Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Kdo říká, že Valentýn se musí slavit jen 14. února. Když totiž znáte ta správná místa, zjistíte, jak snadné je propadnout lásce i na nedělním brunchi. Skočte si hned teď uvařit hrnek kafe, protože na tento evropský výlet je kofein ”must have”.

    Město módy? Paříž. Město lásky? Zase ta Paříž. Nechceme této světové metropoli upírat ani zrnko z její úžasnosti. Ale v tomto článku jsme si dali za cíl, že za romantikou se můžete vydat i do jiných evropských měst. Protože kafe je láska.

    Káva je synonymem Itálie

    Kde jinde by měla naše romantická cesta po kavárnách započít než právě v Itálii. Ano, sice se tam nikdy nevypěstovalo ani zrníčko. Dokonce nejsou Italové ani na prvním místě největších pijáků tohoto hořkého nápoje. Přesto k nim neodmyslitelně patří. O tom svědčí i fakt, že v Benátkách na Piazza San Marco sídlí tamní nejstarší kavárna, a podle mnohých tvrzení se jedná o nejstarší kavárnu v celé Evropě.

    Caffe Florian datuje své působení už do roku 1720 a od jeho založení se zde mnoho nezměnilo. Stále se ocitnete mezi původními nástěnnými malbami, dokonce i jídelní lístek zůstal prakticky stejný. Umíte si představit něco víc romantického?

    Pravá Francie v srdci Itálie

    Doporučovat vám francouzskou kavárnu v centru italské Florencie je skoro až svatokrádež, ale mezi těmi cihlovými zdmi se v suterénu skrývá těžká romantika. Do La Menagere na kávu nebo na večeři, ani jedním neprohloupíte. Na své si přijdou i ryze módní fandové. V jejich knihovně se totiž skrývají papírové poklady v podobě prestižních monografií z přehlídkových mol Versace, Prada, Chanel, Louis Vuitton a další, takže win win pro všechny!

    New York, New York

    Starosvětský šarm a jeden z nejbohatších interiérů nabízí New York Cafe v Budapešti. I malé espresso si vychutnáte ve velkém stylu obklopeni mramorem, tvrdým dřevem a luxusním zlatem, tak na co čekáte, oblékněte si nejlepší šaty a udělejte ze všední snídaně nevšední okamžik.

    Ráj marcipánu

    Maiasmokk je nejstarší kavárna v celém Estonsku a je jakousi mekkou nejlepšího marcipánu ve městě. Ostatně ten je dodnes jedním z hlavních důvodů, proč se sem vypravit. Věděli jste, že marcipán se ve středověku užíval jako lék proti nemoci z lásky? Samozřejmě je toho tady mnohem víc. Je to totiž taková kavárnička, která vás vezme svojí atmosférou zpátky do historie. A hlavně se nezapomeňte podívat na strop!

    Grand Cafe Odeon

    Rovněž švýcarský Curych má co nabídnout. Navštívit zde totiž můžete nádhernou secesní kavárnu a bar v jednom. Pod vysokými stropy, velkými okny a opulentními lustry se zde scházeli slavní politici, spisovatelé, básníci, malíři. Teď se tu můžete sejít vy se svojí láskou. Za zmínku také stojí, že Odeon byl prvním podnikem v Curychu, kde se šampaňské, kdysi luxusní nápoj vyhrazený pouze pro bohaté, podávalo po skleničkách.

    Rande v džungli

    Naši výpravu po Evropě zakončíme v Amsterdamu, kde byl vždycky tak trochu jiný svět než všude okolo. Zapomeňte teď proto na všechny honosné interiéry, kterými jsme vás doposud provedli. Pokud totiž toužíte po rande v městské džungli, pak se váš sen může splnit právě v Baru Botanique – Cafe Tropique. Zajděte si na mimózu a míchaná vajíčka s lanýži, běžte si projet město na kole a večer se vraťte na koktejl. Všechno zní jako dobrý nápad.

    Zdroj: Wander-Lush, We are Travel Girls, Instagram

    V hlavní roli kafe a romantika. Vydejte se s námi do kouzelných kaváren po Evropě

    Přátelství existují i v módě a Hollywoodu. Zendaya a Law Roach společně válcují červené koberce

    Jestli někdo zná recept na vytvoření virálního popkulturního momentu, pak je to herečka Zendaya a její stylista Law Roach. Kromě jejich společné tvůrčí vize, kterou úspěšně proměňují v kouzelné a velkolepé módní momenty, je však spojuje také nebývale silné přátelství. Pojďme si připomenout několik ikonických looků z dílny vlivného dua.

    Šperkovnice jako výstava maximalistických objektů. Úpadek tichého luxusu potvrzuje Simone Rocha i Jil Sander

    Pokud řešíte otázku šperků na léto, máme pro vás odpověď. Světoví designéři se shodli na letní absenci tichého luxusu. Nejen v oblasti ready-to-wear, ale i v přihrádce se šperky. Maximalismus se nás bude držet několik sezón, nemusíte se tedy obávat přemrštěných investic. V kurzu jsou navíc alternativní materiály, jaké předvedla například Simone Rocha.

    Luxusní hotel Lowell vítá jaro čajovým dýchánkem. Na pomoc si přizval módní dům Dior

    Značka Dior je známá nejen svými dech beroucími návrhy, ale také jedinečnými sety špičkového nádobí. Ve svých jarních čajových dýcháncích je nyní hodlá využít luxusní newyorský hotel Lowell. Zaměří se na kolekci Lily of the Valley, odkazující na oblíbenou květinu Christiana Dior.

    Náboženství jako nesmrtelný zdroj inspirace. Návrhářům nedává spát křesťanství, ani starověká symbolika

    Ačkoliv byste se divili, móda a náboženství si jdou ruku v ruce. Bylo tomu tak ještě několik generací zpět. Církev a jiná náboženská centra určovaly "trendy" takřka ve všem, tedy i v dobovém odívání. V novodobých dějinách jsme ale náboženskou tematiku uchopili zcela jinak. Ukrýváme v ní symboliku, vyjadřujeme skrze ni kontroverzi a vyvoláváme ovace i rozepři.