Více

    ― Reklama ―

    „Dá sa pít” nebo „Nedá sa pít”? Obvykle se spokojíme s tím, zda nám podávané víno chutná, či nikoliv. Jestli vám ale není úplně jedno, co máte ve skleničce, prozradíme si, jak poznat kvalitní víno, aniž byste museli mít vytrénovaný sommelierský jazýček.

    Říct o vínu, že je dobré, je většinou otázkou vkusu a osobních preferencí. Někomu chutí sladké, jinému suché, další si potrpí na mírnou kyselinku. Jsme však stále u subjektivního hodnocení, takže se klidně může stát, že vám nebude chutnat víno, které má od expertů jedničku s hvězdičkou a nikdo s vaším názorem nehne. Jak vám lahodí v ústech je totiž ve výsledku i to nejzásadnější a pro běžné pití to stačí. Ale víno je umění i věda zároveň, objevování jeho tajemství může být nekonečně zajímavé a odměňující. Takže si nalijte skleničku a vydejte se s námi na nekonečné vinice, kde se mísí vůně slunce, ranní rosy a šťavnatých hroznů.

    Zapojte smysly

    Zorientovat se v současné nabídce vín není snadné, je čím dál rozmanitější. Když ale zapojíte tři základní smysly – zrak, čich a chuť, dokážete posoudit, jak kvalitní či nekvalitní víno před vámi stojí.

    Foto: Unsplash

    Barva

    Dobré víno bude mít vždy intenzivní a zářivou barvu. Všímejte si čistoty, průzračnosti moku. Bílé je od světle zelenkavé přes žlutou, až po zlatou žlutou, u červeného se barevné tóny pohybují od světle rubínových po temně rudou. Barva prozradí i stáří. U červeného platí, že čím oranžovější, více do cihlové, je odstín, tím starší to bude ročník. Jasné a spíše fialové, nachové, bude mladší. Čím zralejší bílé, tím zlatavější je. Samozřejmě se pigmenty odvíjí i od odrůdy.

    Odradit by vás měla barva šedá, nahnědlá. Ta zejména u bílých vín značí oxidaci – zkažení vína. Černá v případě červeného znamená příliš mnoho železa. Pokud je vše v pořádku a víno je ”jiskrné”, je čas přivonět.

    Vůně

    Vůně – nebo též buket – o kvalitě vína napoví hodně. Musí být čistá a harmonická, třebaže to zrovna není váš šálek. Pakliže při prvním ovonění ucítíte nepříjemné pachy, štiplavé a dráždivé, značí to vysoký obsah těkavých látek. Určitě nepijte víno, které je cítit po octu, acetonu, síře či dokonce plísni!

    Nakloňte hlavu nad sklenku a čichněte. Jaký je váš ”le premier nez”? Doslova první nos. Je-li víno dost otevřené, ucítíte ovocné, květinové nebo třeba minerální aroma. Když se vám nedaří odhalit žádnou vůni, může být ještě tzv. zavřené. V tom případě ho musíte nechat nadechnout, provzdušnit. Zakružte sklenicí a čichněte znovu. Je to lepší? Jdeme konečně degustovat!

    Čím komplexnější víno, tím více vrstev bude jeho vůně mít. Takové aroma vás bude vyloženě bavit, budete ho chtít objevovat. 

    Chuť

    Degustace to rozhodne. Během ní si potvrdíte první dojmy a chuťový profil. Chuť může být skutečně různorodá, od svěží ovocné, přes jemně kyselou, až po kořeněnou a těžkopádnou. Některá vína mohou evokovat i čokoládu a vanilku. V žádném případě by neměla být kovová (vysoký obsah železa nebo mědi) či příliš kyselá (nadbytek kyseliny octové). Musí vám hrát na jazyku v jedné vyvážené melodii. Hledáte rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí.

    Víno se liší také délkou v ústech, jež se počítá v kaudáliích. Jedna kaudálie se rovná jedné vteřině. Když polknete, může vám v ústech setrvat dochuť, což nazýváme délkou vína, a ta průměrná se u kvalitního vína pohybuje mezi třemi až devíti kaudáliemi. Jen tak pro zajímavost, velmi dobré víno se může vyšplhat až na dvacet.

