Více

    RECORDS

    Chanel

    Versace

    Dolce Gabbana

    Loro Piana

    Sledujte nás na Instagramu

    Nezisková organizace PETA, bojující za práva zvířat, ocenila španělskou značku Balenciaga. Její kreativní ředitel Demna Gvasalia totiž do letošní podzimní kolekce zařadil kožený kabát, vyráběný z hub. Použil na něj látku zvanou Ephea, extrahovanou z mycelia. Cenu Balenciaga získala na PETA Fashion Awards 2022.

    Módní značky se do svých návrhů snaží čím dál více zahrnout materiály šetrnější k životnímu prostředí i zvířatům. Ocenit se je za to snaží nezisková organizace bojující za práva zvířat PETA. „Naše vlastní verze Fashion Awards oslavuje progresivní značky, usilující o změnu jak pro zvířata, tak naši planetu,“ popsala podle serveru WWD PETA Fashion Awards 2022 ředitelka organizace Elisa Allen. Letos získala ocenění za nejlepší luxusní produkt španělská značka Balenciaga.

    Rozhodla se totiž začít používat materiál zvaný Ephea, vyráběný z mycelia, extrahovaného z hub. Kreativní ředitel značky Demna Gvasalia ho konkrétně využil na vytvoření udržitelného a etického koženého kabátu, představeného v letošní zimní kolekci. Poprvé ho světu ukázal na módní přehlídce pro podzim 2022. Následně ho mohli zájemci koupit za 9 tisíc eur v limitované edici. Na jeho produkci spolupracovala firma Balenciaga podle serveru Ethos se společností, zabývající se inovací materiálů Sqim.

    „Balenciaga uznává roli, kterou móda hraje v přetváření životního prostředí a věří, že je nyní na jednotlivých značkách, aby našly cestu, jak udržet planetu na živu,“ oznámila módní firma. V letošní letní kolekci proto například použila organickou bavlnu, recyklovaný polyester a nylon nebo takzvanou „upcycled“ kůži. Loni na podzim značka rovněž představila bundu z veganské kůže. Vyrobená byla ze speciálních listů kaktusu.

    Za nepoužívání kůže získala ocenění také značka Burberry

    Známá španělská značka přitom není jediná, která s podobně udržitelnými materiály experimentuje. Letos například koženou kabelku vyrobenou z mycelia představila Stella McCartney. Italská značka Gucci zase pracuje s vlastní certifikovanou veganskou kůží zvanou Demetra. S alternativami kůže pracují také firmy Hermès, Ralp Lauren, Tommy Hilfiger, Reformation nebo Ganni.

    Oceněná byla organizací PETA kromě Balenciagy také společnost Burberry. Ta totiž zakázala používání exotické kůže. Dopad kůže na životní prostředí pak souvisí především s chovem krav v zemědělském průmyslu. Ten je přitom zodpovědný za asi 15 procent globálních emisí. Negativně ovšem přírodu ovlivňuje také proces zpracování a čištění kůže. Jedná se o jeden z největších zdrojů znečištěné vody. Při zmíněném postupu se navíc do atmosféry uvolňují nebezpečné chemikálie.

    Zdroj: WWD, Ethos, Instagram

    Balenciaga získala ocenění organizace PETA. Navrhla kožený kabát vyráběný z hub

    Jak do šatníku zařadit jungle chic? Vítejte na vlně tropického glamouru

    Když se Jennifer Lopez objevila na červeném koberci v ikonických Versace Jungle Dress, módní scéna byla navždy poznamenána. Letní sezóna je ideální příležitostí, jak tyto tropické vzory zařadit do vašeho dovolenkového šatníku. Bohužel jde o poměrně náročnou disciplínu. Pohybujeme se totiž na tenké hranici mezi výraznou elegancí a nevkusem. Jungle chic však noste jen na dovolené, do města se rozhodně nehodí.

    Svůj majetek můžete obohatit o vzácné umění. Staňte se spoluvlastníkem a vydělávejte

    S bohatstvím přichází odpovědnost, a to nejen vůči sobě, ale také vašim investicím. Každá volba, kterou jako majetný jedinec učiníte, nese svou cenu a potenciální odměnu. Díky inovativní investiční platformě máte příležitost vstoupit do světa, který byl kdysi vyhrazený jen pro nejvyšší elitu. Otevřete dveře k unikátním dílům, která finančně posílí vaše portfolio a přinesou přitažlivou radost z krásy.

    Proč nikdo nemluví o designérovi Peteru Do? Zachránce domu Helmut Lang se učil od Phoebe Philo

    Peter Do je v módním průmyslu velmi uznávaným jménem. Vystudoval newyorský Fashion Institute a vyhrál prestižní cenu LVMH Graduate Prize. Navíc vdechl život téměř umírající značce Helmut Lang. Tento talentovaný návrhář zvládá řídit dva módní domy najednou – kromě Helmut Lang je také kreativním ředitelem své stejnojmenné značky.

    Svatební přípravy na příští jaro mohou začít. Výběr šatů usnadní 5 trendů

    Módní trendy prostupují každoročně i do světa svateb. Také proto existuje luxusní týden módy určený svatebním šatům, odehrávající se tradičně v New Yorku. Jelikož letošní přehlídky určené pro příští jaro máme za sebou, mohou se nastávající nevěsty začít chystat. Inspirujte se pěti budoucími trendy.