Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Nový report Evropské agentury pro životní prostředí ukázal, že se Evropa topí v čím dál větším objemu textilního odpadu. Za poslední dvě dekády se jeho množství ztrojnásobilo. Evropské státy ho proto s nadějí posílají do Afriky a Asie. I tam ovšem často skončí na skládkách, nebo v řekách a mořích.

    V roce 2019 poslaly do zahraničí státy Evropské unie (EU) na 1,7 milionu tun textilního odpadu. Před téměř 20 lety však stejný vývoz činil pouze 550 000 tun. Trojnásobný nárůst plýtvání textilem, včetně oblečení a obuvi, prokázal nejnovější report Evropské agentury pro životní prostředí. Ročně tak v průměru občan EU vyhodí na 8,4 libry textilu, tedy 3,8 kilogramů. Spotřebuje přitom asi 15 liber, zbaví se tedy více než poloviny z něj.

    Většina spotřebitelů však často žije v domnění, že jejich použitý textil a oblečení poputuje do rukou těch, kteří je potřebují. Evropa totiž vlastní odpad vyváží především do států Afriky a Asie. „Taková představa ovšem ne vždy reflektuje realitu,“ varoval ale nejnovější report. I v zahraničí totiž použité oblečení skončí na skládkách, často umístěných na březích řek nebo v blízkosti moří. Jen část z něj se tak dočká nového majitele.

    Konfekční „fast-fashion“ řetězce totiž vyrábějí tak nekvalitní produkty, že k novým zájemcům „dorazí naprosto zničené“. Kvůli tomu najdou nový domov na skládkách, nebo hromadách určených pro spálení. Takové chování ovšem „značně ovlivňuje kvalitu vzduchu, půdy a vody“, poukazuje zmíněný report. Nepřispívá k němu ani nedostatek informací ohledně látek, ze kterých je textil vyrobený. Pro státy v Asii a Africe je následně těžké odhadnout, jak s nimi dále zacházet.

    Evropa čelí nové výzvě. Musí se naučit nakládat s vlastním textilem

    Největší množství evropského textilního odpadu pak putuje do Afriky. Obdrží z něj totiž až 46 procent. Druhým největším příjemcem je Asie, která od Evropy importuje na 41 procent. V tomto regionu najde textil častěji další využití, především jako „průmyslová náplň“, hadry nebo palivo. Část z něj je ovšem znovu zaslaná do Afriky. Od roku 2025 budou mít ovšem členské státy EU povinnost skladovat a třídit textil odděleně od zbytku jakéhokoli odpadu.

    V budoucnosti by rovněž měly limitovat jeho vývoz za své hranice. „Evropa čelí v současnosti výzvě toho, jak nakládat s vlastními látkami,“ vysvětlil report. Varoval také před vlákny na biologické bázi, tedy například viskózou nebo umělým hedvábím. Dle něj jsou totiž přírodě více nebezpečné, než se dříve myslelo. Nedávná analýza Evropského průmyslu pro recyklace a opětovného využití textilu dále ukázala, že rovněž recyklace látek není pro přírodu příliš výhodná. Naopak nalezení nového použití existujícího textilu má o 70 procent méně negativních dopadů.

    Zdroj: WWD, European Environment Agency, Green Queen, Twitter, YouTube

    Evropa plýtvá čím dál větším množstvím textilu. Vývoz jeho odpadu se za posledních 20 let ztrojnásobil

    Svět parfémů holduje vanilce a citrusům. Podtrhněte svou osobnost pomocí neotřelých kombinací

    Letošní léto slibuje nejen módní extravaganci, ale také závan zajímavých vůní, které se stanou neopomenutelným doplňkem každého okamžiku. V oblasti parfémů, kde jsou trendy často obtížně definovatelné, jednoznačně vyniká nadšení pro intenzivní využití vanilky, jejíž široké spektrum tónů láká ke zkoumání. Od sladkých tónů po pikantní aroma, vanilka zve k objevování nových a rozmanitých dimenzí vůní, často evokujících luxusní požitek.

    TikTok našel další lásku. Propaguje produkty, které nejsou sexy

    Uživatelé TikToku začínají toužit po jeho realističtější podobě. Také proto podporují trendy, které se nesnaží skrývat za estetikou a přitažlivostí, ale podávají věci takové, jaké jsou. Není tedy divu, že si nyní zamilovali beauty videa s "unsexy" produkty.

    Přátelství existují i v módě a Hollywoodu. Zendaya a Law Roach společně válcují červené koberce

    Jestli někdo zná recept na vytvoření virálního popkulturního momentu, pak je to herečka Zendaya a její stylista Law Roach. Kromě jejich společné tvůrčí vize, kterou úspěšně proměňují v kouzelné a velkolepé módní momenty, je však spojuje také nebývale silné přátelství. Pojďme si připomenout několik ikonických looků z dílny vlivného dua.

    Šperkovnice jako výstava maximalistických objektů. Úpadek tichého luxusu potvrzuje Simone Rocha i Jil Sander

    Pokud řešíte otázku šperků na léto, máme pro vás odpověď. Světoví designéři se shodli na letní absenci tichého luxusu. Nejen v oblasti ready-to-wear, ale i v přihrádce se šperky. Maximalismus se nás bude držet několik sezón, nemusíte se tedy obávat přemrštěných investic. V kurzu jsou navíc alternativní materiály, jaké předvedla například Simone Rocha.