    Jednoduchý test vína

    Čím více vín ochutnáte, tím větší mistr se z vás stane. Začněte klidně s vínem, co máte doma na takové to běžné popíjení, třeba u filmu. Nalijte do sklenky asi půl deci, přičichněte a ochutnejte. Pak nechte skleničku patnáct minut ladem. Víno zteplá a díky tomu odhalí své silné a slabé stránky.

    Po uplynutí čtvrt hodinky k vínu znovu čichněte a ochutnejte. U vína nižší kvality bude víno horší než na začátku. Takové doporučujeme vychladit a rychle vypít. Víno příjemné na hezké večery bude stejně dobré jako na začátku. V takovém případě máte v lahvi dobrý poměr ceny a kvality, který nezklame vás ani návštěvu. A nyní už určitě tušíte, že kvalitní víno bude po opětovném koštu ještě lepší. Otevře vám nový rozměr chuti a vůně, budete si užívat jeho noblesy. Určitě s ním na vás čekají krásné zážitky.

    Foto: Pexels

    Co pít, a co už ne?

    Aby byl váš požitek z vína maximální, je důležité ho i správně skladovat, nejen před podáváním, ale i po otevření, protože doma po práci si většinou nedáte celou lahev. Tady platí, že šumivé byste měli spotřebovat do druhého dne. Bílé skladujte v lednici s korkovou zátkou a spotřebujte do 3 až 5 dnů. Růžové je možné konzumovat i týden po otevření. Červené zazátkujte, ale do lednice ho nedávejte, místo toho mu najděte tmavé, chladné místo, kde vydrží max. pět dní.

    Když lhůtu o den dva přetáhnete a víno se stále jeví pitelné, ještě nemusí skončit vylité do dřezu. Co takhle si připravit famózní beef bourguignon?

    Zdroj: Oceněná vína, Víno s příběhem, Moje lahve

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Připravte nosánky a chuťové pohárky: Jak poznat kvalitní víno. Jednoduchý test odhalí silné i slabé stránky

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    „Dá sa pít” nebo „Nedá sa pít”? Obvykle se spokojíme s tím, zda nám podávané víno chutná, či nikoliv. Jestli vám ale není úplně jedno, co máte ve skleničce, prozradíme si, jak poznat kvalitní víno, aniž byste museli mít vytrénovaný sommelierský jazýček.

    - Reklama -

    Říct o vínu, že je dobré, je většinou otázkou vkusu a osobních preferencí. Někomu chutí sladké, jinému suché, další si potrpí na mírnou kyselinku. Jsme však stále u subjektivního hodnocení, takže se klidně může stát, že vám nebude chutnat víno, které má od expertů jedničku s hvězdičkou a nikdo s vaším názorem nehne. Jak vám lahodí v ústech je totiž ve výsledku i to nejzásadnější a pro běžné pití to stačí. Ale víno je umění i věda zároveň, objevování jeho tajemství může být nekonečně zajímavé a odměňující. Takže si nalijte skleničku a vydejte se s námi na nekonečné vinice, kde se mísí vůně slunce, ranní rosy a šťavnatých hroznů.

    Zapojte smysly

    Zorientovat se v současné nabídce vín není snadné, je čím dál rozmanitější. Když ale zapojíte tři základní smysly – zrak, čich a chuť, dokážete posoudit, jak kvalitní či nekvalitní víno před vámi stojí.

    Foto: Unsplash

    - Reklama -

    Barva

    Dobré víno bude mít vždy intenzivní a zářivou barvu. Všímejte si čistoty, průzračnosti moku. Bílé je od světle zelenkavé přes žlutou, až po zlatou žlutou, u červeného se barevné tóny pohybují od světle rubínových po temně rudou. Barva prozradí i stáří. U červeného platí, že čím oranžovější, více do cihlové, je odstín, tím starší to bude ročník. Jasné a spíše fialové, nachové, bude mladší. Čím zralejší bílé, tím zlatavější je. Samozřejmě se pigmenty odvíjí i od odrůdy.

