Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Pachuť humří historie. Jak se z jídla pro chudé stala světová delikatesa

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    - Reklama -

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    - Reklama -

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    ― Reklama ―

    Proč se z módního světa vytratily večírky? Bujarost střídá sofistikovanost

    Večírky patří k módě stejně jako přehlídková mola. V 90. letech i před pandemií určovaly rytmus celé éry a staly se laboratoří ikonických obrazů. Paparazzi tehdy přinášeli snímky plné kouře, šampaňského a hedvábných rób, jež později definovaly pojem glamour. Kdo chtěl mluvit o módě, musel znát i atmosféru elitních parties. Co se tedy změnilo?

    Francie zavádí „eco-score“. Prozradí dopad módy na životní prostředí

    Módní scénu ve Francii čeká významná změna. Tamní oděvní průmysl musí od začátku října začít aplikovat nové environmentální značení, známé také jako "eco-score". To dle přesně daných kritérií přiřadí oblečení body indikující jeho dopad na životní prostředí. Francouzská vláda plánuje související veřejnou kampaň na začátek příštího roku.

    New York nepolevuje. Svou vizi odhalil Coach, Toteme, Sandy Liang i Tory Burch

    Fashion week v New Yorku pokračuje a nabízí další vize pro nadcházející jarní a letní sezónu. Svou kolekci plnou optimismu představil například módní dům Coach. Značka Toteme popustila uzdu svého perfekcionismu a návrhářka Sandy Liang tentokrát čerpala inspiraci ze svého dětství v Chinatown. Tory Burch pak dokázala, jak dobře zná newyorské ženy.

    Po stopách ikon: Nadia Lee Cohen udává směr moderní „fotce“

    Britská fotografka a umělkyně Nadia Lee Cohen patří k nejvýraznějším vizuálním hlasům současnosti. Narodila se v Essexu, ale po studiích přesídlila do Los Angeles, kde našla svůj ikonický rukopis. Její práce se vyznačuje sytými barvami, filmovou estetikou a atmosférou, jež osciluje mezi glamour a absurditou. Pokud dnes někdo udává tón toho, jak vypadá vizuální jazyk módy a popkultury, je to právě Nadia Lee Cohen. 

    Gen Z plní vlastní šálky. Trend „Fill your own cup“ radí, jak nevyhořet

    Z prázdného šálku nejde nalévat. Nejnovější trend "fill your own cup" mladé generaci na sociálních sítích připomíná, že péče o sebe není sobeckost, ale základní předpoklad psychického a fyzického zdraví. V době neutichajících notifikací a téměř nekonečných povinností se stává nezbytností zpomalit, dobít energii, a teprve pak ji opět rozdávat dál.

    Padesátkrát a stále poprvé. Trenčkoty umí překvapit, nebojte se trendy obměn

    Trenčkoty jsou letos znovu v módě, i když z ní vlastně nikdy neodešly. Ikonický béžový kousek prošel evolucí a obchody jej nyní jako na běžícím páse nabízí v roztodivných variacích. Módní domy a jejich návrháři dokazují, že jeden z nejpraktičtějších prvků vašeho šatníků je takzvaným statement piece, zapadajícím do každé generace i stylu.

    Ralph Lauren vidí trojbarevně. Odstartoval Newyorský týden módy

    Započal kolotoč zářijových týdnů módy. Přehlídky odhalující kolekce pro jaro a léto 2026 neoficiálně odstartovala show z dílny Ralph Lauren. Návrhář nabídl decentní eleganci, kterou podtrhla výrazná paleta barev. Skládala se totiž pouze ze tří odstínů, černé, bílé a červené. Designér tak učinil krok stranou od klasického preppy stylu a pronikl do modernismu.

    Pánská obuv si pohrává s kontrastem. Paříž diktuje podzimní footwear

    Pánská obuv na Pařížském týdnu módy pro podzim a zimu 2025 působila jako nejpřímější indikátor současných trendů. Z přehlídek i showroomů totiž vzešly modely, které pracují s jasnými kontrasty. Těšit se můžeme na sportovní základ převedený do luxusu, klasiku přeformátovanou do experimentu nebo minimalistické tvary postavené proti maximalismu.

