Standardní představa dovolené zahrnuje písečné pláže, průhledné moře a večerní procházky historickým centrem. Ne všechny ovšem podobně tradiční relax láká. Ozvláštnit si proto můžete cestování třeba praktickým kurzem. Vyrazte letos do zahraničí na luxusní kulinářský pobyt.
Nechte se v Řecku vzdělat profíkem. Ve svém ráji vás přivítá kuchařka Katerina
Skvělou volbou pro kulinářský, avšak stále ideální dovolenkový zážitek, je kurz kuchařky Kateriny. Vyrazit za ním budete muset do řeckého městečka Poros, nabízejícího nejen průzračné moře, ale i okouzlující hory. Ingredience na vaření pak budete moct sklidit na zahrádce zkušené kuchařky.
Zdroj: Katerina’s Kouzina
Po úspěšném kurzu vás navíc čeká jedinečná „rodinná“ večeře v bistru Kateriny s názvem Odyssey. Lekce jsou tradičně půldenní a zahrnují trénink přípravy předkrmů, hlavních jídel i dezertů. Ubytovat se přímo u kuchařky nemůžete, jistě vás ale okouzlí široká nabídka ubytování v městečku Poros.
Za toskánskou kuchyní zamiřte do Palazzo del Duca. Čeká na vás příprava autentických pokrmů
Ke kulinářskému zážitku také přímo vybízí dovolená v Itálii. Zkuste proto letos místo moře zamířit do Toskánska. Ubytovat se můžete například v roztomilém a 400 let starém ubytování Palazzo del Duca. Nabídne vám totiž nejen typický kamenný domeček a lákavý bazén, ale také lekce tamní vyhlášené kuchyně.
Zdroj: Palazzo del Duca
Vybraný lektor vás do světa italské kuchyně zasvětí v průběhu čtyř dní. Lekce začnou vždy odpoledne, takže budete mít dostatek času na vychutnání všeho, co ubytování nabízí, včetně dech beroucích výhledů na toskánskou krajinu. Večer si vždy pochutnáte na pokrmu, který jste sami vytvořili.
Milovníci organické kuchyně ocení cestu do Vietnamu. Vydat se mohou do vesnice Hoi An
Pokud od své letošní dovolené čekáte opravdové dobrodružství, doporučujeme se za kulinářskými sny vydat do Vietnamu. Ubytovat se můžete na organické farmě ve vesnici Hoi An. Vzdělat se v kurzu od Inside Asia Tours můžete o „zeleném“ zemědělství, ekoturismu i tamní tradiční gastronomii. Navíc vás čeká i dech beroucí krajina.
Zdroj: Inside Asia Tours, Unsplash
Vyzkoušet si budete moct například mletí rýžové mouky pomocí tradičního kamenného mlýnku nebo sbírání organické zeleniny. Na konci kurzu budete moct s přehledem uvařit pět tradičních vietnamských jídel. Vietnam je navíc země, po které se velmi snadno cestuje, takže ji budete moct následně řádně prozkoumat.
Profíky vítá organická farma Ballymaloe. Ukrývá kulinářskou školu na vysoké úrovni
V případě, že to s vařením myslíte opravdu vážně, doporučujeme kulinářskou školu a organickou farmu Ballymaloe. Nachází se v zelených krajinách Irska. Na výběr pak máte hned z několika exkluzivních kurzů. Nejdelší z nich trvá 12 týdnů, zvolit si ale můžete i pěti týdenní nebo několikadenní varianty.
Zdroj: Ballymaloe Cookery School
Většinu z lekcí pak učí její samotní zakladatelé Roy O’Connell a Darina Allen. Myslet ovšem musíte na to, že ubytování není v jejich ceně. Škola ovšem nabízí roztomilé farmářské chatky, ve kterých můžete po náročném dni spokojeně složit hlavu. Více se pak dozvíte nejen o vaření, ale i organickém zemědělství.
Zdroje: The Guardian, Katerina’s Kouzina, Plazzo del Duca, Ballymaloe Cookery School, Inside Asia Tours