Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Jídlo a pití jsou dvě části jednoho zážitku. Patří k sobě jako tvíd k Chanel, červená podrážka k podpatkům Louboutin nebo mikádo k Anně Wintour. Ve světě luxusní gastronomie ale nenecháváme nic náhodě. Pečlivě vybrané ingredience totiž rozehrávají symfonii chutí a následný doušek vína ji teprve dotáhne k dokonalosti. Párování je promyšlené umění utvářející nový vesmír harmonie, hloubky, chutí a vrstev.

    Losos s Pinot Noir

    Losos je známý svou jemnou máslovou a zároveň bohatou chutí. Je proto oblíbený v kuchyních po celém světě. Tradičním výběrem k rybám je bílé víno typu Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Ovšem jestli chcete vzít svůj zážitek za jiný chuťový konec, spárujte lososa s červeným Pinot Noir.

    Díky své lehkosti a nízkému obsahu tříslovin je výjimkou. Má jemnou chuť s tóny červeného ovoce, jako jsou jahody a třešně. Taková kombinace z něj činí výbornou volbu, která poskytne párování nový rozměr bez toho, aniž aby „přehlušila“ rybu. Jako alternativu lze zvolit také Gin Fizz, který svými citronovými a bylinnými tóny krásně doplňuje delikátní chuť lososa.

    Kaviár se šampaňským

    I kdyby se na večírku nepodávalo nic jiného, jen šampaňské a kaviár, může se jednat o ten nejlepší večírek ve městě. Obě složky se totiž navzájem skvěle doplňují. Intenzivní slanost a mořská chuť kaviáru s máslovými podtóny zkrátka s hravou perlivostí šampaňského ladí. Kombinace tak perfektně rámuje komplexnost jiker.

    Pokud ale šampaňské není vaší oblíbenou volbou, sáhnout můžete po Chardonnay s tóny jablka, citrusů a vanilky. Pro milovníky koktejlů tvoří klasickou kombinaci s kaviárem rovněž Vodka Martini anebo po vzoru Bonda Vesper Martini.

    Foto: Pexels

    Lanýžové rizoto a Barolo

    Sommelieři říkají, že co roste dohromady, jde dohromady. Typické víno Barolo se vyznačuje aromatem fialek, čokolády a sušených švestek. Spolu s oříškovými a lehce česnekovými chutěmi zemitých lanýžů utvoří nebe v puse. Zvýšený podíl třísloviny navíc skvěle vyváží bohatou krémovost pokrmu. Z koktejlů sáhněte po barové klasice Negroni, se svými hořkými a bylinnými tóny je zajímavou alternativou.

    Humr Thermidor s Viognier

    Ochutnejte krémový a chuťově bohatý profil s nádechem moře. Humr Thermidor je symbolem luxusní kuchyně a podává se při speciálních příležitostech nebo v luxusních restauracích. I díky náročnější přípravě je totiž velice sofistikovaný.

    Výsledný pokrm mísí chutě hořčice a brandy, a proto jej skvěle doplní aromatické bílé víno Viognier s broskvovými, květinovými a minerálními tóny. Alternativou může být koktejl Mojito, jehož svěží mátové a limetkové chutě nabízí příjemný kontrast.

    Foto: Pexels

    Foie gras a Sauternes

    Foie gras je luxusní a zároveň kontroverzní delikatesa spadající do francouzské kuchyně. Je v ní navíc cosi dekadentního, což zřejmě souvisí i s tím, jak tato lahůdka vzniká. Husy nebo kachny se vykrmí za pomocí speciálního procesu zvaného ’gavage’. Aby byl tedy pták velmi tučný a jeho játra extrémně jemná, zažije toho hodně.

    Také proto nemůžete k této pochoutce sáhnout jen tak po ledajakém pití. Vyberte si raději Sauternes. Jedná se o sladké víno s bohatou chutí medu, broskví a karamelu. Pokud byste hledali koktejlovou alternativu, zvolte French 75. Kombinace ginu a šampaňského dodává pokrmu svěží a květinový nádech.

    Čokoládový fondant s Portským

    Fondant je dezert, který vyniká intenzivní čokoládovou chutí a vláčnou texturou. V ideálním případě k němu nalévejte Portské víno. Jeho intenzivní tóny sušeného ovoce, čokolády a koření budou k dezertu skvěle ladit. Jestli si fondant představujete spíše s kávou, dejte si Espresso Martini. Zajistíte vynikající doplněk i tečku luxusní večeře.

