Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    „Dá sa pít” nebo „Nedá sa pít”? Obvykle se spokojíme s tím, zda nám podávané víno chutná, či nikoliv. Jestli vám ale není úplně jedno, co máte ve skleničce, prozradíme si, jak poznat kvalitní víno, aniž byste museli mít vytrénovaný sommelierský jazýček.

    Říct o vínu, že je dobré, je většinou otázkou vkusu a osobních preferencí. Někomu chutí sladké, jinému suché, další si potrpí na mírnou kyselinku. Jsme však stále u subjektivního hodnocení, takže se klidně může stát, že vám nebude chutnat víno, které má od expertů jedničku s hvězdičkou a nikdo s vaším názorem nehne. Jak vám lahodí v ústech je totiž ve výsledku i to nejzásadnější a pro běžné pití to stačí. Ale víno je umění i věda zároveň, objevování jeho tajemství může být nekonečně zajímavé a odměňující. Takže si nalijte skleničku a vydejte se s námi na nekonečné vinice, kde se mísí vůně slunce, ranní rosy a šťavnatých hroznů.

    Zapojte smysly

    Zorientovat se v současné nabídce vín není snadné, je čím dál rozmanitější. Když ale zapojíte tři základní smysly – zrak, čich a chuť, dokážete posoudit, jak kvalitní či nekvalitní víno před vámi stojí.

    Foto: Unsplash

    Barva

    Dobré víno bude mít vždy intenzivní a zářivou barvu. Všímejte si čistoty, průzračnosti moku. Bílé je od světle zelenkavé přes žlutou, až po zlatou žlutou, u červeného se barevné tóny pohybují od světle rubínových po temně rudou. Barva prozradí i stáří. U červeného platí, že čím oranžovější, více do cihlové, je odstín, tím starší to bude ročník. Jasné a spíše fialové, nachové, bude mladší. Čím zralejší bílé, tím zlatavější je. Samozřejmě se pigmenty odvíjí i od odrůdy.

    Odradit by vás měla barva šedá, nahnědlá. Ta zejména u bílých vín značí oxidaci – zkažení vína. Černá v případě červeného znamená příliš mnoho železa. Pokud je vše v pořádku a víno je ”jiskrné”, je čas přivonět.

    Vůně

    Vůně – nebo též buket – o kvalitě vína napoví hodně. Musí být čistá a harmonická, třebaže to zrovna není váš šálek. Pakliže při prvním ovonění ucítíte nepříjemné pachy, štiplavé a dráždivé, značí to vysoký obsah těkavých látek. Určitě nepijte víno, které je cítit po octu, acetonu, síře či dokonce plísni!

    Nakloňte hlavu nad sklenku a čichněte. Jaký je váš ”le premier nez”? Doslova první nos. Je-li víno dost otevřené, ucítíte ovocné, květinové nebo třeba minerální aroma. Když se vám nedaří odhalit žádnou vůni, může být ještě tzv. zavřené. V tom případě ho musíte nechat nadechnout, provzdušnit. Zakružte sklenicí a čichněte znovu. Je to lepší? Jdeme konečně degustovat!

    Čím komplexnější víno, tím více vrstev bude jeho vůně mít. Takové aroma vás bude vyloženě bavit, budete ho chtít objevovat. 

    Chuť

    Degustace to rozhodne. Během ní si potvrdíte první dojmy a chuťový profil. Chuť může být skutečně různorodá, od svěží ovocné, přes jemně kyselou, až po kořeněnou a těžkopádnou. Některá vína mohou evokovat i čokoládu a vanilku. V žádném případě by neměla být kovová (vysoký obsah železa nebo mědi) či příliš kyselá (nadbytek kyseliny octové). Musí vám hrát na jazyku v jedné vyvážené melodii. Hledáte rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí.

    Víno se liší také délkou v ústech, jež se počítá v kaudáliích. Jedna kaudálie se rovná jedné vteřině. Když polknete, může vám v ústech setrvat dochuť, což nazýváme délkou vína, a ta průměrná se u kvalitního vína pohybuje mezi třemi až devíti kaudáliemi. Jen tak pro zajímavost, velmi dobré víno se může vyšplhat až na dvacet.

