V době, kdy jsou pro mladou generaci nedosažitelné cíle, jako je vlastní bydlení nebo nové auto, se pozornost přesouvá k menším, ale intenzivnějším formám potěšení. Proto na scénu přichází fine dining. Ne jako obyčejná nutnost, ale nový symbol statusu. Generace Z, která vyrůstala v digitálním světě a zažila pandemii i ekonomické turbulence, si začala cenit každodenních radostí, jež jsou dostupné, ale výjimečné.
Jemně našlehané matcha latte, minimalisticky servírované avokádo na chlebu či večeře v michelinské restauraci. To vše se stává součástí identity a vyjádřením životního stylu. Módní domy posun ve vnímání luxusu rychle zachytily. Už dávno nestačí prodávat jen kabelky a oblečení. Dnes nabízejí celý svět, do kterého může zákazník vstoupit. Restaurace a kavárny se tak stávají prodlouženou rukou brandů, které skrze fine dining vytvářejí nový způsob, jak žít jejich estetiku.
Reagují i největší módní domy. Už nejde o estetický zážitek, ale o moderní must-have
Například módní dům Saint Laurent se spojil s losangeleskou restaurací Sushi Park a vytvořil tak gastronomický pop-up zážitek v Paříži, kde večeře stojí přes 200 eur na osobu. Prada zase v Šanghaji otevřela restauraci Mi Shang, představující opulentní mix italské kuchyně a čínských chutí, který navíc vizuálně doprovodil režisér Wong Kar-wai. Louis Vuitton sází na LV The Place Bangkok, kavárnu a restauraci, jež jsou ztělesněním značky v kulinární podobě.
Proč jsou ale trendy a fine dining zážitky tak přitažlivé právě pro generaci Z? Odpověď tkví v kombinaci estetiky, autenticity a sebeprezentace. Mladá generace totiž sleduje, co jí, odkud to pochází a jak to vše vypadá na fotce. Smoothie za 19 dolarů proto není pouhý drink, je to v podstatě symbol. Symbol péče o sebe, schopnosti si „něco dovolit“, i jedinečného estetického zážitku.


Zdroj: Louis Vuitton
Nový význam slova fine dining? Hlavní roli hraje touha „moct si něco dovolit“
Fine dining není jen o explozi chutí a extravagantním jídle. Je to performance. Zážitek. Příběh, který může vyprávět, sdílet a přetvářet identity. Jídlo se tak oficiálně stává novým jazykem luxusu. Tichým, ale o to výmluvnějším. Luxusní značky jsou si toho stoprocentně vědomy. Když módní dům Loewe pozval své klienty na exkluzivní večeři připravenou týmem Balbosté, šlo o ponoření do světa značky, která tímto způsobem komunikuje své hodnoty, styl a emoce.
@alyssaantocii insane
♬ original sound – lyss
Balenciaga dokonce spojil síly s řetězcem Erewhon a vytvořil nejen merch, ale i speciální džus. Ano, luxusní džus. Pro někoho absurdní, pro jiného manifest životního stylu. V době, kdy je těžké šetřit na dům, si lidé raději dopřejí menší, ale okamžité symboly luxusu, jako dokonalou večeři či doslova avantgardní latte. Vysoká móda na to reaguje. Přesouvá se z přehlídkových mol do kuchyní, kde dál vytváří sny. Možná se změnily kulisy, ale touha po výjimečnosti zůstává. A pro generaci Z se právě jídlo stalo její nejchutnější podobou.
Zdroje: Culted, WWD, Grazia, Instagram, TikTok