    Zdroj: Robb Report, Fraser’s Restaurant

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Jak na (ne)vinné párování. Objevte jídlo a pití v symfonii chutí. Losos a červené? Proč ne

    ― Reklama ―

    Jídlo a pití jsou dvě části jednoho zážitku. Patří k sobě jako tvíd k Chanel, červená podrážka k podpatkům Louboutin nebo mikádo k Anně Wintour. Ve světě luxusní gastronomie ale nenecháváme nic náhodě. Pečlivě vybrané ingredience totiž rozehrávají symfonii chutí a následný doušek vína ji teprve dotáhne k dokonalosti. Párování je promyšlené umění utvářející nový vesmír harmonie, hloubky, chutí a vrstev.

    Losos s Pinot Noir

    Losos je známý svou jemnou máslovou a zároveň bohatou chutí. Je proto oblíbený v kuchyních po celém světě. Tradičním výběrem k rybám je bílé víno typu Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Ovšem jestli chcete vzít svůj zážitek za jiný chuťový konec, spárujte lososa s červeným Pinot Noir.

    Díky své lehkosti a nízkému obsahu tříslovin je výjimkou. Má jemnou chuť s tóny červeného ovoce, jako jsou jahody a třešně. Taková kombinace z něj činí výbornou volbu, která poskytne párování nový rozměr bez toho, aniž aby „přehlušila“ rybu. Jako alternativu lze zvolit také Gin Fizz, který svými citronovými a bylinnými tóny krásně doplňuje delikátní chuť lososa.

    Kaviár se šampaňským

    I kdyby se na večírku nepodávalo nic jiného, jen šampaňské a kaviár, může se jednat o ten nejlepší večírek ve městě. Obě složky se totiž navzájem skvěle doplňují. Intenzivní slanost a mořská chuť kaviáru s máslovými podtóny zkrátka s hravou perlivostí šampaňského ladí. Kombinace tak perfektně rámuje komplexnost jiker.

    Pokud ale šampaňské není vaší oblíbenou volbou, sáhnout můžete po Chardonnay s tóny jablka, citrusů a vanilky. Pro milovníky koktejlů tvoří klasickou kombinaci s kaviárem rovněž Vodka Martini anebo po vzoru Bonda Vesper Martini.

    Foto: Pexels

    Lanýžové rizoto a Barolo

    Sommelieři říkají, že co roste dohromady, jde dohromady. Typické víno Barolo se vyznačuje aromatem fialek, čokolády a sušených švestek. Spolu s oříškovými a lehce česnekovými chutěmi zemitých lanýžů utvoří nebe v puse. Zvýšený podíl třísloviny navíc skvěle vyváží bohatou krémovost pokrmu. Z koktejlů sáhněte po barové klasice Negroni, se svými hořkými a bylinnými tóny je zajímavou alternativou.

    Humr Thermidor s Viognier

    Ochutnejte krémový a chuťově bohatý profil s nádechem moře. Humr Thermidor je symbolem luxusní kuchyně a podává se při speciálních příležitostech nebo v luxusních restauracích. I díky náročnější přípravě je totiž velice sofistikovaný.

    Výsledný pokrm mísí chutě hořčice a brandy, a proto jej skvěle doplní aromatické bílé víno Viognier s broskvovými, květinovými a minerálními tóny. Alternativou může být koktejl Mojito, jehož svěží mátové a limetkové chutě nabízí příjemný kontrast.

    Foto: Pexels

    Foie gras a Sauternes

    Foie gras je luxusní a zároveň kontroverzní delikatesa spadající do francouzské kuchyně. Je v ní navíc cosi dekadentního, což zřejmě souvisí i s tím, jak tato lahůdka vzniká. Husy nebo kachny se vykrmí za pomocí speciálního procesu zvaného ’gavage’. Aby byl tedy pták velmi tučný a jeho játra extrémně jemná, zažije toho hodně.

    Také proto nemůžete k této pochoutce sáhnout jen tak po ledajakém pití. Vyberte si raději Sauternes. Jedná se o sladké víno s bohatou chutí medu, broskví a karamelu. Pokud byste hledali koktejlovou alternativu, zvolte French 75. Kombinace ginu a šampaňského dodává pokrmu svěží a květinový nádech.

    Čokoládový fondant s Portským

    Fondant je dezert, který vyniká intenzivní čokoládovou chutí a vláčnou texturou. V ideálním případě k němu nalévejte Portské víno. Jeho intenzivní tóny sušeného ovoce, čokolády a koření budou k dezertu skvěle ladit. Jestli si fondant představujete spíše s kávou, dejte si Espresso Martini. Zajistíte vynikající doplněk i tečku luxusní večeře.

