Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Když dezert je cíl aneb sladká cesta kolem světa

    Sto zemí, sto chutí. Ochutnávání lahůdek v jiných částech světa je jednou z nejlepších činností, které můžete v rámci cestování dělat. A protože dovolená by neměla nikdy být o odpírání, tasíme ten nejtěžší kalibr. Dezert. Vybrat ten nejlepší na světě, to je však nemožný úkol. Zato vám můžeme poskytnout nápovědu, jakou lahůdku kde ochutnat. Sladší cestu kolem světa jste ještě nezažili.

    Sladká to Evropa

    Putování po dezertech zahájíme v Evropě, konkrétně u našich rakouských sousedů. Umíte si představit něco typičtějšího pro Rakousko než Sacher? Ačkoliv si jej můžete dát i tady, na ten nejlepší musíte do Vídně.

    Zdroj: Pexels

    V Itálii, tam je to jasné Tiramisu. Základem tohoto dezertu jsou piškoty namočené v espressu, krém z mascarpone a kakao. Nicméně pokud vás vaše kroky zavedou na Sicílii, tam se poohlížejte po Cannoli. Jsou to křupavé trubičky plněné krémem z ricotty. Voní po skořici a barvu jim dodávají nasekané pistácie.

    Vytříbená Francie

    Francouzská gastronomie patří mezi ty nejlahodnější na světě. Typický dezert je vanilkou provoněné Crème brûlée, zdánlivě jednoduché, ale stačí jediná chybička a všechna práce přijde vniveč. 

    Zdroj: Pexels

    Kdo dává přednost dezertu s ovocem, ať zkusí obrácený jablečný koláč neboli Tarte Tatin. Je dokonalou kombinací zkaramelizovaných jablek a křehkého korpusu. Pojmenovaný je po sestrách Tatinových, které jej v 80. letech 19. století tak trochu omylem vymyslely a podávaly v Hôtel Tatin u Paříže.

    Štrůdl na sto způsobů

    V Chorvatsku nepochybně narazíte na dezert zvaný Savijača. Zní to exoticky, ale jedná se prakticky o nám dobře známý štrůdl. Tady může mít přinejmenším stovku podob, ať už plněný fíky a ořechy, nebo balkánským sýrem.

    Zdroj: Unsplash

    Kdybyste se tu náhodou vyskytovali i v období vánočních svátků, pak vás neminou slavnostní koblížky zvané Fritule. S těmi se pod názvem Oliebollen setkáte i v Nizozemsku. Jsou posypané cukrem a obvykle se plní rozinkami. Nejlépe chutnají ještě horké. Ve stáncích na ně jistě narazíte i mimo sváteční období.

    Portugalsko, země žloutkových koláčků

    Dezert Pastel de nata, nebo chcete-li v množném čísle Pastéis de nata jsou koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Typické pro Portugalsko, kde se s nimi setkáte na každém rohu, ovšem nejlepší jsou na místě, kde se zrodily. Ve čtvrti Belém v Lisabonu. Tam jim říkají Pastéis de Belém a ještě jsou posypané skořicí. Jsou dobré kdykoliv během dne.

    Zdroj: Pexels

    Někdo to rád sladké

    Knafeh, Kunafa nebo Konafa? V každém případě se jedná o jedno a to samé. Je to opravdu velmi sladký dezert, ostatně jak se asi od Egypta očekává. Základem jsou tenoučké křupavé nudle, prokládané sladkým krémem nebo slaným sýrem. Celé se to pak namáčí do cukrového sirupu zvaného attar, ochuceného růžovou vodou nebo pomerančovým květem.

    Zdroj: Knafeh

    Baklava není jen turecká záležitost

    Hodně sladký dezert očekávejte i v Turecku, tam je naprostou klasikou Baklava. Vrstvený zákusek, který má jako základ filo těsto. Dále obsahuje nasekané ořechy a velké množství cukrového sirupu nebo medu. Baklava je ovšem oblíbená i v Řecku, kde se tradičně vyrábí z 33 vrstev, jedna za každý rok života Krista na zemi.

