Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Držet tři michelinské hvězdy je vzácná pocta, o které sní každá gurmánská restaurace na světě. Z kulinářského hlediska je to jednoduše čest, která přesahuje všechny ostatní. V minulém roce prestižní celosvětový průvodce Michelin Guide zahrnoval pouze 137 restaurací se třemi hvězdami. Ať už jste zvědaví na nejmódnější luxusní stolování nebo si chcete dopřát to, co láká chuťové buňky těch nejlepších fanatiků do jídla, níže najdete pět nejlepších michelinských restaurací po celém světě.

    The World’s 50 Best každoročně vydává žebříček restaurací, do něhož se může dostat kterýkoliv světový podnik. Z tohoto rankingu jsme pro vás vybrali pět nejlepších s tříhvězdičkovým standardem Michelin.

    Geranium v Kodani, Dánsko

    Nejlepší světová restaurace roku 2022 Geranium se nachází v osmém patře s výhledem na krásné zahrady Fælledparken. Zve hosty, aby ochutnali přírodu a zároveň ji pozorovali kolem sebe. Místně inspirované a sezónně se měnící bezmasé degustační menu „Universe“ probíhá minimálně tři hodiny a zahrnuje přibližně 20 chodů. Od té doby, co se Geranium stala první dánskou restaurací, která v roce 2016 získala tři hvězdičky Michelin, spolumajitelé Rasmus Kofoed a Søren Ledet neusnuli na vavřínech a udržují ji svěží a vzrušující pro stálé hosty i destinační strávníky.

    Foto: Geranium

    DiverXO v Madridu, Španělsko

    Překvapivá avantgardní restaurace DiverXO je duchovním dítětem Dabize Muñoz, známého svým odvážným přístupem k pokrmům a obecně považovaného za jednoho z nejkreativnějších kuchařů na světě. Degustační menu o dvanácti chodech vás provede inovativními pokrmy naprosto překvapivých chutí inspirovaných Asií. Muñoz totiž nevěří, že existuje bod, kde slané končí a začíná sladké. I samotné stolování v DiverXO je skutečným gastronomickým fenoménem. Výzdoba obsahuje létající prasata, lebky, stovky motýlů a mravence.

    Le Calandre v Rubano, Itálie

    V Le Calandre najdete vyvážený mix tradice a experimentování vycházející z kuchyně pod vedením Massimiliana Alajmo. Jedná se o nejmladšího šéfkuchaře na světě, který byl oceněn třemi michelinskými hvězdami. Jeho bratr Raffael se stará o chod restaurace, kterou jejich rodiče založili již v roce 1981. Dvě dostupná degustační menu se mění a přizpůsobují ročnímu období. Najdete zde kombinace chutí, které dokáží dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi hořkým, aromatickým a pikantním. Významným pokrmem je opečená parmice s drobenkou z ostružinového a švestkového chleba a omáčkou z kiwi i mořských řas, která ukazuje úžasnou spřízněnost mezi suchozemskou a mořskou zeleninou.

    Foto: Le Calandre

    Uliassi v Senigalii, Itálie

    Jadranská riviéra je místem, kde se nachází restaurace Uliassi. Vede ji šéfkuchař Mauro Uliassi. Síla a originalita jeho kuchyně spočívá ve schopnosti dobře využívat místní ingredience, inspirovat se kulinářskými tradicemi a dodávat jim osobní, kreativní nádech. Ryby a mořské plody mají na jídelním lístku samozřejmě čestné místo, najdete v něm ale i maso, inspirované tradičními pokrmy ze zvěřiny, aby se moře a hory spojily v dokonalém odrazu duše regionu. Kulinářský zážitek zde umocňuje vřelé přijetí majitelů, Maurova sestra Catia a jeho syn Filippo pracují po jeho boku. Za zmínku také stojí sympatický fakt, že podnik zakazuje používání plastů a dělá maximum pro to, aby své dodavatele ryb přesvědčil, aby k přepravě ryb nepoužívali polystyren.

    Reale v Castel di Sangro, Itálie

    Reale, restaurace sídlící v klášteře ze 16. století obklopeného zelení, dovedla kulinářský minimalismus k dokonalosti. Šéfkuchař Niko Romito se zaměřuje na podstatu svých ingrediencí v pokrmech, které jsou zdánlivě jednoduché. Často jsou ale výsledkem složité přípravy a různých způsobů vaření, jako je uzení nebo používání esencí a extraktů. Zřetelný důraz klade i na zdravou kuchyni, která se v průběhu let vyvinula tak, že zahrnuje více ryb a zeleniny. Degustační menu je zcela vegetariánské. V závislosti na ročním období se zde setkáte s jídly jako „Mrkev“, „Cuketa“ nebo „Květák“, za jejich skromnými názvy se ovšem skrývá mnohem více.

    Foto: Michelin Guide

    Zdroj: Geranium, DiverXO, Le Calandre, Uliassi, Reale, Michelin Guide, The World’s 50 Best

    Rozmazlete své chuťové buňky těmi nejlepšími specialitami. TOP 5 světových restaurací se třemi michelinskými hvězdami

    Luxusní kabelka nemusí udělat díru do rozpočtu. Stačí se porozhlédnout po správných značkách

    Sbírání luxusních kabelek je oblíbeným koníčkem nejednoho módního nadšence, ale často se jedná o nákladnou zálibu, která si vyžaduje měsíce utahování opasků. Přepych však nemusí být vždy spojen s vysokou cenovkou, ze které se člověku zatočí hlava. Příkladem jsou kvalitní značky, jejichž specialitou jsou právě cenově dostupné kabelky bez kompromisů.

    Znáte nejavantgardnější módní dům všech dob? Představuje šaty vzhůru nohama i oblečené mimo tělo

    Kdyby slovní hádanka hledala synonyma pro avantgardu a překvapení, klíčem by byl módní dům Viktor&Rolf. Objemné šaty s nápisy "Nefotit prosím!" nebo "Nejsem stydlivá, prostě se mi nelíbíš!" se po uvedení v roce 2019 ihned staly virálními. Sociální sítě oblétly během několika okamžiků a dodnes je jejich uživatelé používají jako vtipné gify či takzvané memes. Znáte ale ty nejzásadnější momenty této geniální umělecké značky?

    Přivítejte letos slunečné dny s předstihem. Ponořte se do světa samoopalování

    Čím dál vyšší teploty nám neúprosně připomínají, že léto se blíží. Spolu s nimi přichází i první přípravy na vytoužené dovolené. Mezi ně patří mimo jiné také pravidelná samoopalovací rutina. Zaručí totiž, že nebudete na pláži mezi ostatními příliš zářit. Pokud jste ji ještě nikdy nevyzkoušeli, pak nastává ten správný čas začít.

    Kdy jste naposledy cíleně nic nedělali? Nizozemská filozofie niksen ukazuje cestu k pomalejšímu životu

    V posledním desetiletí se svět seberozvoje a duševního zdraví inspiruje japonskou filozofií ikigai nebo dánským konceptem radosti z maličkostí, známým jako hygge. Mezi recepty na šťastný život podle různých zemí se přidává i nizozemský niksen, který doslova káže nic nedělat. Ukáže vám, jak v současném hektickém světě zpomalit a nenechat si drahocenný čas proklouznout mezi prsty.