    Zdroj: Robb Report, Fraser’s Restaurant

    ― Reklama ―

    Kabelky Hermès stojí v čele sekundárního trhu. Na trůnu letos vystřídaly Goyard

    Hermès se v roce 2025 znovu usazuje na prvním místě žebříčku hodnoty luxusních kabelek, který tradičně sestavuje společnost Rebag. Po loňském prvenství značky Goyard se pařížský módní dům vrací do čela hodnocení sledujícího, jak si luxusní kabelky a vybrané doplňky vedou na sekundárním trhu. Tedy jak dobře si dokážou udržet, případně navýšit svou cenu při dalším prodeji. Výsledky vycházejí z milionů transakcí a dlouhodobě sbíraných dat. Hermès tak znovu potvrzuje svou roli referenčního bodu luxusu s investičním přesahem.

    Móda v kostce: Versace rýsuje svou budoucnost a Fendi ctí Emily in Paris

    Streamovací služba Netflix přivítala pátou sezónu seriálu Emily in Paris. Hold jí vzdává i módní dům Fendi, který představil jí inspirovanou řadu kabelek. Asics zvedá vlny novým hybridním modelem Gel-Kinetic SP a Dior přibližuje vizi Jonathana Anderson pomocí Pre-Fall 2026. Chanel zabalil na Vánoce vlajkovou pobočku a Versace začíná vidět svou budoucnost.

    Prada chce druhou šanci. Indické sandály vyrobí s lokálními řemeslníky

    Napodobeniny designových triček s odřeným logem nebo rádoby luxusní kabelky z levné kůže (bohužel) představují neodmyslitelnou součást odvrácené stránky módy. Že k inspiraci bez uznání původního zdroje přistoupí i Prada však čekal málokdo. Módní dům nyní doufá, že své jméno očistí. Kulturní apropriaci indických sandálů hodlá napravit oficiální spoluprací.

    Closer look na Chanel Métiers d’Art 2026. Blazy se opět ukázal v nejlepším kabátu

    Show Chanel Métiers d’Art 2026 v New Yorku přinesla pohled, který si říká o zpomalení a soustředění. Druhá kolekce od Matthieu Blazy pro módní dům Chanel působí sebevědomě a přesně. Místo okázalého vyprávění staví na detailech, gestech a vrstveném čtení. Každý look funguje jako samostatná kapitola i součást širší kompozice. A v této koncentraci spočívá její síla.

    Rick Owens uvádí set ústní péče. Je libo brutalistický kartáček?

    Rick Owens přesouvá hranice svého temného universa směrem, jenž budí pozornost mezi milovníky high-end péče. Nový set uvádí svět ústní péče do prostoru, kde převládá brutalistický minimalismus, vůně na úrovni niche parfémů a rituály, jež získávají nečekanou váhu. Kolekce kombinuje estetiku sochařské drsnosti s intimní každodenností. Výsledkem je zážitek, který proměňuje běžnou ranní sekvenci v uvědomělý akt.

    St. Moritz opět dobývá sociální sítě. V čem tkví jeho kouzlo?

    Zimní sociální sítě letos opět zaplavuje estetika, která připomíná staré filmové kotouče, zrnité fotografie aristokracie a atmosféru, jež voní po dřevě, sněhu a drahém alkoholu. St. Moritz se každé předvánoční období vrací do popředí jako kulturní symbol zimního luxusu s patinou minulých dekád. Vintage snímky horských hotelů, kožešin, brýlí s masivními obroučkami a sluncem zalitých svahů budí touhu po atmosféře, jež se v moderním světě těžko replikuje.

    Styl v rádoby nudném kabátu? Odstín Cloud Dancer šéfuje roku 2026

    Cloud Dancer je Pantone barvou roku 2026. Na první pohled působí jako čistě bílá, ve skutečnosti ale obsahuje jemné teplé i studené podtóny, díky kterým je harmonická a vyvážená. Patří do rodiny bílých odstínů, které v nás vyvolávají pocit nového začátku. Outfity v této barvě přitom rozhodně nemusí působit nudně. Díky práci s texturou materiálů, propracovanému střihu a jemným detailům se z Cloud Dancer stává výrazný a elegantní prvek, jenž vynikne i bez barevných kontrastů.

    Móda v kostce: Louis Vuitton má novou tvář a Sabato De Sarno napsal knihu

    Louis Vuitton rozšiřuje svůj arzenál hvězdných tváří. Za nejnovější ambasadorku jmenoval herečku Chase Infiniti. Značka oznámila také partnerství s legendárním závodem Formule 1 Monaco Grand Prix. Valentino vydává pre-fall 2026 řadu plnou ikonických Rockstud detailů a Met Gala 2026 zná své spolupředsedy. Návrhář Sabato De Sarno vydává knihu o Neapoli.

