Více

    RECORDS

    Chanel

    Versace

    Dolce Gabbana

    Loro Piana

    Sledujte nás na Instagramu

    Vkročte do časového tunelu, ve které se ikonické módní prvky 70. let 20. století míchají s inovativní vizí dnešní doby. Ačkoliv si to často neuvědomujeme, módní domy velmi často sahají do archivů a čerpají inspiraci z minulosti. Takzvané sedmdesátky se proto na dlouhou dobu staly tím nejmódnějším obdobím až do nového tisíciletí.

    V sedmdesátých letech minulého století byla módní scéna ovlivňována různorodými faktory, od celebrit a módních ikon jako Twiggy a David Bowie po rozmanité subkultury, jako byli hippies a nově vzniklá punková hnutí.

    Módní publikace společně s módními domy jako Chanel a Dior hrály klíčovou roli v nastavování trendů. Rovněž ty se ovšem inspirovaly filmovými hvězdami, hudebníky a dobovými celebritami. Právě oni totiž určovali vkus a oděvní preference celé generace.

    Rich ladies se nemohly nabažit kostýmků. Bavily je i bohatě zdobené vzory a klasické motivy

    Kostýmky a komplety v sedmdesátkách v podstatě určovaly sociální status. Ženy vyšší společenské třídy si libovaly v kvalitních materiálech, což můžeme často spatřit například na vintage fashion platformách. Některé kousky si i přes zub času zachovaly svou precizní kvalitu a proto stále vypadají nově.

    Zdroj: Profimedia

    Věhlasné módní domy, jako je Dior nebo Chanel, v té době zdobily obálky většiny módních časopisů. Proto většina inspirace zámožných dam pocházela právě z jejich návrhů. V kurzu pak byly především květinové a psychedelické motivy. Tyto módní kousky neznázorňovaly pouze symbol luxusu a bohatství, ale dokonale reflektovaly vkus a sofistikovaný styl té doby.

    Nebavíme se ale jen o renomovaných designérech, nadpozemsky kvalitní kreace se prodávaly i v běžných buticích. Dámy si je také často nechávaly šít na míru. Oversized a atypické modely v sedmdesátkách v podstatě neexistovaly, žádoucí byly především perfektně padnoucí kousky.

    Zdroj: Chanel

    Když se podíváte na značku Chanel v průběhu let, zjistíte, že většina jejích návrhů sice změnila výraz, ale stále vychází z původních archivních kousků. Ikonický tvíd se sice popisuje jako materiál našich babiček, ale podle nedávných přehlídek tomu tak opravdu není. Jeho nadčasovost nezná hranic.

    Sedmdesátky v hlavní roli s dokonalými detaily. Důraz se kladl na bohaté volánky i výrazné knoflíky

    V 70. letech se volánky a výrazné knoflíky staly neodmyslitelnou součástí módní scény, přinášející do tehdejšího stylu svěží dávku romantiky a nedbalé elegance. Volánky, které zdobily límce, rukávy a lemy kabátů, šatů nebo blůz, přidávaly do outfitů pohyb a lehkost. Takový detail byl pro éru volného projevu a životní radosti opravdu typický.

    Volánky opravdu překypující kolekcí je momentálně značka Acne Studios. I když do typického looku sedmdesátek nezapadá díky velmi modernímu a atypickému střihu, volánky chtě nechtě koření právě v této éře.

    Zdroj: Acne Studios

    Výrazné knoflíky, často zdobené perlami, kameny nebo různými aplikacemi, byly dalším módním trendem, který dodával luxusní nádech i těm nejzákladnějším kouskům oblečení. Drobné detaily dokázaly transformovat každý outfit a přinést do něj špetku extravagance a noblesy, čímž vytvářely módní výraz, který si sedmdesátky vyžadovaly. 

    Zdroj: Dries Van Noten

    Stejně jako u typických kostýmků nemusíme ani u knoflíku jít daleko, abychom tyto prvky našli i v současnosti. Pokud se podíváme například na aktuální dámskou kolekci populárního brandu Dries Van Noten a zaměříme se na detaily, opět dojdeme k závěru, že kolekce čerpá z ikonických 70. let.