    Odradit by vás měla barva šedá, nahnědlá. Ta zejména u bílých vín značí oxidaci – zkažení vína. Černá v případě červeného znamená příliš mnoho železa. Pokud je vše v pořádku a víno je ”jiskrné”, je čas přivonět.

    Vůně

    Vůně – nebo též buket – o kvalitě vína napoví hodně. Musí být čistá a harmonická, třebaže to zrovna není váš šálek. Pakliže při prvním ovonění ucítíte nepříjemné pachy, štiplavé a dráždivé, značí to vysoký obsah těkavých látek. Určitě nepijte víno, které je cítit po octu, acetonu, síře či dokonce plísni!

    Nakloňte hlavu nad sklenku a čichněte. Jaký je váš ”le premier nez”? Doslova první nos. Je-li víno dost otevřené, ucítíte ovocné, květinové nebo třeba minerální aroma. Když se vám nedaří odhalit žádnou vůni, může být ještě tzv. zavřené. V tom případě ho musíte nechat nadechnout, provzdušnit. Zakružte sklenicí a čichněte znovu. Je to lepší? Jdeme konečně degustovat!

    Čím komplexnější víno, tím více vrstev bude jeho vůně mít. Takové aroma vás bude vyloženě bavit, budete ho chtít objevovat. 

    Chuť

    Degustace to rozhodne. Během ní si potvrdíte první dojmy a chuťový profil. Chuť může být skutečně různorodá, od svěží ovocné, přes jemně kyselou, až po kořeněnou a těžkopádnou. Některá vína mohou evokovat i čokoládu a vanilku. V žádném případě by neměla být kovová (vysoký obsah železa nebo mědi) či příliš kyselá (nadbytek kyseliny octové). Musí vám hrát na jazyku v jedné vyvážené melodii. Hledáte rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí.

    Víno se liší také délkou v ústech, jež se počítá v kaudáliích. Jedna kaudálie se rovná jedné vteřině. Když polknete, může vám v ústech setrvat dochuť, což nazýváme délkou vína, a ta průměrná se u kvalitního vína pohybuje mezi třemi až devíti kaudáliemi. Jen tak pro zajímavost, velmi dobré víno se může vyšplhat až na dvacet.

    Jednoduchý test vína

    Čím více vín ochutnáte, tím větší mistr se z vás stane. Začněte klidně s vínem, co máte doma na takové to běžné popíjení, třeba u filmu. Nalijte do sklenky asi půl deci, přičichněte a ochutnejte. Pak nechte skleničku patnáct minut ladem. Víno zteplá a díky tomu odhalí své silné a slabé stránky.

    Po uplynutí čtvrt hodinky k vínu znovu čichněte a ochutnejte. U vína nižší kvality bude víno horší než na začátku. Takové doporučujeme vychladit a rychle vypít. Víno příjemné na hezké večery bude stejně dobré jako na začátku. V takovém případě máte v lahvi dobrý poměr ceny a kvality, který nezklame vás ani návštěvu. A nyní už určitě tušíte, že kvalitní víno bude po opětovném koštu ještě lepší. Otevře vám nový rozměr chuti a vůně, budete si užívat jeho noblesy. Určitě s ním na vás čekají krásné zážitky.

    Foto: Pexels

    Co pít, a co už ne?

    Aby byl váš požitek z vína maximální, je důležité ho i správně skladovat, nejen před podáváním, ale i po otevření, protože doma po práci si většinou nedáte celou lahev. Tady platí, že šumivé byste měli spotřebovat do druhého dne. Bílé skladujte v lednici s korkovou zátkou a spotřebujte do 3 až 5 dnů. Růžové je možné konzumovat i týden po otevření. Červené zazátkujte, ale do lednice ho nedávejte, místo toho mu najděte tmavé, chladné místo, kde vydrží max. pět dní.

    Když lhůtu o den dva přetáhnete a víno se stále jeví pitelné, ještě nemusí skončit vylité do dřezu. Co takhle si připravit famózní beef bourguignon?

