Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Sociální sítě jako TikTok nebo YouTube ovládla upřímnost. Jejich uživatelé se zamilovali do nového trendu, známého jako deinfluencing. Vlivné osobnosti internetu se při něm snaží dávat pravdivé recenze a odrazují od nákupu některých populárních produktů.

    Zvyšující se životní náklady ovlivnily i trendy sociálních sítí. Lidé jsou totiž čím dál více unavení z influencerů, kteří je tlačí do nákupu nového „hype“ produktu. Už je nebaví se neustále utápět ve svém FOMO (fear of missing out). Náladu části společnosti však vycítili influenceři, kteří ve svých videích odběratelům doporučují co si rozhodně nepořídit. Odstartovali tím nechtěně nový trend deinfluencingu.

    Vlivné osobnosti sociálních sítí se tím snaží poukázat na to, že populární produkty internetu za to, navzdory své vysoké cenně, nestojí. Například tvůrkyně videí na TikToku Valeria Fride varovala před šamponem a kondicionérem značky Olaplex nebo tvářenkou od Dior s názvem Backstage Rosy Glow. Její upřímná recenze si následně vysloužila více než 1,3 milionu zhlédnutí. Samotný hashtag #deinfluencing má dosud na TikToku více než 159,6 milionu zobrazení.

    @valeriafride Don’t buy everything you see on here 🥹 #deinfluencing #beautytips #sephorahaul ♬ Her Way (Sped Up) – PARTYNEXTDOOR

    Podobné kritické recenze ovšem nejsou úplnou novinkou. Už dříve byla například na YouTube oblíbená takzvaná anti-haul videa. Současný trend je ale o něco silnější. Někteří influenceři totiž nesdílí pouze upřímný názor, kritizují zároveň kulturu konzumu, která uživatele sociálních sítí tlačí do nikdy nekončících nákupů. „Lidé už jsou unavení z toho, že musí každý den poslouchat, co nového zase potřebují,“ okomentoval rostoucí trend pracovník marketingové agentury Goat Jago Sherman.

    Influenceři si vybrali upřímnost. Vyhrála nad obavou ze ztráty sponzorů

    Kořeny nového trendu leží také ve snaze influencerů zachovat si své sledující. Postupně totiž zjistili, že si čím dál více cení upřímnosti, namísto nekončícího přílivu doporučení luxusních produktů. O zásadní krok se pro influencery jedná také proto, že značí konec jejich obav ze ztráty partnerů. Negativní recenze totiž mohou vést k tomu, že jim známé značky přestanou posílat své vzorky zdarma. Pro firmy totiž jinak představují levnou a výhodnou reklamu.

    @michelleskidelsky Replying to @krishateresa 🫡🫡 my bank account hates me, save yours while you can #deinfluencing ♬ original sound – michelle

    Trend deinfluencingu však čelí také kritice. Někteří uživatelé totiž poukazují na to, že se jedná pouze o jiný druh influencingu, takzvaný reinfluencing. Místo populárního produktu jen influenceři doporučují jiný, jimi skutečně oblíbený. Zůstává pak otázkou, zda je deinfluencing skutečně jen trend, nebo dokáže změnit nákupní zvyky milionů sledujících.

    Zdroj: Business of Fashion, The Guardian, CNET, TikTok

    Foto:Pexels

    Na sociálních sítích se rodí revoluce. Deinfluencing se těší čím dál větší oblibě

    Kdy jste naposledy cíleně nic nedělali? Nizozemská filozofie niksen ukazuje cestu k pomalejšímu životu

    V posledním desetiletí se svět seberozvoje a duševního zdraví inspiruje japonskou filozofií ikigai nebo dánským konceptem radosti z maličkostí, známým jako hygge. Mezi recepty na šťastný život podle různých zemí se přidává i nizozemský niksen, který doslova káže nic nedělat. Ukáže vám, jak v současném hektickém světě zpomalit a nenechat si drahocenný čas proklouznout mezi prsty.

    Módní novinky v kostce: Bella Hadid představila parfém, Pharrell Williams se spojil s Tiffany & Co. a Ralph Lauren uspořádal skromnou přehlídku

    Přelom dubna a května přinesl do světa krásy a módy významné debuty, ale také nostalgické okamžiky. Návrhář Pharrell Williams a Tiffany & Co. oslavují individualitu v nové kolekci Titan. Modelka Bella Hadid odhalila světu luxusní parfémy, které jsou pohlazením pro tělo i duši. Značka Ralph Lauren vsadila pro svou nejnovější přehlídku na jednoduchost v tom nejlepším slova smyslu.

    Snová symbolika střídá bujnou fantazii. Unikněte do snu nestárnoucího surrealismu

    Surrealismus představuje v módě útěk do vesmírně vzdálené dimenze, ve které se setkávají sny, fantazie a svět hlubokých myšlenek. Ovšem od začátku uměleckého směru jsme se značně posunuli. Pomyslná druhá vlna surrealismu vychází ze stejných faktorů, ale je prolnuta realistickým vyobrazením nejrůznějších vzorů. V módě se surrealismus stává synonymem pro populární Schiaparelli a nečekaně ovlivňuje i řadu dalších značek.

    Nákupní seznam na květen: Obdarujte maminky produkty od Belly Hadid nebo parfémem od Pigmentarium

    V kalendáři tentokrát přichází květen, lásky čas, a náš nákupní seznam se opět nebezpečně plní zajímavými novinkami ze světa krásy, módy a designu. Každou maminku potěší ke Dni matek luxusní parfém od české značky Pigmentarium. Poslední jarní měsíc však můžete oslavit například i novými barevnými variantami ikonických kabelek od Miu Miu.