Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Od pátku 17. února do úterý 21. února pohltí ulice Londýna vzrušující atmosféra týdnu módy. Britská módní rada před jeho začátkem oznámila, že ho hodlá věnovat památce návrhářky Vivienne Westwood. Chce tím vzdát čest jejímu „neuvěřitelnému dědictví“.

    Návštěvníci blížícího se Londýnského týdnu módy nebudou oslavovat pouze nejnovější kolekce, ale také památku známé britské návrhářky Vivienne Westwood. Podle Britské módní rady totiž „stála u zrodu a definice punku, jako i v čele globální a pozitivní revoluce“. Rozhodla se proto únorový týden módy konající se od pátku 17. února do úterý 21. února věnovat právě jejímu „neuvěřitelnému“ odkazu.

    Světově proslulá návrhářka zemřela koncem loňského roku ve věku jednaosmdesáti let. Westwood se za roky své práce proslavila nejen ikonickým perlovým náhrdelníkem, ale také různými provokativními návrhy. Své kolekce totiž nepovažovala pouze za módu, ale také uměleckou výpověď patřící do jím definovaného hnutí. Spojována je proto především s rockem a punkem, ale také kritikou kapitalismu a odporem k násilí.

    Letošní Londýnský týden módy se pak odehrává jak na živo, tak v digitálním prostředí. Dohromady představí na 127 módních značek. Jeho návštěvníci se budou moct dostavit na 47 přehlídek, 18 prezentací a 37 dalších událostí. Na internetu pak najdou extra 41 akcí. Mezi nejočekávanější přehlídky patří debut nového kreativního ředitele Burberry Daniela Lee.

    Londýnský týden módy věnoval prostor také návrhářům z Ukrajiny

    Milovníci módy se ale mohou těšit na nové kolekce také od Eredem, JW Anderson, Molly Goddard, Christopher Kane, Roksanda nebo Simone Rocha. Na rozvrh se dostali také návrháři jako například Natasha Zinko, Tata Naka nebo začínající designeři Dilara Findikoglu, Sinead Gorey nebo Talia Byre. Kromě toho se letos Britská módní rada rozhodla oslavit 30. výročí své iniciativy NEWGEN.

    Ta podle ní staví Londýn do „unikátní pozice jako globálního lídra pěstujícího kreativní talent“. Projekt totiž pomáhá zviditelnit začínající návrháře. Podobnou úlohu má také chystaná akce nazvaná DiscoveryLAB. Návštěvníci týdne módy se jeho závěrečný den mohou těšit také na Ukrajinský týden módy. Ukáží se na něm například návrháři Frolov, Kseniaschnaider nebo Paskal.

    Zdroje: Fashion Network, New University, The Fashion Industry, Instagram

    Londýnský týden módy bude patřit Vivienne Westwood. Uctí její odkaz

    Znáte nejavantgardnější módní dům všech dob? Představuje šaty vzhůru nohama i oblečené mimo tělo

    Kdyby slovní hádanka hledala synonyma pro avantgardu a překvapení, klíčem by byl módní dům Viktor&Rolf. Objemné šaty s nápisy "Nefotit prosím!" nebo "Nejsem stydlivá, prostě se mi nelíbíš!" se po uvedení v roce 2019 ihned staly virálními. Sociální sítě oblétly během několika okamžiků a dodnes je jejich uživatelé používají jako vtipné gify či takzvané memes. Znáte ale ty nejzásadnější momenty této geniální umělecké značky?

    Přivítejte letos slunečné dny s předstihem. Ponořte se do světa samoopalování

    Čím dál vyšší teploty nám neúprosně připomínají, že léto se blíží. Spolu s nimi přichází i první přípravy na vytoužené dovolené. Mezi ně patří mimo jiné také pravidelná samoopalovací rutina. Zaručí totiž, že nebudete na pláži mezi ostatními příliš zářit. Pokud jste ji ještě nikdy nevyzkoušeli, pak nastává ten správný čas začít.

    Kdy jste naposledy cíleně nic nedělali? Nizozemská filozofie niksen ukazuje cestu k pomalejšímu životu

    V posledním desetiletí se svět seberozvoje a duševního zdraví inspiruje japonskou filozofií ikigai nebo dánským konceptem radosti z maličkostí, známým jako hygge. Mezi recepty na šťastný život podle různých zemí se přidává i nizozemský niksen, který doslova káže nic nedělat. Ukáže vám, jak v současném hektickém světě zpomalit a nenechat si drahocenný čas proklouznout mezi prsty.

    Módní novinky v kostce: Bella Hadid představila parfém, Pharrell Williams se spojil s Tiffany & Co. a Ralph Lauren uspořádal skromnou přehlídku

    Přelom dubna a května přinesl do světa krásy a módy významné debuty, ale také nostalgické okamžiky. Návrhář Pharrell Williams a Tiffany & Co. oslavují individualitu v nové kolekci Titan. Modelka Bella Hadid odhalila světu luxusní parfémy, které jsou pohlazením pro tělo i duši. Značka Ralph Lauren vsadila pro svou nejnovější přehlídku na jednoduchost v tom nejlepším slova smyslu.