Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Společnost Dior ve své luxusní galerii pravidelně představuje výstavy zaměřené na svůj módní archiv. Tentokrát se v La Galerie Dior, umístěné v původním ateliéru módního domu, rozhodla vzdát hold ženám. Vystaví totiž umění zachycující spolupráci Dior s ženskými umělkyněmi. Značka tak opět potvrdila, že se nadále drží své feministické message.

    Jakmile vstoupíte do luxusních prostor La Galerie Dior na pařížské 30 Avenue Montaigne, pochopíte, čemu se nejnovější výstava galerie věnuje. Přivítá vás totiž fotografie ikonického trička Dior s nápisem Všichni bychom měli být feministi (We Should All Be Feminists). Ve své debutové kolekci ho představila současná kreativní ředitelka společnosti Maria Grazia Chiuri. Vedení módního domu totiž tentokrát upřelo pozornost na ženy.

    Od pátku 24. listopadu do pondělí 13. května budete mít možnost spatřit umění i návrhy představující spolupráci Dior s ženami. Spatřit budete moct například historický obraz umělkyně Leonor Fini, který kdysi ve své galerii vystavil sám Christian Dior. Chybět ale nebude ani reprezentace moderního umění. Zapojené jsou totiž také současné umělkyně jako Judy Chicago, Eva Jospin, Brigitte Niedermair a Katerina Jebb.

    Speciální místnost je rovněž věnovaná mexické umělkyni Elině Chauvet, která letos s Marii Grazii Chiuri spolupracovala na finále její cruise kolekce. Na řadu bílých šatů s klasickým Dior pasem a bar jackets totiž vyšila feministické vzkazy ve svém typickém stylu. „Nejsem tvůj majetek,“ stojí například na jednom kousku rudou nití. Jednotlivé části výstavy také propojují díla Kateriny Jebb. Vytváří totiž digitální fotografie sestavené z různých menších obrazů.

    Ženy stály v centru módního domu od samého počátku. Dior se inspiroval svou matkou i sestrou

    „Galerie usiluje o to stát se laboratoří ve smyslu děl, která vystavujeme a toho, jak odhalují různé části historie módního domu,“ popsal ředitel La Galerie Dior Olivier Flaviano. Hlavní message výstavy je tedy tentokrát to, že ženy hrály ve společnosti klíčovou roli už od jejího počátku. Sám Christian Dior byl totiž hluboce ovlivněný jak svou matkou Madeleine, tak sestrou Catherine, podle které vytvořil ikonický parfém Miss Dior.

    Také Maria Grazia Chiuri razí po celou svou kariéru jasný feministický přístup. Od svého nástupu do Dior roku 2017 proto také spolupracovala s řadou umělkyň. Luxusní La Galerie Dior pak své dveře poprvé otevřela v březnu loňského roku. Jejím cílem je zachytit historii módního domu v místě, kde roku 1946 vznikl. Součástí je proto také pracovna Christiana Dior nebo sál, ve kterém návrhář pořádal své první módní přehlídky.

    Zdroje: WWD, My French Country Home, Town and Country Magazine, Instagram, YouTube

    Nová výstava Dior oslavuje ženy. Zdůrazňuje feministickou message módního domu

    Met Gala 2024: Zendaya vynesla dva looky, zabodovaly ovšem i písečné šaty zpěvačky Tyly

    Pro módní svět svátek, pro ostatní všední den. Pověstné první květnové pondělí opět patřilo prestižní události Met Gala. Benefiční galavečer zahájil novou výstavu Costume Institute, Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Samotné téma výstavy doplňoval dresscode večera, Zahrada času, inspirovaný stejnojmennou povídkou.

    Odměňte se v létě stoprocentním luxusem. Ubytujte se jen pár metrů od dechberoucí pláže

    Vysněná luxusní dovolená se odráží nejen v lokaci, ale také ubytování, které si vyberete. Špičkou vytouženého odpočinku u moře jsou proto dechberoucí resorty, umístěné přímo na pláži. Kromě skvělého výhledu ale nabízejí mnohem více, od jedinečného designu po michelinské restaurace až po wellness a spa.

    Denim z Nîmes: Ikonická džínovina vznikla náhodou. Dnes obléká všechny společenské vrstvy

    Dalo by se říct, že ho nosí každý. Znáte snad někoho, kdo by neměl denim ve svém šatníku? Vynález džínoviny a americká značka Levi Strauss jsou pro mnohé možná jedno a totéž. Denim má ale ještě jeden příběh, který začíná ve Francii.

    Výběr letních šatů jako vědecká disciplína. Vyneste ty, které prodlouží a podtrhnou siluetu

    Šaty jsou základním prvkem dámského šatníku, který v letním období nabývá na významu. Jsou lehké, vzdušné a příjemné na těle. Navíc mohou vytvořit neuvěřitelně stylový dojem. Avšak pokud zvolíte nesprávný střih nebo materiál, budou působit zcela opačně, tedy nevkusně až příšerně. Při výběru šatů je proto důležité nejen sledovat aktuální trendy, ale také zvážit, jak daný kousek lichotí vaší postavě, a jak s ní rezonuje.