    Jednoduchý test vína

    Čím více vín ochutnáte, tím větší mistr se z vás stane. Začněte klidně s vínem, co máte doma na takové to běžné popíjení, třeba u filmu. Nalijte do sklenky asi půl deci, přičichněte a ochutnejte. Pak nechte skleničku patnáct minut ladem. Víno zteplá a díky tomu odhalí své silné a slabé stránky.

    Po uplynutí čtvrt hodinky k vínu znovu čichněte a ochutnejte. U vína nižší kvality bude víno horší než na začátku. Takové doporučujeme vychladit a rychle vypít. Víno příjemné na hezké večery bude stejně dobré jako na začátku. V takovém případě máte v lahvi dobrý poměr ceny a kvality, který nezklame vás ani návštěvu. A nyní už určitě tušíte, že kvalitní víno bude po opětovném koštu ještě lepší. Otevře vám nový rozměr chuti a vůně, budete si užívat jeho noblesy. Určitě s ním na vás čekají krásné zážitky.

    Foto: Pexels

    Co pít, a co už ne?

    Aby byl váš požitek z vína maximální, je důležité ho i správně skladovat, nejen před podáváním, ale i po otevření, protože doma po práci si většinou nedáte celou lahev. Tady platí, že šumivé byste měli spotřebovat do druhého dne. Bílé skladujte v lednici s korkovou zátkou a spotřebujte do 3 až 5 dnů. Růžové je možné konzumovat i týden po otevření. Červené zazátkujte, ale do lednice ho nedávejte, místo toho mu najděte tmavé, chladné místo, kde vydrží max. pět dní.

    Když lhůtu o den dva přetáhnete a víno se stále jeví pitelné, ještě nemusí skončit vylité do dřezu. Co takhle si připravit famózní beef bourguignon?

    Zdroj: Oceněná vína, Víno s příběhem, Moje lahve

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Připravte nosánky a chuťové pohárky: Jak poznat kvalitní víno. Jednoduchý test odhalí silné i slabé stránky

    „Dá sa pít” nebo „Nedá sa pít”? Obvykle se spokojíme s tím, zda nám podávané víno chutná, či nikoliv. Jestli vám ale není úplně jedno, co máte ve skleničce, prozradíme si, jak poznat kvalitní víno, aniž byste museli mít vytrénovaný sommelierský jazýček.

    - Reklama -

    Říct o vínu, že je dobré, je většinou otázkou vkusu a osobních preferencí. Někomu chutí sladké, jinému suché, další si potrpí na mírnou kyselinku. Jsme však stále u subjektivního hodnocení, takže se klidně může stát, že vám nebude chutnat víno, které má od expertů jedničku s hvězdičkou a nikdo s vaším názorem nehne. Jak vám lahodí v ústech je totiž ve výsledku i to nejzásadnější a pro běžné pití to stačí. Ale víno je umění i věda zároveň, objevování jeho tajemství může být nekonečně zajímavé a odměňující. Takže si nalijte skleničku a vydejte se s námi na nekonečné vinice, kde se mísí vůně slunce, ranní rosy a šťavnatých hroznů.

    Zapojte smysly

    Zorientovat se v současné nabídce vín není snadné, je čím dál rozmanitější. Když ale zapojíte tři základní smysly – zrak, čich a chuť, dokážete posoudit, jak kvalitní či nekvalitní víno před vámi stojí.

    Foto: Unsplash

    - Reklama -

    Barva

    Dobré víno bude mít vždy intenzivní a zářivou barvu. Všímejte si čistoty, průzračnosti moku. Bílé je od světle zelenkavé přes žlutou, až po zlatou žlutou, u červeného se barevné tóny pohybují od světle rubínových po temně rudou. Barva prozradí i stáří. U červeného platí, že čím oranžovější, více do cihlové, je odstín, tím starší to bude ročník. Jasné a spíše fialové, nachové, bude mladší. Čím zralejší bílé, tím zlatavější je. Samozřejmě se pigmenty odvíjí i od odrůdy.

