Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Když dezert je cíl aneb sladká cesta kolem světa

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    - Reklama -

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    - Reklama -

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    ― Reklama ―

    Dopřejte si trochu nadhledu. Objevte luxusní střešní bary Evropy

    Jeden z nejlepších způsobů, jak objevit nové město, je spatřit ho z dostatečné vzdálenosti. Střešní bary nabízejí perfektní lokaci, která vám dané místo nabídne jako na dlani. Pozvedněte svůj příští luxusní výlet na vyšší úroveň a objevte evropská velkoměsta z nového úhlu. Stačí si objednat oblíbené bublinky, pohodlně se uvelebit a už jen vychutnávat.

    Pánská móda Christiana Louboutin má novou tvář. Povede ji Jaden Smith

    Módní svět ve středu překvapila novinka ikonického návrháře Christiana Louboutin. Oznámil totiž, že pánskou módu své červenou barvou protkané značky svěří do rukou herce a rappera Jadena Smith. Je to poprvé, co bude designér s někým sdílet kreativní vedení společnosti, již založil roku 1991. Debut Smith odhalí začátkem příštího roku v Paříži.

    Velký návrat značky Alexander Wang. Jak vypadá nová „Wang Girl“?

    Alexander Wang se po sedmi letech vrátil na módní kalendář New York Fashion Week s kolekcí, která vyzařuje sebevědomí i vyzrálou estetiku. Show navíc oslavil 20. výročí od založení své značky. V jeho pojetí slaví návrat primárně ikona "Wang Girl". Tentokrát s příměsí kostkovaného potisku, ostrých kontur a vizí ženy, jež vládne vlastnímu času. Návrhář poskládal odkaz minulosti a transformoval jej v siluetu moderní ženy.

    Fendi v obložení atraktivních barev. Módní dům naservíroval perfektní paletu

    Paleta barev z dílny Fendi pro letošní podzim a zimu funguje jako obraz římské oblohy při západu slunce. Tmavě listnatá zelená, hluboká zemitá hnědá a šedá grafitová, s nádechem petrolejově modré, přecházejí do světlých, skoro až rozbředlých tónů terakoty a práškově růžové. Šarlatová a "bubblegum pink" dodávají nečekaný akcent. Výsledek působí jako harmonická kompozice, v níž má každý odstín přesnou roli.

    Jak vybrat správný kožich? Přípravy na podzim a zimu jsou v plném proudu

    Kožich se stal jedním z hlavních pilířů podzimní a zimní sezóny a jeho podoba se mění podle toho, kam směřuje váš osobní styl. Luxusní, streetwear i subkulturní verze mají společného jmenovatele. Hřejivost, výraz a možnost stát se hvězdou outfitu. Není nutné hledat kompromis, když existuje varianta, která dokonale odpovídá vašemu šatníku.

    Hnědá je nová černá. Letos definuje podzimní pánský šatník

    Většina z módních trendů má tendenci být pomíjivá. Investice do extravagantních doplňků, specifické obuvi nebo konkrétního trička tak bývá ošemetná. Podzimní pánskou módu však letos naštěstí definuje i hnědá barva, která osloví svou nadčasovostí....

    Gustaf Westman redefinuje sváteční design. Tentokrát ve spolupráci s IKEA

    Gustaf Westman patří k nejvýraznějším jménům designu a opět potvrzuje, že jeho tvorba přesahuje hranice tradičního pojetí interiéru. Po nedávné spolupráci s automobilkou BMW přichází další projekt, tentokrát s IKEA. Kolekce Home of Celebration spojuje energii barev, organické tvary a rukopis Westmana s dostupným světem švédské značky. Výsledkem je 12 objektů, jež mění pohled na sváteční stolování.

    Michael Kors nabízí únik. Kolekci pro jaro a léto 2026 ponořil do klidu

    Svou nejnovější kolekci sice již ve středu odhalil Ralph Lauren, oficiální kalendář Newyorského týdne módy však odstartoval návrhář Michael Kors. Na Manhattanu představil své návrhy pro nadcházející jaro a léto. Při jejich tvorbě čerpal z léta plného cestování a vytouženého pocitu úniku. Splývavé dlouhé siluety a jemné materiály nabídly závan klidu.