    Cesta do Ameriky

    Letíme o něco dál, až za oceán. První zastávku si dáme v Americe. Mnoho amerických dezertů má kořeny v Evropě, ale to až newyorský mlékař William Chester zdokonalil v roce 1872 ten dezert, jehož název dělá hodně lidem stále problém. Ano, je to starý dobrý New York Cheesecake.

    Zdroj: Pexels

    Víc na jih v Latinské Americe poptávejte Tres Leches Cake, v překladu Třímlékový dort. Základem je piškot namočený ve třech druzích mléka. Neví se to jistě, ale jeho popularita je možná daná tím, že společnost Nestlé kdysi recept umístila na plechovky s kondenzovaným mlékem v celém regionu.

    Karibik, rum a námořníci

    Když zabrousíme konkrétně do Karibiku, jaký jiný dezert byste tam očekávali než Rumový dort. Pravděpodobně se sem dostal s anglickým královským námořnictvem, kde se lodní sušenky máčely v tmavém rumu, aby změkly. Dnešní verze má ke kořenům daleko, ale v jádru je to hutný piškot, který se koupe v karibském rumu.

    Asijské dobrodružství

    Když budete v Japonsku, musíte ochutnat koláčky z rýžové pasty zvané Mochi. Váže se tu k nim silná tradice a mohou mít různé barvy a náplně, od sezamové pasty přes matchu, až po sladkou náplň z červených fazolí.

    Zdroj: Pexels

    Kalorická bomba v Indii

    Na Gulab Jamun narazíte od Malediv až po Malajsii, ale úplně nejslavnější je v Indii. Jedná se vskutku o kalorickou bombu. Jsou to smažené koblížky z mouky a khoya. Jejich součástí je i přepuštěné máslo ghí, cukrový sirup a kardamom.

    Zdroj: Pexels

    Rádoby zdravý dezert

    Mango, lepkavá rýže vařená v kokosovém mléce a to vše zabalené v palmovém listu, aneb Mango Sticky Rice. Za jiných okolností by se jednalo o zdravý thajský dezert, tedy pokud by tam nebyla hromada palmového cukru. I tak je vaší povinností jej ochutnat.

    Křehká a nadýchaná Pavlova

    Austrálie a Nový Zéland se přou o to, která země vynalezla lahodnou Pavlovu. Všichni se ale shodnou na tom, že jde o zapečené pusinky, na kterých je hromada šlehačky a čerstvého ovoce. Pavlova je dezert pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové, která ve 20. letech 20. století absolvovala turné po Austrálii a Novém Zélandu.

    Zdroj: Pavlova

    V Austrálii byste též měli ochutnat Lamingtons, kostičky máslového nebo piškotového dortu, polité čokoládovou omáčkou a obalené ve strouhaném kokosu.

    Zdroje: Celebrity Cruises, CNN Travel

    ― Reklama ―

    Kosmetická taštička je již pasé. Na její místo nastupují beauty charms

    Letošní lavina trendy přívěsků nabírá na obrátkách. Zatímco létu dominovaly virální plyšáci Labubu nebo hravé doplňky, podzimu vévodí takzvané beauty charms. Jedná se o miniaturní verze základních pomocníků z tradičních kosmetických taštiček. Na současné scéně signalizují nejen trvající vládu maximalismu, ale také touhu milovníků módy ukázat svůj status.

    TikTok Highlights: Podzimní trend vrací na scénu lásku k učení

    Sociální síť TikTok letos na podzim pohltil nový trend. Koncept zvaný "personal curriculums" vzbuzuje v uživatelích ztracenou lásku k učení, vzdělávání a rozvíjení sebe sama. V jeho srdci leží jednoduchý předpoklad, tedy vytvoření vlastního rozvrhu libovolných "předmětů". Jednat se může o touhu naučit se lépe vařit, zahradničit nebo konečně pochopit fyzikální zákony.