    Z přehlídkových mol na ulici. Tehdejší street style jako by odrážel estetiku rodící se skupiny Abba

    V 70. letech se street style stal živým a rozmanitým projevem módního vkusu, který odrážel rozmanitost společenského klimatu. Vznik skupiny ABBA samozřejmě symbolizoval rozkvět populární hudby, měl ale také významný vliv na módní scénu. Jejich ikonické, výrazné a pestrobarevné outfity, plné lesku, flitrů a asymetrických střihů, se staly inspirací pro většinu mladších lidí. 

    Běžná móda v ulicích tehdejší doby byla plná kontrastů. Od volných a vzdušných šatů v duchu hippies až po zářivě barevné a extravagantní kombinace, které odrážely atmosféru začínající disco éry. Ovšem s dnešním nadhledem jde o poněkud nepochopené kreace. Některé působí vyloženě příšerně. Musíme brát v potaz začínající objevování streetwearu, který se moc nezlepšil ani v následujících 80. letech.

    Největší odkaz 70. let zanechala návrhářka Vivienne Westwood. Základ jejích každoročních kolekcí je pořád stejný

    Návrhářka Vivienne Westwood, ikona britské módní scény, v 70. letech přinesla do haute couture revoluční směr punku. Její odvážné kreace kombinovaly prvky punkového stylu s historickými motivy, což tehdy způsobilo obrovský rozruch a posun. 

    Punk a rocková subkultura, stejně jako ta popová, zažívala největší rozmach, což se na módní scéně podepsalo ze všech ostatních vlivů nejvíce. Její odkazy nikdy neustoupily do pozadí a v dnešních dnech se s ní setkáváme v podstatě na denní bázi. Rockové prvky do svých kolekcí prolíná Junya Watanabe, Alexander McQueen i Jean Paul Gaultier.

    Zdroje: Instagram, Youtube

    Půl století staré a stále trendy. Tradiční prvky ze sedmdesátek formují i moderní módní scénu

    Jak do šatníku zařadit jungle chic? Vítejte na vlně tropického glamouru

    Když se Jennifer Lopez objevila na červeném koberci v ikonických Versace Jungle Dress, módní scéna byla navždy poznamenána. Letní sezóna je ideální příležitostí, jak tyto tropické vzory zařadit do vašeho dovolenkového šatníku. Bohužel jde o poměrně náročnou disciplínu. Pohybujeme se totiž na tenké hranici mezi výraznou elegancí a nevkusem. Jungle chic však noste jen na dovolené, do města se rozhodně nehodí.

    Svůj majetek můžete obohatit o vzácné umění. Staňte se spoluvlastníkem a vydělávejte

    S bohatstvím přichází odpovědnost, a to nejen vůči sobě, ale také vašim investicím. Každá volba, kterou jako majetný jedinec učiníte, nese svou cenu a potenciální odměnu. Díky inovativní investiční platformě máte příležitost vstoupit do světa, který byl kdysi vyhrazený jen pro nejvyšší elitu. Otevřete dveře k unikátním dílům, která finančně posílí vaše portfolio a přinesou přitažlivou radost z krásy.

    Proč nikdo nemluví o designérovi Peteru Do? Zachránce domu Helmut Lang se učil od Phoebe Philo

    Peter Do je v módním průmyslu velmi uznávaným jménem. Vystudoval newyorský Fashion Institute a vyhrál prestižní cenu LVMH Graduate Prize. Navíc vdechl život téměř umírající značce Helmut Lang. Tento talentovaný návrhář zvládá řídit dva módní domy najednou – kromě Helmut Lang je také kreativním ředitelem své stejnojmenné značky.

    Svatební přípravy na příští jaro mohou začít. Výběr šatů usnadní 5 trendů

    Módní trendy prostupují každoročně i do světa svateb. Také proto existuje luxusní týden módy určený svatebním šatům, odehrávající se tradičně v New Yorku. Jelikož letošní přehlídky určené pro příští jaro máme za sebou, mohou se nastávající nevěsty začít chystat. Inspirujte se pěti budoucími trendy.