    Vánoční dress code dle módních domů. Jak by vás oblékl Chanel nebo Dior? 

    Vánoce už nesměle klepou na dveře a přípravy jedou na plné obrátky. Sváteční sezóna je jako stvořená k tomu, obléknout si outfity, které zvýrazní vaši jedinečnost a osobitý styl, či u štědrovečerního stolu dokonce na chvilku umlčí překvapené prarodiče. Každý rok přicházejí módní domy s novými trendy, jež udávají tón vánočnímu dress code a inspirují nás k tomu, abychom se během svátků cítili výjimečně.

    Vánoční wishlist vašeho oblíbeného magazínu je tu. Nové tváře, nové touhy, stejně velké sny

    Rok 2025 už má sbaleno a my opět sedíme nad seznamy přání, které se tváří nenáročně, ale ve skutečnosti by přivedly k pláči nejednoho elfího účetního. Redakce se promíchala, omladila, rozšířila a s ní se proměnily i naše dárkové ambice. Udělejte si pohodlí, realita počká. Tady je náš vánoční wishlist, v němž se opět potvrzuje, že kreativita je krásná... ale taky drahá.

    TikTok Highlights: Zimní nehty zdivočely. Hailey Bieber boří tradici

    Influencerka a podnikatelka Hailey Bieber má TikTok v hrsti. Nezáleží příliš na tom, jaký odstín tvářenky, očních stínů nebo rtěnky zvolí. Svou možná původně i bezmyšlenkovitou volbou odstartuje nový virální trend. Výjimkou nejsou ani její zimní nehty, které vyzývají tradici na souboj. Jemné třpytky nebo uhlazený glow totiž Hailey Bieber nahradila zvířecím potiskem.

    Pinterest čte rok 2026. Předpovídá nostalgii a optimistický eskapismus

    Dnešní doba plná neustálého ruchu a o pozornost bojujících sociálních sítí žádá autenticitu, pohodlí a optimismus. Přesně tyto hodnoty definují dle nejnovější předpovědi platformy Pinterest rychle se blížící rok 2026. Odvíjí se od nich proto také trendy, které nás hodlají příští rok doprovázet. Patří mezi ně temná knižní estetika, neladící nehty nebo neutuchající láska k zelí.

    Nudný maloobchod je mrtvý. Retail prochází extrémní proměnou

    Maloobchod vstoupil do období, v němž se úspěch obchodů odvíjí od atmosféry a výrazného prostorového řešení. Zákazník sleduje autenticitu místa a reaguje na prostředí, které má charakter a jasnou identitu. Luxusní domy i fast fashion řetězce pracují s interiérem jako s nástrojem prožívání módy. Obchody se proto pod jejich vizí mění v ucelené městské události.

    Konec veganství? Trend jedné dekády tiše mizí z mainstreamu

    Ještě před světovou pandemií to vypadalo, že budoucnost patří čistě rostlinné stravě. Vzpomínáte na to, že rok 2019 byl vyhlášený rokem veganství? Dávné vize se ovšem nenaplnily a v současnosti se zdá, že veganství ustupuje nejen z běžných jídelníčků, ale také z kulturního a mediálního mainstreamu.

    New York opouští kožešinu. Po rozhodnutí CFDA kráčí ve šlépějích Londýna

    Kožešina má v New Yorku utrum. Tedy alespoň na jeho vyhlášeném týdnu módy. Asociace pořádající tamní fashion week, Council of Fashion Designers of America (CFDA), kontroverzní materiál oficiálně zakázala. Kopíruje tak rozhodnutí Londýna, který od jeho využívání odstoupil již v roce 2023. Zůstává ovšem otázkou, zda bude metropoli následovat i Paříž a Milán.

    Kdo obsadí volný flek u Versace? Spekulace nabírají na obrátkách

    Versace stojí na prahu další kapitoly. Po odchodu Daria Vitale se módní svět zaměřuje na tvůrce, kteří dokážou kult ikonické značky dále rozšiřovat a dát mu nový impuls. Připravenost několika výrazných osobností vytváří mimořádně živý prostor pro strategické úvahy. Představa nového vedení kreativního směru Versace rezonuje celým odvětvím. Módní dům otevírá pole pro talenty, jež umí pracovat s dramatem, elegancí a přítomností okamžiku.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―