    Beauty segment posiluje. V roce 2025 poháněla luxusní byznys krása

    Rok 2025 se nese v duchu proměny krásy v jeden z nejvýraznějších pilířů globálního luxusního trhu. Beauty segment získává status klíčového motoru růstu a mění obchodní mapu velkých značek. Akvizice, nové řady a strategické vstupy do kosmetiky posouvají společnosti do sféry, kde se psychologie potkává s výkonem. V luxusním světě dnes vítězí to, co dokáže být osobní, a právě krása tuto rovnováhu ztělesňuje.

    Rýže jako nová „it“ složka parfémů. Svět vůní tíhne k čistotě

    Rýže se stává hvězdou moderní parfumerie. Pudrová, a přitom překvapivě všestranná, otevírá prostor pro neotřelé kompozice, jež kombinují smyslový komfort se sofistikovanou esencí. Parfuméři využívají rýži k dosažení hloubky, která výsledek dělí od komerčních vůní. Masivní popularita vonných produktů s rýží dokazují, že food složky definují aktuální "estetiku" luxusních parfémů.

    Film Die, My Love láká na surovost. Jennifer Lawrence popouští uzdu emocí

    Herecké duo Jennifer Lawrence a Robert Pattinson jiskří v novém thrilleru. Snímek Die, My Love, který debutoval na letošním filmovém festivalu v Cannes, napětím přímo přetéká. Film sleduje děj založený na knize z pera Ariany Harwicz, v jehož srdci stojí výbušná, energetická a čím dál více ztracená Grace. Vypráví příběh ženy, jež se naplno poddá své surovosti.

    Móda v kostce: Ugg pojí síly se Sacai a Swarovski spolupracuje s Loop

    Módní svět nabízí nová partnerství. Slavná značka bot Ugg vytvořila po šesti letech speciální kolekci s japonskou společností Sacai. Swarovski pro změnu spolupracuje s výrobcem špuntů do uší Loop. Dior pak slaví 10. výročí projektu Dior Lady Art a Pandora odstartovala vlnu vánočních kampaní. Itálie vítá první výstavu oslavující návrhy z dílny Alaïa a Balenciaga.

    Víte, kdo stojí za vznikem Dior podpatků? Roger Vivier vdechl značce inovaci

    Roger Vivier patří mezi nejvýraznější jména francouzské módy 20. století. Obuvník, který se stal klíčovým partnerem Christiana Dior, dokázal přenést haute couture až k samotné špičce boty. Jeho práce pro Dior proměnila obuv v nedílnou součást módního příběhu. Po letech spolupráce si Roger Vivier vybudoval i vlastní značku, jež dodnes ztělesňuje pařížský luxus s archivní estetikou a rukopisem svého zakladatele.

    Marina Abramović odkrývá nový projekt. Balkan Erotic Epic vypráví dávné rituály

    Srbská umělkyně Marina Abramović, která se na scéně objevila již v 70. letech minulého století, bortí svým umem hranice všednosti. Přestože kdysi začínala jako obyčejná malířka, během svého působení si vysloužila přezdívku „matka performance“. Ve světě umění je totiž proslulá především radikálními a nečekanými počiny, naposledy čtyřhodinovým rituálem Balkan Erotic Epic, jenž diváky provádí folklórem starého Balkánu.

    Nejluxusnější vlak Evropy má upgrade. Poputuje z Paříže až k pobřeží Amalfi

    S šampaňským v ruce opustíte ruch velkoměsta a zaneprázdněné ulice Paříže a vydáte se směrem k vytoužené dovolené. Čeká vás nejen vyhlídková trasa nejluxusnějšího vlaku Evropy, ale také dechberoucí krásy prosluněného italského pobřeží Amalfi. Přesně tak vypadá nejnovější nabídka z dílny Venice Simplon-Orient-Express, která odstartuje začátkem příštího května.

