Více

    ― Reklama ―

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Pachuť humří historie. Jak se z jídla pro chudé stala světová delikatesa

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    - Reklama -

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    - Reklama -

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    ― Reklama ―

    Méně scrollování, více života. Trend anti-rot summer nutí ke zpomalení

    Pokud už jste unavení z nekonečného scrollování na sociálních sítích, ztrácíte motivaci a cítíte, že máte zahlcenou mysl, pravděpodobně na vás doléhá „brainrot“. Nemusíte ale zoufat, trend „anti-rot summer“ přichází s tipy, jak v létě zpomalit a konečně se nadechnout. Den offline, seznam radostí i příprava letních „snacks“ mají jedno společné, pomohou vám zpomalit a znovu naplno vnímat svět kolem sebe.

    Jacquemus sebral módě opulenci. Navrátil se k venkovským kořenům

    Pařížský týden pánské módy zakončila přehlídka z dílny Jacquemus. Návrhář odhalil svou kolekci pro jaro a léto příštího roku v ohromujících prostorách L'Orangerie ve Versailles. S řadou Le Paysan tentokrát oslavil své venkovské kořeny, jimž vzdal hold lehkými střihy, přírodními materiály a nenucenými siluetami, odkazujícími na jeho domov.

    Bon voyage. Se správnou skin care zvládnete hory i dovolenou pod širákem

    Skin care má ve známém prostředí většinou jasný řád. Když ale přijde na cestování na lehko, i ta nejlépe promyšlená rutina musí projít jistou redukcí. Být připraven neznamená sbalit celou koupelnovou poličku, ale chytře sestavit funkční, avšak minimalistický arsenál. Nezabere celý batoh, ale přesto pleti efektivně dopřeje vše, co jí náleží.

    Snídaně jako nejdůležitější jídlo dne. Longevity odborníci nesouhlasí

    Na snídani má každý názor. Někdo ji miluje, jiný považuje za ztrátu času. Někdo snídá hned po probuzení, jiný ranní rituál nechá až na jedenáctou, nebo ho nepodstoupí vůbec. Zatímco večeře je společenská událost a oběd čas na pauzu, snídaně bývá často přehlížená. Ale právě v tom tkví její kouzlo. Není o pravidlech, ale o zvyku. A přitom je to právě první jídlo dne, které ukrývá sílu určit, jak se budete cítit celý den.

    Milán zaplavila pánská móda. Ohromila Prada, Dolce & Gabbana i Armani

    Pánská móda zná trendy příštího roku. Koncem minulého týdne odstartoval v Miláně menswear fashion week a nabídl módní scéně hned několik dechberoucích přehlídek. Módní domy jako Prada, Dolce & Gabbana a Emporio Armani nabídly vhled do roku 2026. Budoucí léto vidí jako kombinaci sporty chic, italské elegance a nadčasových střihů.

    Dovolená bez kompromisů. Objevte stylové a bezpečné destinace pro sólo cestovatelky

    Sedíte na terase s výhledem na oceán, na kůži vás hřejí sluneční paprsky a nikdo po vás nic nechce. Sólo cestování se stává nejen mezi ženami stále oblíbenějším. Jde totiž o cenný čas, který trávíte vlastním tempem a máte možnost napojit se znovu sami na sebe. Zároveň je to ale velký krok, který vyžaduje odvahu vystoupit z komfortní zóny. Pohodlnosti se ale vzdávat nemusíte. Pokud vyberete správnou destinaci, dovolená bude naplněna pohodou, klidem a pocitem bezpečí.

    Hydratace s elegancí. Zažeňte žízeň trendy letními drinky

    Horké letní dny s sebou nenesou pouze vysněné momenty u pláže či bazénu, ale také nepříjemnosti spojené s rychle stoupajícími teplotami. Zpříjemněte si teplé měsíce trendy drinky, které kromě hydratace ukrývají i další výhody. Ochlaďte se domácí kombuchou, zmraženými zázvorovými "panáky" nebo koktejly, ukrývajícími elektrolyty.

