Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Svět luxusu se v poslední době potýká s ekonomickými problémy. Čelí totiž především klesající poptávce čínských zákazníků. Mezi nejvíce zasažené značky patří mimo jiné Gucci. Její mateřská společnost Kering totiž oznámila, že její prodeje v Číně se v posledním čtvrtletí zásadně propadly.

    Ekonomická situace v Číně se po světové pandemii nezlepšila tak, jak si luxusní průmysl představoval. Tamní zákazníci totiž neprahnou po módních kouscích a doplňcích tak moc jako dříve. Důvodem je především slabá ekonomika, ale i rostoucí úroveň nezaměstnanosti a krize obchodu s nemovitostmi. Čínští milovníci módy jsou proto mnohem opatrnější ve svých nákupech.

    Některým značkám se ovšem daří hůře než ostatním. Například skupina Kering koncem minulého týdne oznámila, že prodeje společnosti Gucci v prvním čtvrtletí letošního roku zásadně poklesly. Ztratila proto následně devět miliard dolarů ze své tržní hodnoty. Jedná se tedy o velkou ránu, a to především proto, že italská značka stojí asi za polovinou jejích prodejů a více než dvěma třetinami zisků.

    Prozatím ovšem není jasné, jaké důvody stojí za tím, že společnost Gucci v současnosti v Číně tak střádá. Spojitost ale může být mezi nedávnou změnou kreativního ředitele známé italské značky. V jejím čele totiž Alessandra Michele vystřídal loni na podzim návrhář Sabato De Sarno. Jeho návrhy jsou ale oproti těm z dílny jeho předchůdce více mainstreamové. Odpovídají tak trendu tichého luxusu.

    Zákazníci Gucci jsou více citliví. Pečlivě sledují, jaký návrhář značku vede

    Je ovšem příliš brzo na to, abychom dokázali posoudit, jak vítané jsou nové návrhy Gucci v Číně. Teprve nyní totiž do obchodů putují nejnovější kousky z prvních kolekcí Sabata De Sarno. Módní konzultant Mark Liu však pro The Fashion Network prohlásil, že módu nového návrháře mohou zákazníci považovat za méně odlišnou, a tedy výjimečnou. Připomíná totiž jiné společnosti, jako je Valentino, Prada nebo Celine.

    Společnost Gucci má navíc poměrně specifický vztah se svými zákazníky. Více než u ostatních značek totiž pečlivě sledují, kdo ji vede. Jejich touha po produktech se pak liší podle toho, jakého návrháře preferují v čele Gucci. Skupina Kering rovněž minulý týden prohlásila, že prodeje Gucci klesly v posledním čtvrtletí o téměř 20 procent, a to především kvůli výsledkům z asijsko-pacifického regionu.

    Zdroje: The Fashion Network, Business Times, YouTube, X

    Foto:Reuters

    Luxusní značky čelí propadu poptávky v Číně. Trápí především Gucci

    Funkčně, bezpečně, a hlavně stylově. Nenechte malé módní objevitele propadnout diktátu módních řetězců

    Někdo vnímá oblečení pro ty nejmenší z nás jako zbytečnou starost. Věřte ale, že pokud vám tato disciplína nebude lhostejná, děti vám jednou vřele poděkují. Stejně jako i ve vašem šatníku, je také u nich nejdůležitější zvolený materiál. Druhým nejzásadnějším pilířem jsou barvy, které dokážou formovat také budoucí identitu.

    Přehlídková dráha vedle té letištní. Letošní Airport Chic spojuje komfort s elegancí

    Počet hodin strávených na letišti se v létě automaticky zvyšuje. Stejně tak roste teplota i stres z toho, zda-li jsme do zavazadel shromáždili vše, co budeme potřebovat. Proto je nutné cítit se pohodlně a stylově zároveň. Airport Chic letos vyžaduje vestičky, maxi šaty a sukně, ale i klidně i legíny. Nestresujte se nepohodlím a připravte svůj letištní look včas.

    Met Gala 2024: Zendaya vynesla dva looky, zabodovaly ovšem i písečné šaty zpěvačky Tyly

    Pro módní svět svátek, pro ostatní všední den. Pověstné první květnové pondělí opět patřilo prestižní události Met Gala. Benefiční galavečer zahájil novou výstavu Costume Institute, Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Samotné téma výstavy doplňoval dresscode večera, Zahrada času, inspirovaný stejnojmennou povídkou.

    Odměňte se v létě stoprocentním luxusem. Ubytujte se jen pár metrů od dechberoucí pláže

    Vysněná luxusní dovolená se odráží nejen v lokaci, ale také ubytování, které si vyberete. Špičkou vytouženého odpočinku u moře jsou proto dechberoucí resorty, umístěné přímo na pláži. Kromě skvělého výhledu ale nabízejí mnohem více, od jedinečného designu po michelinské restaurace až po wellness a spa.