Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Černá. Žádná, přitom nenahraditelná barva. Můžete ji nosit v každém počasí, lichotí všem tónům pleti, zeštíhluje a dá se nekonečně vrstvit. Nejvýznamnější světoví návrháři ji označují jako nejsilnější barvu v módě. Pojďte se podívat, proč tomu tak je a které černé kousky nikdy nebudou out of fashion.

    „Magenta je nová černá,“ slýchali jsme v roce 2022. „Zelená je nová černá,“ dovídali jsme se v roce 2021. A tak bychom mohli jít dále do historie. Každý rok je to stejné, už i lehce únavné, a pouze to potvrzuje fakt, že přínos black color v módě je nezměrný. Splňuje totiž všechny požadavky, ať už potřebujete působit chytře a spolehlivě na pracovním pohovoru, sofistikovaně na koktejlové party nebo lehce tajemně na první schůzce. Vzhledem k tomu, že se vlastně nejedná o barvu, ale o absenci světla, což zapříčiní pohlcení všech barev, je naprosto univerzální volbou se spoustou benefitů. Chybu s ní můžete udělat snad jen jako nevěsta na vlastní svatbě.

    Chanel Black

    Zatímco nikdy nebude jasné, kdo přesně osvobodil ženy od korzetů, zda Gabrielle „Coco“ Chanel nebo Paul Poiret, není pochyb o tom, že právě Coco Chanel udělala z černé nejvyšší barvu módy. Jako první odhalila malé černé šaty a předpověděla, že se stanou nenahraditelným kouskem v šatníku většiny žen, což byla v roce 1926 revoluční věc. Totéž desetiletí také zahájilo rozhodující kroky k osvobození žen. Bylo to cítit i v módě, kde se sukně zkracovaly a postavy zdůrazňovaly.

    Foto: Chanel

    Věhlasní fashion designers inspirovaní black color

    „Černou můžete nosit kdykoliv, v každém věku a téměř pro každou příležitost.“ Christian Dior

    „Černá má všechno. Bílá taky. Jejich krása je absolutní. Je to dokonalá harmonie.“ Coco Chanel

    „Miluji černou, protože potvrzuje design a styl. Žena v černých šatech je tah tužkou.“ Yves Saint Laurent

    „Člověk nikdy není příliš nebo málo oblečený v malých černých šatech.“ Karl Lagerfeld

    Little Black Dress, alias LBD, v roce 2026 oslaví již 100 let. Za tu dobu nikdy nevyšly z módy.

    Foto: Chanel

    TOP kousky, do kterých se vyplatí investovat

    Pokud se chcete na několik let ztratit z civilizace a být připraveni na návrat nebo jste se prostě jen rozhodli vlastnit perfektní nesmrtelný outfit, který se navíc neokouká, doporučujeme následující kombinaci. Chanel LBD, Lady Dior Bag, Hells Christian Louboutin a Blazer Saint Laurent. Samozřejmě v černé.

    Foto: Christian Louboutin, Dior, Saint Laurent

    Nejtemnější módní přehlídky poslední doby

    V posledních letech nejtmavší módní fashion shows přináší nepochybně módní dům Balenciaga. Během couture show na Paris Fashion Week 2022 jste mohli vidět modelky zahalené do černých neoprenů s obličejovými maskami. Summer 23 Collection do dějin zapsala blátivá runway. Černé modely ovšem vypadají noblesně i v ponurém a blátivém prostředí.

    Saint Laurent pod závojem noci

    Naopak s velkou noblesou předvedl svou kolekci Women’s Summer 2023 Saint Laurent. Noční runway s dechberoucím pozadím nasvícené Eiffelovy věže, společně s exkluzivnímu modely, je vrcholem elegance a dokládá fakt, že černá dělá divy.

    Zdroj: Chanel, Saint Laurent, YouTube

    Black is only one. Samozřejmě

    Znáte nejavantgardnější módní dům všech dob? Představuje šaty vzhůru nohama i oblečené mimo tělo

    Kdyby slovní hádanka hledala synonyma pro avantgardu a překvapení, klíčem by byl módní dům Viktor&Rolf. Objemné šaty s nápisy "Nefotit prosím!" nebo "Nejsem stydlivá, prostě se mi nelíbíš!" se po uvedení v roce 2019 ihned staly virálními. Sociální sítě oblétly během několika okamžiků a dodnes je jejich uživatelé používají jako vtipné gify či takzvané memes. Znáte ale ty nejzásadnější momenty této geniální umělecké značky?

    Přivítejte letos slunečné dny s předstihem. Ponořte se do světa samoopalování

    Čím dál vyšší teploty nám neúprosně připomínají, že léto se blíží. Spolu s nimi přichází i první přípravy na vytoužené dovolené. Mezi ně patří mimo jiné také pravidelná samoopalovací rutina. Zaručí totiž, že nebudete na pláži mezi ostatními příliš zářit. Pokud jste ji ještě nikdy nevyzkoušeli, pak nastává ten správný čas začít.

    Kdy jste naposledy cíleně nic nedělali? Nizozemská filozofie niksen ukazuje cestu k pomalejšímu životu

    V posledním desetiletí se svět seberozvoje a duševního zdraví inspiruje japonskou filozofií ikigai nebo dánským konceptem radosti z maličkostí, známým jako hygge. Mezi recepty na šťastný život podle různých zemí se přidává i nizozemský niksen, který doslova káže nic nedělat. Ukáže vám, jak v současném hektickém světě zpomalit a nenechat si drahocenný čas proklouznout mezi prsty.

    Módní novinky v kostce: Bella Hadid představila parfém, Pharrell Williams se spojil s Tiffany & Co. a Ralph Lauren uspořádal skromnou přehlídku

    Přelom dubna a května přinesl do světa krásy a módy významné debuty, ale také nostalgické okamžiky. Návrhář Pharrell Williams a Tiffany & Co. oslavují individualitu v nové kolekci Titan. Modelka Bella Hadid odhalila světu luxusní parfémy, které jsou pohlazením pro tělo i duši. Značka Ralph Lauren vsadila pro svou nejnovější přehlídku na jednoduchost v tom nejlepším slova smyslu.