyžaduje výcvik

    Trendy uplynulých měsíců mají jasno. Eklekticismus ovládá nejen módní, ale i šperkařskou scénu. Čím dál více outfitů proto zdobí téměř nepřehledná směs navrstvených náhrdelníků. Jedná se ovšem o look, který vyžaduje značný výcvik. Jinak hrozí přeplácaný a nevydařený výsledek, křičící nevkusem.

    Móda v kostce: Lancôme má novou tvář a 5th Avenue slaví 200. výročí

    Louis Vuitton do svých řad přivítal nového ambasadora, herce Calluma Turner. Novou tvář má i značka Lancôme, a to zpěvačku Olivii Rodrigo. Dior pro změnu slaví přesun své výstavy Designer of Dreams do Saudské Arábie. Vlastní exhibici pak odhalilo i vedení Moschino. Na velké oslavy se chystá také 5th Avenue, slavící 200. výročí.

    Příběh za Revenge Dress princezny Diany. Pořiďte si moderní verzi ikonických šatů

    Jedny z nejznámějších šatů módní historie vynesla princezna Diana. Takzvané Revenge Dress se proto následně vžily jako pojem pro šaty, kterými žena ukazuje vnitřní sílu. Originální model už neoblečete, před 27 lety se vydražil za milion korun. I dnes ale najdete podobné kousky, odpovídající stejnému účelu.

    Zimní vůně až na dřeň. Které koření dát do aromalampy a ze kterého raději uvařit čaj

    Zimní období se pojí se specifickými vůněmi, nacházejícími se ve svíčkách, parfémech i teplých nápojích. Málokdo ale ví, jaké konkrétní účinky na člověka jednotlivá koření mají. Zatímco některé druhy raději konzumujeme, u jiných se vyplatí přidat je do bytových sprejů či aromalampy. Naučte se využít jejich plný potenciál.

    Letošní Vánoce vybočí z tradice. Rudé rty vystřídají trendy movie lips

    Vánoční make-up se stejně jako samotné svátky drží nadčasových tradic. Nejnovější beauty trend ovšem napovídá, že letošní sváteční čas vybočí z řady. Na popularitě totiž narůstají takzvané movie lips. Odrážet mají přirozenou, ale lehce narůžovělou barvu filmových hrdinek z dobových filmů.

    Naučte se správně vybírat šperky. Stačí základní kousky v nadčasové kvalitě

    Šperky umí rozzářit každý outfit, i kdyby měl být striktně jednoduchý. Ženy si bez nich často připadají nahé a často tak sahají po svých favoritech. Není divu, kvalitní kousky pozdvihnou look na novou úroveň a dodají pocit vkusu i luxusu. Ve šperkovnici přitom nemusíte mít víc než pár kousků, podtrhujících snahu o perfektní vzhled.

    Módní scéna zažívá další změny. Se svými designéry se loučí Helmut Lang i 3.1 Phillip Lim

    Seznam módních domů hledajících nové kreativní ředitele se nadále rozšiřuje. Designér Peter Do totiž ve středu oznámil svůj odchod z vedení Helmut Lang. U značky přitom pracoval jen dva roky. Změnu zažije také společnost 3.1 Phillip Lim. Po 20 letech se rozloučí se svým návrhářem i spoluzakladatelem Phillipem Lim.

    Zima nemusí zvítězit. Správná skin care porazí mráz i suchou pokožku

    S pomalu se snižujícími teplotami vzrůstá riziko podráždění naší pokožky. Čelit musí nejen mrazu, ale také nedostatku vlhkosti a suchému vzduchu, zesílenému "záchrannými" horkými koupelemi. Nad blížící se zimou však hravě zvítězí správná skin care rutina, založená na hydrataci i správných aktivních látkách.

    Letošní Vánoce znají své favority. Barevným trendům dominuje luxusní blush pink

    Každé svátky doprovází notná dávka klasické temně zelené, červené a bílé. I Vánoce ovšem podléhají krátkodobým trendům, a tak je vždy ovládnou barevné trendy, diktující vzhled dárků, dekorací či baněk. Mezi letošní favority patří především blush pink, tedy jemně růžová, podtrhující luxus blížících se svátečních dnů.

    Klimatická konference COP29 čelí nízké „docházce“. Odstup si udržují i módní značky

    Letošní klimatickou konferenci COP29 obklopují značné kontroverze. Oproti minulým ročníkům se jí z různých důvodů zúčastní menší počet světových lídrů i organizací. Jednou z příčin je bojkot události kvůli místu jejího konání. Ázerbájdžán je totiž jedním z největších producentů fosilních paliv. Odstup si přitom letos udržuje i módní průmysl.

    Módní ikony ve školním věku diktují trendy. Které slavné děti se vyplatí sledovat?

    Od narození je sleduje celý svět a každý kousek, který obléknou, přitáhne obrovskou pozornost. Když slavní rodiče podporují své potomky v hledání vlastního stylu, mohou už v útlém věku dosáhnout role trendsetterů. Některé z nich si tak dokonce zajistí místo na módních přehlídkách hned vedle legendární Anny Wintour.

    Odborníci varují před trendy botox party. V domácím podání se může zvrtnout

    Když se mluví o omlazení, zkrášlování a vyhlazení vrásek, málokdo si vybaví přátelské domácí setkání. Přesto se takzvané botox party stávají v poslední době čím dál populárnějšími i v Evropě. Trend totiž nepřekvapivě pochází z USA. Na první pohled tak mohou botoxové večírky vypadat neškodně, opak je však pravdou.

    Módní novinky v kostce: Emma Chamberlain září v kolekci Jareda Ellner a Claire’s vítá Paris Hilton

    Šanghaj pohostila výstavu Salone del Mobile.Milano, zatímco Paříž se chystá na trh luxusních produktů z druhé ruky, Pre-Loved Luxury Show. Muzeum Louvre navíc spolu s L'Oréal přivítá exhibici De Toutes Beautés! Paris Hilton v nové spolupráci s Claire's oslovuje nejmladší fanoušky a Emma Chamberlain láká na první kolekci Jareda Ellner.

    Boudoir look 30. let slaví návrat. Do šatníku proklouzl v podobě korzetů i spodního prádla

    Trendům z přehlídek pro letošní podzim a zimu, ale i nadcházející jaro, dominoval společný jmenovatel. Jedná se o takzvaný boudoir look, vycházející z módy 30. let minulého století. Jeho součástí je moderní podoba klasického korzetu, nadýchaného boa či kožichu, ale i odhaleného spodního prádla, pozvedávající outfit na novou úroveň.

    Podzim zná své favority. Boty, které odráží diktát módních trendů

    Stejně jako každý jiný módní sektor, i ten obuvní ovládají pomíjivé trendy. Mezi letošní podzimní favority ovšem patří kousky, se kterými nešlápnete vedle ještě několik sezón. Nadčasové mokasíny, stylové kozačky či sportovní tenisky totiž patří mezi modely, neustále se vracející na pódium módní scény.

    Odstín burgundy zbarvil make-up trendy. Slibuje slušivý look pro každého

    Barvu letošního podzimu není třeba představovat. Burgundy vybojovala první místo na žebříčku trendy odstínů jak v módním, tak beauty světě. Na sociální síti TikTok se totiž začíná šířit trend, využívající právě tento odstín. Tentokrát se ovšem neusadil pouze na rtech, ale také tvářích, víčkách, a dokonce i řasách.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―