    Odradit by vás měla barva šedá, nahnědlá. Ta zejména u bílých vín značí oxidaci – zkažení vína. Černá v případě červeného znamená příliš mnoho železa. Pokud je vše v pořádku a víno je ”jiskrné”, je čas přivonět.

    Vůně

    Vůně – nebo též buket – o kvalitě vína napoví hodně. Musí být čistá a harmonická, třebaže to zrovna není váš šálek. Pakliže při prvním ovonění ucítíte nepříjemné pachy, štiplavé a dráždivé, značí to vysoký obsah těkavých látek. Určitě nepijte víno, které je cítit po octu, acetonu, síře či dokonce plísni!

    Nakloňte hlavu nad sklenku a čichněte. Jaký je váš ”le premier nez”? Doslova první nos. Je-li víno dost otevřené, ucítíte ovocné, květinové nebo třeba minerální aroma. Když se vám nedaří odhalit žádnou vůni, může být ještě tzv. zavřené. V tom případě ho musíte nechat nadechnout, provzdušnit. Zakružte sklenicí a čichněte znovu. Je to lepší? Jdeme konečně degustovat!

    Čím komplexnější víno, tím více vrstev bude jeho vůně mít. Takové aroma vás bude vyloženě bavit, budete ho chtít objevovat. 

    Chuť

    Degustace to rozhodne. Během ní si potvrdíte první dojmy a chuťový profil. Chuť může být skutečně různorodá, od svěží ovocné, přes jemně kyselou, až po kořeněnou a těžkopádnou. Některá vína mohou evokovat i čokoládu a vanilku. V žádném případě by neměla být kovová (vysoký obsah železa nebo mědi) či příliš kyselá (nadbytek kyseliny octové). Musí vám hrát na jazyku v jedné vyvážené melodii. Hledáte rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí.

    Víno se liší také délkou v ústech, jež se počítá v kaudáliích. Jedna kaudálie se rovná jedné vteřině. Když polknete, může vám v ústech setrvat dochuť, což nazýváme délkou vína, a ta průměrná se u kvalitního vína pohybuje mezi třemi až devíti kaudáliemi. Jen tak pro zajímavost, velmi dobré víno se může vyšplhat až na dvacet.

    Jednoduchý test vína

    Čím více vín ochutnáte, tím větší mistr se z vás stane. Začněte klidně s vínem, co máte doma na takové to běžné popíjení, třeba u filmu. Nalijte do sklenky asi půl deci, přičichněte a ochutnejte. Pak nechte skleničku patnáct minut ladem. Víno zteplá a díky tomu odhalí své silné a slabé stránky.

    Po uplynutí čtvrt hodinky k vínu znovu čichněte a ochutnejte. U vína nižší kvality bude víno horší než na začátku. Takové doporučujeme vychladit a rychle vypít. Víno příjemné na hezké večery bude stejně dobré jako na začátku. V takovém případě máte v lahvi dobrý poměr ceny a kvality, který nezklame vás ani návštěvu. A nyní už určitě tušíte, že kvalitní víno bude po opětovném koštu ještě lepší. Otevře vám nový rozměr chuti a vůně, budete si užívat jeho noblesy. Určitě s ním na vás čekají krásné zážitky.

    Foto: Pexels

    Co pít, a co už ne?

    Aby byl váš požitek z vína maximální, je důležité ho i správně skladovat, nejen před podáváním, ale i po otevření, protože doma po práci si většinou nedáte celou lahev. Tady platí, že šumivé byste měli spotřebovat do druhého dne. Bílé skladujte v lednici s korkovou zátkou a spotřebujte do 3 až 5 dnů. Růžové je možné konzumovat i týden po otevření. Červené zazátkujte, ale do lednice ho nedávejte, místo toho mu najděte tmavé, chladné místo, kde vydrží max. pět dní.

    Když lhůtu o den dva přetáhnete a víno se stále jeví pitelné, ještě nemusí skončit vylité do dřezu. Co takhle si připravit famózní beef bourguignon?

