Kombinace sladké a slané dříve patřila mezi oblíbenou inovaci. V současnosti ovšem její místo nahradil mix s názvem swicy. Jedná se pro změnu o směs pálivých a sladkých příchutí. Její boom odstartovaly nejen známé restaurace, ale především slavné značky jako Starbucks nebo Coca Cola.
Letošnímu létu jednoznačně vévodí jedna příchuť. Jedná se o už existující, ovšem ne příliš oblíbenou, kombinaci sladkých a pálivých tónů. V současnosti ovšem aroma s názvem swicy dobývá nejen stoly známých restaurací, ale také produktové řady hned několika slavných značek. Populární je pak především mezi mileniály, generací Z a generací Alpha. Důvodů pro slávu neobvyklého mixu pak existuje hned několik.
Zdroj: Momofuku
Někteří vidí původ úspěchu swicy v touze po gastronomické rovnováze. Lidé od nepaměti kombinují příchutě tak, aby vytvořili co nejlepší souhru různých tónů. Produkty jako hot honey, tedy pálivý med, nebo sweet chilli, tak gastronomické scéně dominují už několik let. Jiní proto v pátrání po kořenech swicy poukazují spíše na sílící globalizaci a šíření pestrých kuchyní také do západní kultury.
Swicy není jen letmý trend. V nabídce ho má i Coca Cola nebo Starbucks
Počátek swicy se může schovávat také ve světové pandemii. Tehdy totiž lidé nemohli cestovat, a tak exotiku vyhledávali i skrze kuchyni. Oblíbili si tak pálivější a ostřejší příchutě. Ať už je to tedy jakkoli, je už nyní jasné, že swicy s námi nějakou chvíli zůstane. Do své nabídky ji totiž zařadili rovněž největší hráči gastronomického světa. Ochutnat tak nově můžete třeba i pálivou Coca Colu.
Do podobného experimentu se pustil také proslulý americký řetězec kaváren Starbucks. Vychutnat si tak můžete nové pálivé limonády, nebo dokonce napěněnou kávu. Ve fast food řetězci Burger King zase najdete swicy Sprite. Prodejce brambůrek Takis pak představil novou příchuť s názvem Dragon Sweet Chilli. Do trendu se zapojila i pizzerie Pizza Hut, a to se svou hot honey pizzou.
Zdroj: Starbucks
Za vše mluví také statistiky. Například marketingová výzkumná firma Datassential zjistila, že kombinace sladkých a pálivých příchutí vzrostly na menu restaurací oproti loňskému roku o 38 procent. Zmíněný pálivý med má zase do roku 2027 předehnat všechny ostatní kulinářské kombinace. Nechte se proto letošní léto pohltit horkem nejen ze sluníčka, ale také nového krále gastronomické scény.
Zdroje: Today, CNN, Speciality Food Magazine, Instagram