Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Když dezert je cíl aneb sladká cesta kolem světa

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    ― Reklama ―

    Beauty segment posiluje. V roce 2025 poháněla luxusní byznys krása

    Rok 2025 se nese v duchu proměny krásy v jeden z nejvýraznějších pilířů globálního luxusního trhu. Beauty segment získává status klíčového motoru růstu a mění obchodní mapu velkých značek. Akvizice, nové řady a strategické vstupy do kosmetiky posouvají společnosti do sféry, kde se psychologie potkává s výkonem. V luxusním světě dnes vítězí to, co dokáže být osobní, a právě krása tuto rovnováhu ztělesňuje.

    Rýže jako nová „it“ složka parfémů. Svět vůní tíhne k čistotě

    Rýže se stává hvězdou moderní parfumerie. Pudrová, a přitom překvapivě všestranná, otevírá prostor pro neotřelé kompozice, jež kombinují smyslový komfort se sofistikovanou esencí. Parfuméři využívají rýži k dosažení hloubky, která výsledek dělí od komerčních vůní. Masivní popularita vonných produktů s rýží dokazují, že food složky definují aktuální "estetiku" luxusních parfémů.

    Stranger Things míří do finále. Comeback doplní beauty i módní spolupráce

    Konec listopadu přivítá návrat populárního seriálu Stranger Things. Na obrazovky se vrací se svou pátou a poslední sérií, která vyvrcholí poslední den letošního roku. Velké finále si žádá stejně významné oslavy. Na pomoc proto přispěchaly beauty a módní značky, jež nabízejí speciální spolupráce. Do Hawkins vás vtáhnou boty, kabelky, přívěsky nebo tematický make-up.

    Chlupy, bradavky a byznys. Proč SKIMS dráždí veřejnost? 

    Značka SKIMS nedávno vyvolala rozruch novou kolekcí, která oslavuje přirozenost těla. Anebo ne? Na sociálních sítích se strhla bouře názorů, zda Kim Kardashian oslavuje přirozenost ženského těla a bourá tabu kůže bez jediného chloupku, či naopak posiluje nerealistické ideály krásy a tlak na „dokonalé“ tělo. Marketingový tým SKIMS však slaví úspěch, tanga s umělým ochlupením byla během pár dnů vyprodaná. 

    Víte, kdo stojí za vznikem Dior podpatků? Roger Vivier vdechl značce inovaci

    Roger Vivier patří mezi nejvýraznější jména francouzské módy 20. století. Obuvník, který se stal klíčovým partnerem Christiana Dior, dokázal přenést haute couture až k samotné špičce boty. Jeho práce pro Dior proměnila obuv v nedílnou součást módního příběhu. Po letech spolupráce si Roger Vivier vybudoval i vlastní značku, jež dodnes ztělesňuje pařížský luxus s archivní estetikou a rukopisem svého zakladatele.

    Marina Abramović odkrývá nový projekt. Balkan Erotic Epic vypráví dávné rituály

    Srbská umělkyně Marina Abramović, která se na scéně objevila již v 70. letech minulého století, bortí svým umem hranice všednosti. Přestože kdysi začínala jako obyčejná malířka, během svého působení si vysloužila přezdívku „matka performance“. Ve světě umění je totiž proslulá především radikálními a nečekanými počiny, naposledy čtyřhodinovým rituálem Balkan Erotic Epic, jenž diváky provádí folklórem starého Balkánu.

    Nejluxusnější vlak Evropy má upgrade. Poputuje z Paříže až k pobřeží Amalfi

    S šampaňským v ruce opustíte ruch velkoměsta a zaneprázdněné ulice Paříže a vydáte se směrem k vytoužené dovolené. Čeká vás nejen vyhlídková trasa nejluxusnějšího vlaku Evropy, ale také dechberoucí krásy prosluněného italského pobřeží Amalfi. Přesně tak vypadá nejnovější nabídka z dílny Venice Simplon-Orient-Express, která odstartuje začátkem příštího května.

    Front row zážitek z pohodlí gauče. Je Apple Vision Pro budoucností módy?

    Představte si, že sedíte v první řadě na módní přehlídce, aniž byste opustili svůj obývací pokoj. Tato fantazie se nyní stává skutečností, a to díky zařízení Apple Vision Pro, které stírá hranice mezi realitou a digitálním světem. Není tedy překvapením, že módní průmysl si rychle všiml jeho potenciálu. Značky jako Gucci, Balenciaga či Rimowa již experimentují s vlastními aplikacemi a my jsme se rozhodli některé z nich vyzkoušet.

