Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Když dezert je cíl aneb sladká cesta kolem světa

    ― Reklama ―

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    ― Reklama ―

    New York opouští kožešinu. Po rozhodnutí CFDA kráčí ve šlépějích Londýna

    Kožešina má v New Yorku utrum. Tedy alespoň na jeho vyhlášeném týdnu módy. Asociace pořádající tamní fashion week, Council of Fashion Designers of America (CFDA), kontroverzní materiál oficiálně zakázala. Kopíruje tak rozhodnutí Londýna, který od jeho využívání odstoupil již v roce 2023. Zůstává ovšem otázkou, zda bude metropoli následovat i Paříž a Milán.

    Kdo obsadí volný flek u Versace? Spekulace nabírají na obrátkách

    Versace stojí na prahu další kapitoly. Po odchodu Daria Vitale se módní svět zaměřuje na tvůrce, kteří dokážou kult ikonické značky dále rozšiřovat a dát mu nový impuls. Připravenost několika výrazných osobností vytváří mimořádně živý prostor pro strategické úvahy. Představa nového vedení kreativního směru Versace rezonuje celým odvětvím. Módní dům otevírá pole pro talenty, jež umí pracovat s dramatem, elegancí a přítomností okamžiku.

    Chappell Roan zkouší novou roli. Svou tvář propůjčí MAC Cosmetics

    Popová hvězda Chappell Roan mění směr. Poté, co prohlásila, že svou tvář nepropůjčí žádné známé značce, překvapila nečekaným oznámením. Stala se totiž novou ambasadorkou MAC Cosmetics. Mezi důvody, proč změnila názor, zpěvačka uvedla sdílené hodnoty a dlouhodobou podporu, jež společnost věnuje LGBTQI+ komunitě již od svého založení v 80. letech.

    Pro nádobí až do Dubaje? Martha Stewart zve do nových butiků

    Dubaj opět potvrzuje schopnost přitahovat světové ikony. Tentokrát vítá ženu, která proměnila každodenní život v estetickou disciplínu. Martha Stewart otevřela své první samostatné obchody právě v této metropoli. Daleko od amerických předměstí, kde její značka vznikla. Do prostoru, kde se luxus chápe jako životní taktika, přináší svět poctivě navrženého domova.

    Když luxus smrdí. Tod’s ukazuje realitu „Made in Italy“

    Pověstný italský luxus se hroutí jako domeček z karet. Ránu mu tentokrát zasadila aféra značky Tod's, jež je známá pro své kožené výrobky. Dle milánského soudu docházelo v továrnách jejích čínských dodavatelů k zneužívání pracovní síly, přičemž společnost o této skutečnosti věděla. Italský gigant nyní čelí sankci v podobě šestiměsíčního zákazu jakékoli propagace.

    Vystupovat, stanice Chanel. Show Métiers d’Art zazářila v newyorském metru

    Návrhář Matthieu Blazy odhalil světu teprve svou druhou kolekci Chanel. S úterní show Métiers d'Art ovšem pouze potvrdil to, co mnozí po jeho debutu v Paříži již tušili. Že je designér na správném místě. Nedávno jmenovaný kreativní ředitel představil nejnovější show v podzemní stanici newyorského metra. Skloubil tak underground velkoměsta s francouzskou elegancí.

    Rozhovor: Od školních sešitů k Hermès. Úspěch české kaligrafky, která okouzlila svět

    Kaligrafka Lucie Špatenková se už na střední škole zamilovala do krásně nadepsaných sešitů. Po vysoké škole založila značku Ta usměvavá, s níž pořádá workshopy krasopsaní, jezdí na eventy zkrášlovat různorodé produkty a písmem vylepšuje i výrobky nejdražších luxusních značek světa. Kromě spolupráce se značkami Prada, Cartier či Hermès vede tým kaligrafů, vychovává malou dceru a rozšiřuje povědomí o krasopísmu v Česku. 

    A$AP Rocky a Puma mění svět sneakers. Speedcat Racing zvou na divokou jízdu

    A$AP Rocky je zpět na módní scéně. Tentokrát opět spojil síly se sportovní značkou Puma. Společně vytvořili sneakers s názvem napovídajícím mnohé, tedy Speedcat Racing. A$AP Rocky přichází do světa bot se sexy divokým detailem. Teniska nádherně propojuje motorsportovou estetiku a osobní streetwearový styl samotného legendárního rapera. 