    Montblanc pronikl do světa filmu. Naverboval režiséra Wese Anderson

    Luxusní značka Montblanc rozšiřuje své portfolio. V nejnovější kampani totiž objevuje filmovou scénu. Ve čtvrtek odhalila spolupráci se světově uznávaným režisérem Wesem Anderson. Ten pro značku vytvořil speciální krátký film, doplněný také o fotografie, a to za asistence svých oblíbených herců. Režisér se v kampani dokonce sám objevuje.

    Má nový Harry Potter šanci? Chystaný seriál budí kontroverze

    Kouzelnický svět Harryho Pottera se opět probouzí k životu. Sociální sítě křižují vášnivé diskuze o chystaném seriálu, založeném na sedmi původních knihách, jenž má na televizní obrazovky dorazit koncem roku 2026. Nedávné informace o castingu pak rozvířily pochyby o tom, zda má nejnovější projekt z dílny HBO u věrných fanoušků vůbec šanci.

    Marni má volný trůn. Módní dům oznámil odchod návrháře Francesca Risso

    Zdá se, že kolotoč výměny kreativních ředitelů ještě nekončí. Ticho, které na módní scéně nastalo po dosazení Jonathana Anderson do vedení všech sekcí Dior, skončilo. Přerušilo ho nečekané oznámení módního domu Marni. Po téměř 10 letech se loučí se svým kreativním ředitelem, Francescem Risso. Kdo ho nahradí je prozatím neznámé.

    Krása střídá nádheru. Praktické SPF balzámy maskují ochranu za elegantní líčení

    Více produktů v jednom je vždy praktická volba. Ne vždy sice takový výrobek nutně znamená perfektní účinek na všech frontách, SPF balzámy se ale rozhodně řadí mezi svaté grály léta. Vylepší každodenní kosmetickou rutinu nejen ochranou proti slunci, zároveň nabídnou buď decentní zabarvení, nebo dokonce podmanivé zvýraznění rtů.

    Léto volá po extra péči. Změny žádá i pánská kosmetika

    Letní paprsky neznamenají pouze slibně třpytící se hladinu jezer, rozpouštějící se lahodnou zmrzlinu a teplem prosycené dny. Spolu s jejich sílou roste rovněž nutnost obměny kosmetické taštičky. Výjimkou není ani pánská skin care, jež si v následujících horkých měsících žádá revizi. Neobejdete se bez hydratačních, ani zklidňujících pomocníků.

    Proč byste měli znát umělkyni Lisu Jahovic? Přetváří předměty na kinetické sochy

    Věci, které většina lidí přehlédne, ona pozoruje se zneklidňující intenzitou. Lisa Jahovic, britská umělkyně působící v Londýně, se nespecializuje na monumentální plátna, ani výkřiky instalací. Její disciplína se těžko zařazuje. Osciluje mezi fotografií, filmem a sochařstvím, a přitom zůstává osobitá. Zatímco jiní umělci hledají inspiraci ve výjimečných událostech, Jahovic se obrací k obyčejnosti.

    Móda v kostce: Carolina Herrera vítá nový parfém a Max Mara láká na cruise 2026

    Italský módní dům Max Mara představil ve své cruise kolekci pro rok 2026 vrchol italské elegance. Překvapivě nenucenou resort řadu vydal pro Valentino také návrhář Alessandro Michele. Carolina Herrera uvádí nový parfém La Bomba a Emma Chamberlain spolupracuje s platformou Pinterest. Manolo Blahnik sponzoruje výstavu o Marii Antoinette.

    Zdání často klame. U těchto kousků si online nákupy raději odpusťte

    Online nákupy mají řadu nesporných výhod. Od úspory času až po obrovský výběr, ve většině případech jednoduše vyhrávají na plné čáře. Existují ovšem módní kousky, u kterých se pohodlnost při nákupu nevyplácí. Ne vždy lze velikost, střih a barvu odhadnout virtuálně. Mnohem lepší službu vám udělají "staré dobré" kamenné prodejny.

    Módní průmysl musí obrátit. Brodí se krizí devastující nadprodukce

    Škodlivé dopady módního průmyslu na životní prostředí nejsou žádným tajemstvím. Přesto je jeden z největších problémů módní scény často v tichosti odsouván do pozadí. Právě na něj upozornil report udržitelné show Source Fashion. Zvýraznil totiž alarmující krizi nadprodukce, jež za sebou zanechává hromady oblečení, zaplavující přeplněné skládky.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―