    Barvy hrají bez pravidel. Příští sezóna startuje novou éru vizuální identity

    Barvy se na kolekcích pro sezónu SS26 vrací v plné síle, rozbíjejí monotónnost a formulují nový vizuální jazyk doslova bez pravidel. Na přehlídkových molech se mísí citrusové tóny s pastelovými akcenty a syté odstíny fialové či chartreuse a jejich vrstvení překračuje očekávání. Jejich comeback není o návratu ke klasickému tónu, ale ochotě experimentovat. Barevná odvaha se stala nedílnou součástí nového estetického narativu.

    JW Anderson má novou múzu. V nové kampani září John Malkovich

    Módní kampaň získala neobvyklou tvář. Legendární herec John Malkovich se stal novou múzou značky JW Anderson. Propaguje její resort a jarní kolekci pro rok 2026, ale především kabelku Loafer Bag. Společnost tím rozšiřuje svou novou image, kterou odhalila poté, co její zakladatel Jonathan Anderson přijal nabídku šéfovat dámské i pánské divizi Dior.

    TikTok Highlights: Úspěšný den pomůže odstartovat trendy rutina 3×3 by 12

    Sociální sítě milují zjednodušování. Příkladem je trendy lifestyle rutina s názvem 3x3 by 12. V jejím srdci leží tři jednoduché cíle, které je nutné dokončit ještě před polednem. Radí totiž ujít alespoň tři tisíce kroků, vypít třetinu vody z denního cíle a sníst 30 gramů proteinu. Autorka metody slibuje, že podobným startem dne dosáhnete zdravějšího a šťastnějšího já.

    Chanel chrání červené korály. Značka prodloužila partnerský výzkum v Monaku

    Klenot oceánů. I tak je známý červený korál ze Středomoří, Corallium rubrum. Klimatická změna, znečištění a nadměrný rybolov však podkopávají jeho krásu, ale i důležitou roli v podmořském ekosystému. O jeho bližší poznání, slibující nové možnosti jeho ochrany, usiluje také módní dům Chanel. Obnovil totiž jeho partnerský výzkum s Monaco Scientific Center.

    Móda zná výsledky třetího čtvrtletí. Zveřejnil je Kering, Hermès i L’Oréal

    Luxusní módní skupiny zveřejnily své výsledky z třetího čtvrtletí letošního roku. Zatímco Kering a Hermès slaví, L'Oréal překvapil propadem prodejů. Společnost odhalila čísla nedosahující na předpoklady analytiků. Zástupce Kering pro změnu potěšil menší propad příjmů, než očekávali. Značka Hermès za svůj růst tentokrát vděčí ready-to-wear kolekcím.

    Jak vybrat správný svetr? Poznejte rozdíl mezi kašmírem a mohérem

    S příchodem chladnějších dní se pulz kvalitních svetrů přesouvá do první linie podzimních outfitů. Svetr je klíčovým prvkem sezóny, symbolem komfortu a elegance. Právě volba mezi jemným "králem vláken" kašmírem a lesklým "aristokratem" mohérem představuje klíčovou otázku. Proč sáhnout po jednom, či druhém? Na co si dát pozor při výběru? Poznejte technické parametry, estetické rozdíly i praktickou stránku každého materiálu.

    Pánskou módu Hermès opět povede žena. Diktovat ji bude Grace Wales Bonner

    Módní dům Hermès překvapil svou volbou nové kreativní ředitelky pánské sekce. Nevybral totiž interního zaměstnance, jak se od tradiční luxusní značky očekávalo, ale zcela novou tvář. Stala se jí návrhářka Grace Wales Bonner, která proslavila svou tvorbu stejnojmennou značkou a za svou úspěšnou kariéru posbírala hned několik významných ocenění módního světa.

    King Kylie se vrací! Potvrzuje konec „clean girl“ éry

    Kylie Jenner se znovu chopila žezla svého alter ega King Kylie a přepsala vlastní kapitolu popkultury. Po 10 letech oživuje éru, která definovala estetiku druhé dekády internetu. Čas, kdy se filtry mísily s realitou a selfie mělo váhu módního statementu. Slavná podnikatelka a modelka opět přetváří vlastní obraz, tentokrát s vyzrálou energií ženy, jež si plně uvědomuje sílu svého vlivu. Návrat King Kylie éry znovuobjevuje staronovou kapitolu.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―