    Zdroj: Oceněná vína, Víno s příběhem, Moje lahve

    ― Reklama ―

    Shein míří do Paříže. Plány na kamenný obchod vyvolaly protesty

    Nedávné rozhodnutí fast fashion řetězce Shein otevřít v Paříži svůj první kamenný obchod vyvolalo silné reakce. Usídlit se totiž hodlá v obchodním domu BHV Marais z roku 1856. Některé značky proto v reakci nákupní centrum opouští, zatímco jeho zaměstnanci uspořádali v pátek 10. října protest. Shein dle nich poškozuje jméno francouzského módního průmyslu.

    Alaïa zkoumá nový minimalismus. Nabízí hybrid tichého luxusu

    Pieter Mulier představil v Paříži kolekci Alaïa SS26. Každý krok modelek plynul s přesností, která diktovala novou formu minimalistického klidu. V prostoru naplněném odlesky zrcadel se zrodila móda, jež dýchá vlastním rytmem. Pomalým, přesným a podmanivým. Pieter Mulier vytváří architekturu oděvu, v níž se dekonstrukce a třásně stávají jazykem ženskosti. Alaïa se opět ukázal jako módní dům, který nepotřebuje senzaci, aby zaujal.

    Loewe a On opět spolupracují. Přináší první společné tenisky Cloudsolo

    Španělský módní dům Loewe a švýcarská sportovní značka On opět spojily své síly. Pro letošní podzimní a zimní kolekci připravily své první společně navržené tenisky s názvem Cloudsolo. Model spojuje jedinečný přístup k módě a pokročilou inovaci. Jeho cílem je splnit moderní potřeby pohodlí při neustálém pohybu v rušných světových velkoměstech.

    Balenciaga vítá novou éru. Pierpaolo Piccioli inovuje identitu značky

    Když Pierpaolo Piccioli poprvé vstoupil do pařížského sídla Balenciagy, zůstal v tichu, které obvykle předchází revoluci. V archivu módního domu strávil tři dny, v nichž se z historie stala hmota a z paměti textura. Tam, mezi záhyby taftu a zvlněnými siluetami, našel novou odpověď na otázku moderní elegance. Jeho debut pro jaro a léto 2026 otevírá kapitolu, jež propojuje čistotu formy s designovou těžkostí. Balenciaga se mění v chrám, kde látka mluví hlasem streetwear současnosti.

    Luxury Insights: Světové butiky proslulých značek berou dech designem i detaily

    Světová móda ukazuje, že prodává nejen kvalita, ale i zážitek a vizuální vjem. Butikové výlohy už dávno neslouží jen k prodeji. Transformují se v dechberoucí zkušenost a stávají se exkluzivním chrámem designu. Zákazníkům se tak otevírají příběhy značky, spojené s konkrétními produkty, zatímco je obklopuje luxusní atmosféra jedinečného architektonického díla.

    Marc by Sofia klouže po povrchu. Film definuje třpyt, nikoli hloubka

    Režisérka Sofia Coppola rozčeřila filmové vody, když na letošním ročníku filmového festivalu v Benátkách odhalila svůj první dokument. Snímek s názvem Marc by Sofia věnovala svému blízkému příteli a slavnému návrháři Marcu Jacobs. Film sice sklidil úspěch, nečekejte od něj však hluboký vhled za oponu. Jedná se spíše o třpytivý obraz módní ikony.

    Matthieu Blazy míří až ke hvězdám. Chanel vdechl nový život

    Paříž se včera stala svědkem posledního očekávaného debutu, jenž okamžitě vyšplhal na vrchol seznamu uplynulých módních premiér. Matthieu Blazy odhalil svou vizi Chanel, kterou módnímu domu vdechl nový život. Ukázal značku v novém světle, které nikdo nečekal, ale všichni ho milují.

    Sbohem, diverzito! Plus size modelky nenápadně mizí z fashion světa

    Plus size modelek je na molech rok od roku čím dál méně. Kritici spekulují, že snaha o diverzitu v módním světě možná nikdy nebyla myšlená upřímně. Smrtelnou ránu jí ovšem nedávno zasadilo masivní rozšíření léku na hubnutí s názvem Ozempic. Prohlásit světové hnutí body positivity za neúspěch by ovšem bylo až příliš unáhlené.