    Generace Z propadá body scrubs. Vidí v nich záblesk drobného luxusu

    Z běžných self-care pomocníků se v očích generace Z stává speciální sběratelský předmět. Ať už díky rozlišným značkám, nespočtu vůní měnících se s každou sezónou, nebo limitovaným edicím, klasický peeling přitahuje v koupelně čím dál větší pozornost. Stal se z něj drobný záblesk světa luxusu, který nabízí okamžité uspokojení a komercí podpořený pocit sebelásky.

    Módní rok kulminuje. Konec roku zpečetilo předávání Fashion Awards

    První prosincové pondělí předznamenalo rychle se blížící konec letošního roku. Odstartovalo ho slavnostní předávání Fashion Awards, tradičně pořádané British Fashion Council Foundation. Módní svět tak řádně ocenil největší ikony definující rok 2025. Patří mezi ně mimo jiné návrháři jako Jonathan Anderson, Sarah Burton, Grace Wales Bonner nebo modelka Anok Yai.

    Dreaming Eli učí sexy sebelásce. Módní nováček dobývá Londýn

    Dreaming Eli patří k nejvýraznějším novým hlasům londýnské módní scény. Značka dobyla London Fashion Week svou kolekcí, kterou připravila pro jaro 2026. Její tvorba propojuje jemnost s drsností, zranitelnost se silou a experiment s romantikou. Svou jedinečností si zajistila pozornost módních kritiků a stabilní místo na světově proslulém týdnu módy.

    Chanel obléká rappera. Novým ambasadorem značky je A$AP Rocky

    Herečka Margaret Qualley a rapper A$AP Rocky čeká hvězdná svatba. Alespoň v alternativním vesmíru Chanel. Módní dům odhalil krátké video z dílny režiséra Michela Gondry, v němž slavného hudebníka představuje jako svého nejnovějšího ambasadora. Zároveň se jedná o teaser k chystané show s názvem Métiers d’Art, kterou v úterý 2. prosince přivítá New York.

    LVMH loví talenty, Kering loví značky. Oba velikáni formují budoucnost luxusu

    LVMH i Kering vstupují do nové etapy růstu. Skupiny formující tvář globálního luxusu posouvají portfolia směrem k budoucnosti. LVMH sází na čerstvé talenty a řemeslné mistrovství. Kering buduje investiční jednotku, jež mapuje značky, technologie i subkulturní směry. Oba giganti sledují proměnu zákazníka a reagují s vizí přesahující hranice tradičního luxusu.

    Šaty už nestačí. Elie Saab přetváří sny v luxusní rezidence z betonu a zlata

    Značka Elie Saab rozšiřuje svůj vytříbený estetický svět. Představila projekt Stellar by Elie Saab, první značkový rezidenční komplex na ostrově Yas v Abú Dhabí. Tímto krokem navazuje na svou globální expanzi do segmentu luxusních nemovitostí. Stopy její značky lze nalézt po celém světě, od Karibiku přes Maledivy až po švýcarské Alpy, stejně jako na nedávno uvedené debutové jachtě Elie Saab.

    Maison Margiela přepisuje anonymní DNA. Přizpůsobuje se éře virálů

    Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš. V módě, kde rychle se měnící dynamika může zaskočit i nejsilnější hráče, to však neplatí. Pravidlům hry se musel podřídit i Maison Margiela. Zakladatel značky vybudoval byznys model na ideji brandu bez jména. Kreativní ředitel Glenn Martens ho ale pomalu přetváří. Uvádí ho do současnosti, kde vítězí relevance a pozornost.

    Čepice, které prolomí zimní prokletí. Tu správnou už nesundáte

    Zimní sezona znovu otevírá otázku, proč pletené čepice často působí únavněji než samotné mrazivé počasí. Mnoho tváří pod nimi ztratí proporce, linku čelisti i sebevědomý výraz. Móda však nabízí alternativy, jež pracují s architekturou hlavy mnohem chytřeji a dávají outfitu novou vertikálu. Struktura, historie, elegance a dramatický tvar dokáží proměnit běžné vrstvení ve skutečný styling. Není divu, že módní domy sázejí na čepice rámující obličej jako šperk, ne jako zimní nutnost.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―