    Zdroj: Oceněná vína, Víno s příběhem, Moje lahve

    ― Reklama ―

    Léto ve znamení zelené. Barevným trendům vévodí „koprový“ odstín

    Sociální síť Pinterest vydala svůj tradiční report trendů. Na základě vyhledávání uživatelů určila rovněž barvu, jež povládne letošnímu létu. Nad "butter yellow" a "cherry red" tentokrát vyhrála takzvaná dill green. Koprový odstín zelené zároveň představuje návrat k přírodě, offline detox a touhu po autenticitě, vzdálené světu sociálních sítí.

    Marc Jacobs potvrdil svůj rukopis. Na molo vrátil snové oversized siluety

    Pondělní večer v New Yorku se nesl ve znamení Marca Jacobs. Návrhář představil svou kolekci pro rok 2026, a to v již dříve využitých prostorách Newyorské veřejné knihovny. Jeho 19 umně zpracovaných looků potvrdilo rukopis, který designér buduje již několik sezón. Opět totiž nabídl strukturované a oversized siluety připomínající panenky.

    Old money, balet a F1. Letní obuv sází na nadčasovost

    Léto každoročně volá po lehkých a pohodlných botách, které vás budou ve stylu provázet horkými dny. Letos spatříme na nohou jak novinky, tak staré dobré kousky, které známe už od dětství. Všechnu letošní trendy obuv ale spojuje jedno, a to ambice propojit pohodlí a styl.

    Méně scrollování, více života. Trend anti-rot summer nutí ke zpomalení

    Pokud už jste unavení z nekonečného scrollování na sociálních sítích, ztrácíte motivaci a cítíte, že máte zahlcenou mysl, pravděpodobně na vás doléhá „brainrot“. Nemusíte ale zoufat, trend „anti-rot summer“ přichází s tipy, jak v létě zpomalit a konečně se nadechnout. Den offline, seznam radostí i příprava letních „snacks“ mají jedno společné, pomohou vám zpomalit a znovu naplno vnímat svět kolem sebe.

    Milán zatáhl módní oponu. Pánská móda putuje do Paříže

    Milánský menswear týden módy skončil několika vysoce očekávanými přehlídkami. I když samotný Giorgio Armani nemohl na odhalení své kolekce dorazit, přesto přihlížející více než ohromilo. Dojem zanechala také show z dílny britské značky Dunhill a pánská řada Vivienne Westwood. Milán tak předal štafetu Paříži, kde týden módy pokračuje.

    Na prstech lžičky, na krku nesourodé perly. V létě zazáří šperky s historií

    Letos v létě se tradice setká s individualitou. Čím větší příběh se za šperkem skrývá, tím lépe. V popředí stojí kousky spojené s bohatou historií, ať už jde o původně zásnubní prsteny ze lžiček, perly staré několik tisíciletí, nebo výrazné náramky inspirované starověkými civilizacemi. S letošními trendy šperky podpoříte udržitelnost, ale zároveň najdete prostor pro hravost a doplnění osobitého stylu. 

    Výstup z komfortní zóny. Make-up tutoriály nabourají zavedenou rutinu

    Zavedená rutina má své kouzlo. Ale stejně jako máme s nově přicházející sezónou tendence obměnit šatník, i kosmetická taštička si občas žádá čerstvý impulz. Na stálicích není nic špatného, ale make-up často nabízí víc, než na co jsme byly celé ty roky zvyklé. S vystoupením z komfortní zóny pomohou drobnosti, ale také trendy TikTok video.

    Milán zaplavila pánská móda. Ohromila Prada, Dolce & Gabbana i Armani

    Pánská móda zná trendy příštího roku. Koncem minulého týdne odstartoval v Miláně menswear fashion week a nabídl módní scéně hned několik dechberoucích přehlídek. Módní domy jako Prada, Dolce & Gabbana a Emporio Armani nabídly vhled do roku 2026. Budoucí léto vidí jako kombinaci sporty chic, italské elegance a nadčasových střihů.