    Gentle Monster boduje. Perfektní kampaně doplňuje příkladový marketing

    Gentle Monster patří mezi značky, které proměnily způsob, jakým móda komunikuje se svými zákazníky. Z korejského výrobce brýlí se stal kulturní hráč, jenž dokáže spojit architekturu, umění a marketing do jednoho dokonalého celku. Každá kolekce působí jako kapitola příběhu, který se odehrává v digitálních kampaních, ale i ve fyzickém prostoru.

    TikTok radí, jak zachránit den. Nový trend klade důraz na maličkosti

    Sociální síť TikTok přichází s dalším trendem, který slibuje pohodovější běžné dny. Koncept s názvem "Save the Day", tedy "Zachraň den" radí, jak překonat hodiny naplněné pouze prací a neztratit u toho sám sebe. Klíčem k vyrovnanější náladě jsou dle něj drobné aktivity, které nás opět "ukotví". Může jít o čtení knížky, procházku nebo hovor s kamarádem.

    Rosalía oblékla Calvin Klein. Zpěvačka září v čerstvé kampani

    Módní dům Calvin Klein naverboval do své nejnovější kampaně další známou osobnost. Jeho ikonické spodní prádlo tentokrát v reklamě pro letošní podzim oblékla španělská zpěvačka Rosalía. Na fotografiích, o které se postarala fotografka Carlijn Jacobs, pózuje v kolekcích Icon Cotton Modal a Heritage Cotton, a to ve vaně, baggy džínách i s krajtou.

    Tokyo Fashion Week highlights. Týden módy se nesl v novém duchu

    Uplynulý Tokyo Fashion Week pro sezónu jaro/léto 2026 ukázal, že i po více než 20 letech dokáže překvapit. Organizátoři letos výrazně zredukovali počet přehlídek a znovu vsadili na fyzickou přítomnost. Tím se celá akce zpřehlednila, zintenzivnila a získala větší mezinárodní přesah. V centru dění nestála pouze estetika, ale rovněž otázka, jak reagovat na reálné japonské klima a jak vnést do módy lehkost.

    Jacquemus připíjí s Veuve Clicquot. Společně vzdávají hold silným ženám

    Francouzský módní dům Jacquemus a výrobce luxusního šampaňského Veuve Clicquot představují poetickou spolupráci. V jejím srdci leží limitovaná edice lahve La Grande Dame 2018 vintage a skulpturální chladicí set. Značky spojuje nejen láska pro tradici a řemeslo, ale i úcta k silným ženám. Obojí podtrhuje obliba žluté barvy symbolizující radost.

    M.A.C Cosmetics má novou tvář. Beauty značku zastoupí Doja Cat

    Zpěvačka Doja Cat odhalila novou beauty spolupráci. Na uplynulém předávání ocenění MTV Video Music Awards potvrdila, že se stala novou globální ambasadorkou společnosti M.A.C Cosmetics. Na červeném koberci totiž předvedla klasickou rudou rtěnku v odstínu Lady Danger. Přihlížející ovšem vzápětí překvapila, když si z ní s chutí ukousla.

    Protest na Pařížské není na místě. Móda za nespokojenost mladých nemůže

    Skupina MayDay minulý týden v Pařížské ulici uspořádala protest proti luxusu. Její členové se oblékli do bílých kukel a trik tvořících nápis "useless". Odkazovali na to, že drahé oblečení odvádí pozornost od důležitějších hodnot. Argument však působí prázdně, protože pravá příčina tlaku na mladé lidi pramení odjinud. Luxusní butiky v tomto kontextu plní spíše roli kulisy, než aby představovaly zdroje problému.

    Na Větrné hůrce čeká nová adaptace. První ukázky rozdělují internet

    První útržky očekávané nové adaptace románu Na větrné hůrce vyvolaly v divácích rozporuplné reakce. Režisérka Emerald Fennell totiž pojala snímek ve svém klasickém stylu. Oproti předloze má tedy o dost více sexuální ráz. Fanoušky knihy pobouřily nejen odvážné záběry, ale také kontroverzní obsazení. To vše podtrhl soundtrack z dílny Charli XCX.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―