    Frankenstein okusil luxus. Filmové kostýmy doplnily šperky od Tiffany & Co.

    Slavný šperkařský dům Tiffany & Co. pomohl probudit k životu tajemný příběh Frankensteina. Značka spolupracovala na kostýmech nejnovějšího filmového zpracování legendárního románu. Snímku propůjčila na 27 archivních i moderních kousků svých luxusních šperků. Ozdobila jimi především looky postavy Elizabeth, kterou ztvárnila herečka Mia Goth.

    Gen Z plní vlastní šálky. Trend „Fill your own cup“ radí, jak nevyhořet

    Z prázdného šálku nejde nalévat. Nejnovější trend "fill your own cup" mladé generaci na sociálních sítích připomíná, že péče o sebe není sobeckost, ale základní předpoklad psychického a fyzického zdraví. V době neutichajících notifikací a téměř nekonečných povinností se stává nezbytností zpomalit, dobít energii, a teprve pak ji opět rozdávat dál.

    Padesátkrát a stále poprvé. Trenčkoty umí překvapit, nebojte se trendy obměn

    Trenčkoty jsou letos znovu v módě, i když z ní vlastně nikdy neodešly. Ikonický béžový kousek prošel evolucí a obchody jej nyní jako na běžícím páse nabízí v roztodivných variacích. Módní domy a jejich návrháři dokazují, že jeden z nejpraktičtějších prvků vašeho šatníků je takzvaným statement piece, zapadajícím do každé generace i stylu.

    Ralph Lauren vidí trojbarevně. Odstartoval Newyorský týden módy

    Započal kolotoč zářijových týdnů módy. Přehlídky odhalující kolekce pro jaro a léto 2026 neoficiálně odstartovala show z dílny Ralph Lauren. Návrhář nabídl decentní eleganci, kterou podtrhla výrazná paleta barev. Skládala se totiž pouze ze tří odstínů, černé, bílé a červené. Designér tak učinil krok stranou od klasického preppy stylu a pronikl do modernismu.

    Pánská obuv si pohrává s kontrastem. Paříž diktuje podzimní footwear

    Pánská obuv na Pařížském týdnu módy pro podzim a zimu 2025 působila jako nejpřímější indikátor současných trendů. Z přehlídek i showroomů totiž vzešly modely, které pracují s jasnými kontrasty. Těšit se můžeme na sportovní základ převedený do luxusu, klasiku přeformátovanou do experimentu nebo minimalistické tvary postavené proti maximalismu.

    Gentle Monster boduje. Perfektní kampaně doplňuje příkladový marketing

    Gentle Monster patří mezi značky, které proměnily způsob, jakým móda komunikuje se svými zákazníky. Z korejského výrobce brýlí se stal kulturní hráč, jenž dokáže spojit architekturu, umění a marketing do jednoho dokonalého celku. Každá kolekce působí jako kapitola příběhu, který se odehrává v digitálních kampaních, ale i ve fyzickém prostoru.

    Rosalía oblékla Calvin Klein. Zpěvačka září v čerstvé kampani

    Módní dům Calvin Klein naverboval do své nejnovější kampaně další známou osobnost. Jeho ikonické spodní prádlo tentokrát v reklamě pro letošní podzim oblékla španělská zpěvačka Rosalía. Na fotografiích, o které se postarala fotografka Carlijn Jacobs, pózuje v kolekcích Icon Cotton Modal a Heritage Cotton, a to ve vaně, baggy džínách i s krajtou.

    Tokyo Fashion Week highlights. Týden módy se nesl v novém duchu

    Uplynulý Tokyo Fashion Week pro sezónu jaro/léto 2026 ukázal, že i po více než 20 letech dokáže překvapit. Organizátoři letos výrazně zredukovali počet přehlídek a znovu vsadili na fyzickou přítomnost. Tím se celá akce zpřehlednila, zintenzivnila a získala větší mezinárodní přesah. V centru dění nestála pouze estetika, ale rovněž otázka, jak reagovat na reálné japonské klima a jak vnést do módy lehkost.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―