    Podzim patří okurkám. Sociální sítě získala pickle girl

    Beauty a fashion scénu v posledních sezónách ovládají trendy inspirované populárním jídlem. Zatímco v létě slavily svou popularitu sardinky, podzim patří kyselým okurkám. Sociální sítě získala takzvaná pickle girl. Jedná se o estetiku, která žádá nejen bezbřehou lásku k nakládané zelenině, ale rovněž módní kousky v zelených odstínech trendy pochutiny.

    Balenciaga má novou tvář. Pierpaolo Piccioli odhalil svůj debut

    Sobotní večer v Paříži zaznamenal další očekávanou módní premiéru. Tentokrát svůj debut představil návrhář Pierpaolo Piccioli, nový kreativní ředitel značky Balenciaga. Designérův první počin si vysloužil potlesk ve stoje a není se čemu divit. V kolekci pro nadcházející jaro a léto umně propojil vlastní rukopis plný struktur a výrazných barev s tradicí módního domu.

    Další trend na obzoru. Příští jaro povládnou harémové kalhoty

    Dosavadní přehlídky světových týdnů módy promluvily jasně. Harémové kalhoty hodlají definovat nadcházející jaro i léto. Na módní mola dorazily v moderní podobě, pohrávající si s různorodými styly a materiály. Jejich kouzlo spočívá ve variabilitě, perfektně je doplní volný svetr, nadčasová košile i vypasovaná kožená bunda. Stačí vybrat, po čem váš šatník touží.

    Generace Alpha má svou skin care. Stojí za ní poradci Rhode a třináctiletá slečna

    Generace Alpha pomalu roste. Důkazem je trh, který neúprosně začíná cílit na zákazníky narozené roku 2013 a později. Skin care brandy nezahálí a již v říjnu se objeví čerstvý hráč. Yes Day vytvořila třináctiletá Coco Granderson a míří vysoko. Není divu, za vývojem produktů stojí externí poradce pro populární značku Rhode, založenou Hailey Bieber.

    Newyorská luxusní scéna vítá nováčka. Ohromí restaurace Seahorse

    Luxusní gastronomická mapa New Yorku má dlouho očekávaného nováčka. Úspěšný restauratér John McDonald otevřel po více než třech letech příprav restauraci Seahorse, nacházející se na Union Square v čerstvě opraveném W Hotel. Hosty láká na minimalistické pokrmy plné ryb a mořských plodů, ale také promyšlené drinky a dechberoucí interiér.

    Žít jako v pohádce. Evropské hrady a zámky nabízí luxusní ubytování pro náročné

    Stát se královnou či králem bylo zbožným přáním nejednoho dítěte. Hrad s velkou bránou a rozlehlé zámecké sály evokují bohatství a kouzelný život. Naštěstí, dospělí mají své možnosti. Vydejte se na luxusní dovolenou a vyzkoušejte si, jaké to je bydlet v podobném panství. Budete se cítit jako v pohádce, a navíc o vás bude královsky postaráno.

    Lovkyně démonů a diváků. K-popový zázrak ovládl Netflix, hitparády i módu

    K-pop: Lovkyně démonů je nejsledovanějším filmem v historii Netflixu. Animovaný snímek, který na první pohled cílí hlavně na děti a dospívající, překročil očekávání. Za tři měsíce od premiéry nasbíral přes 210 milionů zhlédnutí a soundtrack se stal globálním hitem. Jeho úspěch boří kulturní a generační hranice. Co je na něm tedy tak přitažlivé?

    Paříž pohltila móda. Na řadu přišel Mugler, Schiaparelli i Rick Owens

    Týden módy v Paříži pokračuje a spolu s ním nastupují na scénu kolekce pro jaro a léto 2026. Čerstvou vizi představil mimo jiné nový kreativní ředitel Mugler, Miguel Castro Freitas. Navzdory tomu, že na sebe pozornost módního světa strhávají hlavně očekávané debuty, však úspěšné řady odhalily rovněž značky Schiaparelli a Rick Owens.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―