    Front row zážitek z pohodlí gauče. Je Apple Vision Pro budoucností módy?

    Představte si, že sedíte v první řadě na módní přehlídce, aniž byste opustili svůj obývací pokoj. Tato fantazie se nyní stává skutečností, a to díky zařízení Apple Vision Pro, které stírá hranice mezi realitou a digitálním světem. Není tedy překvapením, že módní průmysl si rychle všiml jeho potenciálu. Značky jako Gucci, Balenciaga či Rimowa již experimentují s vlastními aplikacemi a my jsme se rozhodli některé z nich vyzkoušet.

    Barvy hrají bez pravidel. Příští sezóna startuje novou éru vizuální identity

    Barvy se na kolekcích pro sezónu SS26 vrací v plné síle, rozbíjejí monotónnost a formulují nový vizuální jazyk doslova bez pravidel. Na přehlídkových molech se mísí citrusové tóny s pastelovými akcenty a syté odstíny fialové či chartreuse a jejich vrstvení překračuje očekávání. Jejich comeback není o návratu ke klasickému tónu, ale ochotě experimentovat. Barevná odvaha se stala nedílnou součástí nového estetického narativu.

    JW Anderson má novou múzu. V nové kampani září John Malkovich

    Módní kampaň získala neobvyklou tvář. Legendární herec John Malkovich se stal novou múzou značky JW Anderson. Propaguje její resort a jarní kolekci pro rok 2026, ale především kabelku Loafer Bag. Společnost tím rozšiřuje svou novou image, kterou odhalila poté, co její zakladatel Jonathan Anderson přijal nabídku šéfovat dámské i pánské divizi Dior.

    TikTok Highlights: Úspěšný den pomůže odstartovat trendy rutina 3×3 by 12

    Sociální sítě milují zjednodušování. Příkladem je trendy lifestyle rutina s názvem 3x3 by 12. V jejím srdci leží tři jednoduché cíle, které je nutné dokončit ještě před polednem. Radí totiž ujít alespoň tři tisíce kroků, vypít třetinu vody z denního cíle a sníst 30 gramů proteinu. Autorka metody slibuje, že podobným startem dne dosáhnete zdravějšího a šťastnějšího já.

    Chanel chrání červené korály. Značka prodloužila partnerský výzkum v Monaku

    Klenot oceánů. I tak je známý červený korál ze Středomoří, Corallium rubrum. Klimatická změna, znečištění a nadměrný rybolov však podkopávají jeho krásu, ale i důležitou roli v podmořském ekosystému. O jeho bližší poznání, slibující nové možnosti jeho ochrany, usiluje také módní dům Chanel. Obnovil totiž jeho partnerský výzkum s Monaco Scientific Center.

    Jak vybrat správný svetr? Poznejte rozdíl mezi kašmírem a mohérem

    S příchodem chladnějších dní se pulz kvalitních svetrů přesouvá do první linie podzimních outfitů. Svetr je klíčovým prvkem sezóny, symbolem komfortu a elegance. Právě volba mezi jemným "králem vláken" kašmírem a lesklým "aristokratem" mohérem představuje klíčovou otázku. Proč sáhnout po jednom, či druhém? Na co si dát pozor při výběru? Poznejte technické parametry, estetické rozdíly i praktickou stránku každého materiálu.

    Amerika se zmenšuje. Ozempic mění zažité velikosti oblečení

    Lék na hubnutí Ozempic přetváří americký módní trh. Už se to prokazatelně odráží i v číslech. Módní byznys má proto další možnost ukázat, že se umí dokonale přizpůsobit době. Zvýšená poptávka po menších velikostech trápí hlavně maloobchod, protože zásoby na skladu přestaly odpovídat tělům zákazníků. Luxusní móda ovšem zmenšení velikostí naopak vítá.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―