Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Ve čtvrtek se v Paříži otevřela nová instalace vůní Maison Cartier nazvaná Le Mythe Parfumé neboli Mýtus vůně. Jedná se o druhý umělecký projekt společnosti Cartier, který nese název OSNI 2, což je zkratka francouzských slov pro neidentifikované vonné předměty. Obě vůně vytvořila Mathilde Laurent, parfumérka domu Cartier.

    „Smyslem celé instalace je ukázat, že parfém spojuje nekonečně velké s nekonečně malým – neboli to, co je lidskému oku neviditelné,“ řekla Laurentová pro server WWD.com. „To byla vlastně vždycky jeho role,“ dodala.

    Vyzdvihla duchovní povahu vůně a poukázala na dobu, kdy lidé používali vůni kouře kadidla k předávání zpráv bohům.

    Laurentová uvedla, že další úlohou OSNI je „vrátit parfémům větší vznešenost“ a povznést člověka čichovou krásou.

    OSNI 2 se koná za tmy v budově stojící na adrese Rue Robert Esnault-Pelterie 2 na levém břehu Jordánu. Při vstupu návštěvníci nejprve spatří osvětlenou kresbu George Barbiera, který v roce 1949 vytvořil pro pozvánku společnosti Cartier mýtickou Dame à la Panthère – zobrazující ženu zahalenou v náhrdelnících stojící před sedícím panterem.

    Jako zvukový doprovod čte umělec mluveného slova Rhael „LionHeart“ Cape báseň, kterou napsal. Lidé pak procházejí do vedlejší místnosti, kde se podél stěny táhne závěs z kapek vody provoněný parfémem La Panthère. Na osvětlených kapkách se objeví hologramový obraz pantera. Ten se plíží prostorem, aby vzápětí opět zmizel v záblesku světel.

    Foto: Cartier

    Návštěvníci slyší zvuky, které byly složeny kolem frekvence zlatého řezu, považované za příznivé pro meditaci. Jsou vyzváni, aby se dotkli padající vody, která na jejich rukou zanechává vůni.

    OSNI 2 potrvá pouze do 11. prosince. Je možné se na ni bezplatně přihlásit o vstupenky na stránkách společnosti Cartier. A stejně jako první imerzivní umělecké dílo, i tato instalace by měla putovat po celém světě.

    První OSNI, která nesla název „Le Nuage Parfumé“ neboli „Parfémovaný oblak“ – byla otevřena v roce 2017. Tvořil ji voňavý oblak zavěšený uprostřed velké průhledné skleněné krychlové konstrukce stojící v základech muzea Palais de Tokyo a Musée d’Art Moderne v Paříži.

    Zdroje: WWD.com, Instagram, Cartier

    Cartier představuje v Paříži pohlcující instalaci parfémů

    Met Gala 2024: Zendaya vynesla dva looky, zabodovaly ovšem i písečné šaty zpěvačky Tyly

    Pro módní svět svátek, pro ostatní všední den. Pověstné první květnové pondělí opět patřilo prestižní události Met Gala. Benefiční galavečer zahájil novou výstavu Costume Institute, Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Samotné téma výstavy doplňoval dresscode večera, Zahrada času, inspirovaný stejnojmennou povídkou.

    Odměňte se v létě stoprocentním luxusem. Ubytujte se jen pár metrů od dechberoucí pláže

    Vysněná luxusní dovolená se odráží nejen v lokaci, ale také ubytování, které si vyberete. Špičkou vytouženého odpočinku u moře jsou proto dechberoucí resorty, umístěné přímo na pláži. Kromě skvělého výhledu ale nabízejí mnohem více, od jedinečného designu po michelinské restaurace až po wellness a spa.

    Denim z Nîmes: Ikonická džínovina vznikla náhodou. Dnes obléká všechny společenské vrstvy

    Dalo by se říct, že ho nosí každý. Znáte snad někoho, kdo by neměl denim ve svém šatníku? Vynález džínoviny a americká značka Levi Strauss jsou pro mnohé možná jedno a totéž. Denim má ale ještě jeden příběh, který začíná ve Francii.

    Výběr letních šatů jako vědecká disciplína. Vyneste ty, které prodlouží a podtrhnou siluetu

    Šaty jsou základním prvkem dámského šatníku, který v letním období nabývá na významu. Jsou lehké, vzdušné a příjemné na těle. Navíc mohou vytvořit neuvěřitelně stylový dojem. Avšak pokud zvolíte nesprávný střih nebo materiál, budou působit zcela opačně, tedy nevkusně až příšerně. Při výběru šatů je proto důležité nejen sledovat aktuální trendy, ale také zvážit, jak daný kousek lichotí vaší postavě, a jak s ní rezonuje.