Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Návrhář Daniel Lee představil svou první kolekci pro Burberry, která oslavuje dědictví značky a britskost, v pondělí 20. února během londýnského fashion weeku. A všechno je jinak. Charakteristický trenčkot Burberry byl přepracován s klopami z umělé kožešiny. Divoké barevné kombinace i dominantní potisky. Podívejte se s námi, jak královské Burberry odstartovalo novou image a překročilo tak dlouholetý stereotyp.

    Nová éra, nové logo…

    Nového loga jste si mohli všimnout již na začátku měsíce. Z monogramu TB (Thomas Burberry) nebo z klasického nápisu se přešlo na staré logo – jezdce na koni. Burberry dokonce smazalo všechny své dosavadní fotky na instagramovém profilu a začalo s novým pláštěm. Na každé fotce se nyní „staronové“ logo nachází.

    Daniel Lee se rozhodl původní logo lehce předělat, nejvíc se blíží k modelu z roku 1901. Rytíř v ruce drží kopí s nápisem Prorsum, což znamená vpřed. V devadesátých letech se k logu Burberry přidávalo ještě ‘s, tedy Burberry’s. Podle dostupných informací se ale tento název nepoužije už nikdy.

    Ready To Wear – Fall/Winter 2023/24

    Nejnovější debutová přehlídka se konala, jak jinak, než v Londýně, srdci Velké Británie. Daniel Lee nás snad nejvíce překvapil vybranými barvami. Jde o naprostou revoluci, tolik barev jsme u Burberry nikdy neviděli. Takovou spoustou krásných odstínů se žádná kolekce nehemžila celých 167 let. Čekali jsme cokoliv. Avšak zářící barvy jsme neočekávali vůbec. Ikonický „checked print“ Daniel zachoval, pouze ho zvětšil. Umělých kožešinových prvků v celé kolekci najdete také mnoho. Například žlutý kabát s kožešinovým límcem je pro Burberry naprosto přelomovým momentem v celé historii značky.

    Zaujaly nás i velké potisky na tričkách, několik let se jim značky obloukem vyhýbaly. Zvířecí motivy jsou u Burberry také bezkonkurenční. Jde o velmi originální kolekci, například pánský svetr prošívaný barevným peřím jsme zatím neviděli nikde.

    Jedním z výjimečných doplňků pro FW23 byly láhve na horkou vodu, které dostaly elegantní vzhled s vlněnými potahy s kostkovaným vzorem.

    Foto: Reuters

    Na přehlídce se objevilo i dost známých tváří. V prvních řadách jste mohli vidět Biancu Jagger, Skepta nebo Selmu Blair. Samozřejmě nechyběla ani Anna Wintour. Všichni návštěvníci přehlídky byli usazeni na taburety přikryté malou kostkovanou dečkou s novým logem. Design celého prostoru proto hodnotíme na jedničku.

    Foto: Reuters

    Ale nemusíte se obávat! Burberry svého majestátního ducha neztratí. Potvrzuje to i nejnovější kampaň k nadcházející kolekci. Značka nadále bude zachovávat své hodnoty i oslavovat svou náklonnost k britské kultuře. Celkový mix tradice a omlazení značce náramně prospěje. Přiláká tak i mladší cílovou skupinu, která podle serveru BOF tvoří většinovou nákupní sílu luxusní módy.

    Zdroj: Reuters, BOF, YouTube, TikTok

    Foto:Reuters

    Burberry pod křídly Daniela Lee. Zbořený stereotyp i britská klasika

    Přátelství existují i v módě a Hollywoodu. Zendaya a Law Roach společně válcují červené koberce

    Jestli někdo zná recept na vytvoření virálního popkulturního momentu, pak je to herečka Zendaya a její stylista Law Roach. Kromě jejich společné tvůrčí vize, kterou úspěšně proměňují v kouzelné a velkolepé módní momenty, je však spojuje také nebývale silné přátelství. Pojďme si připomenout několik ikonických looků z dílny vlivného dua.

    Šperkovnice jako výstava maximalistických objektů. Úpadek tichého luxusu potvrzuje Simone Rocha i Jil Sander

    Pokud řešíte otázku šperků na léto, máme pro vás odpověď. Světoví designéři se shodli na letní absenci tichého luxusu. Nejen v oblasti ready-to-wear, ale i v přihrádce se šperky. Maximalismus se nás bude držet několik sezón, nemusíte se tedy obávat přemrštěných investic. V kurzu jsou navíc alternativní materiály, jaké předvedla například Simone Rocha.

    Luxusní hotel Lowell vítá jaro čajovým dýchánkem. Na pomoc si přizval módní dům Dior

    Značka Dior je známá nejen svými dech beroucími návrhy, ale také jedinečnými sety špičkového nádobí. Ve svých jarních čajových dýcháncích je nyní hodlá využít luxusní newyorský hotel Lowell. Zaměří se na kolekci Lily of the Valley, odkazující na oblíbenou květinu Christiana Dior.

    Náboženství jako nesmrtelný zdroj inspirace. Návrhářům nedává spát křesťanství, ani starověká symbolika

    Ačkoliv byste se divili, móda a náboženství si jdou ruku v ruce. Bylo tomu tak ještě několik generací zpět. Církev a jiná náboženská centra určovaly "trendy" takřka ve všem, tedy i v dobovém odívání. V novodobých dějinách jsme ale náboženskou tematiku uchopili zcela jinak. Ukrýváme v ní symboliku, vyjadřujeme skrze ni kontroverzi a vyvoláváme ovace i rozepři.