    Dovolená bez kompromisů. Objevte stylové a bezpečné destinace pro sólo cestovatelky

    Sedíte na terase s výhledem na oceán, na kůži vás hřejí sluneční paprsky a nikdo po vás nic nechce. Sólo cestování se stává nejen mezi ženami stále oblíbenějším. Jde totiž o cenný čas, který trávíte vlastním tempem a máte možnost napojit se znovu sami na sebe. Zároveň je to ale velký krok, který vyžaduje odvahu vystoupit z komfortní zóny. Pohodlnosti se ale vzdávat nemusíte. Pokud vyberete správnou destinaci, dovolená bude naplněna pohodou, klidem a pocitem bezpečí.

    Hydratace s elegancí. Zažeňte žízeň trendy letními drinky

    Horké letní dny s sebou nenesou pouze vysněné momenty u pláže či bazénu, ale také nepříjemnosti spojené s rychle stoupajícími teplotami. Zpříjemněte si teplé měsíce trendy drinky, které kromě hydratace ukrývají i další výhody. Ochlaďte se domácí kombuchou, zmraženými zázvorovými "panáky" nebo koktejly, ukrývajícími elektrolyty.

    Montblanc pronikl do světa filmu. Naverboval režiséra Wese Anderson

    Luxusní značka Montblanc rozšiřuje své portfolio. V nejnovější kampani totiž objevuje filmovou scénu. Ve čtvrtek odhalila spolupráci se světově uznávaným režisérem Wesem Anderson. Ten pro značku vytvořil speciální krátký film, doplněný také o fotografie, a to za asistence svých oblíbených herců. Režisér se v kampani dokonce sám objevuje.

    Má nový Harry Potter šanci? Chystaný seriál budí kontroverze

    Kouzelnický svět Harryho Pottera se opět probouzí k životu. Sociální sítě křižují vášnivé diskuze o chystaném seriálu, založeném na sedmi původních knihách, jenž má na televizní obrazovky dorazit koncem roku 2026. Nedávné informace o castingu pak rozvířily pochyby o tom, zda má nejnovější projekt z dílny HBO u věrných fanoušků vůbec šanci.

    Marni má volný trůn. Módní dům oznámil odchod návrháře Francesca Risso

    Zdá se, že kolotoč výměny kreativních ředitelů ještě nekončí. Ticho, které na módní scéně nastalo po dosazení Jonathana Anderson do vedení všech sekcí Dior, skončilo. Přerušilo ho nečekané oznámení módního domu Marni. Po téměř 10 letech se loučí se svým kreativním ředitelem, Francescem Risso. Kdo ho nahradí je prozatím neznámé.

    Krása střídá nádheru. Praktické SPF balzámy maskují ochranu za elegantní líčení

    Více produktů v jednom je vždy praktická volba. Ne vždy sice takový výrobek nutně znamená perfektní účinek na všech frontách, SPF balzámy se ale rozhodně řadí mezi svaté grály léta. Vylepší každodenní kosmetickou rutinu nejen ochranou proti slunci, zároveň nabídnou buď decentní zabarvení, nebo dokonce podmanivé zvýraznění rtů.

    Proč byste měli znát umělkyni Lisu Jahovic? Přetváří předměty na kinetické sochy

    Věci, které většina lidí přehlédne, ona pozoruje se zneklidňující intenzitou. Lisa Jahovic, britská umělkyně působící v Londýně, se nespecializuje na monumentální plátna, ani výkřiky instalací. Její disciplína se těžko zařazuje. Osciluje mezi fotografií, filmem a sochařstvím, a přitom zůstává osobitá. Zatímco jiní umělci hledají inspiraci ve výjimečných událostech, Jahovic se obrací k obyčejnosti.

    Móda v kostce: Carolina Herrera vítá nový parfém a Max Mara láká na cruise 2026

    Italský módní dům Max Mara představil ve své cruise kolekci pro rok 2026 vrchol italské elegance. Překvapivě nenucenou resort řadu vydal pro Valentino také návrhář Alessandro Michele. Carolina Herrera uvádí nový parfém La Bomba a Emma Chamberlain spolupracuje s platformou Pinterest. Manolo Blahnik sponzoruje výstavu o Marii Antoinette.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―