Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Pachuť humří historie. Jak se z jídla pro chudé stala světová delikatesa

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    - Reklama -

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    - Reklama -

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    ― Reklama ―

    Akční žánr opět ožívá. Snímek Jedna bitva za druhou dobývá filmová plátna

    Režisér Paul Thomas Anderson znovu dokázal, že do křesla režiséra zkrátka patří. Jeho nejnovější snímek s názvem Jedna bitva za druhou sklízí nadšené ohlasy nejen od diváků, ale také přísných kritiků. Napínavý, humorný, ale přesto hluboký a provokativní děj opět probouzí k životu akční žánr. Leonardo DiCaprio vás navíc ani tentokrát nenechá vydechnout.

    TikTok Highlights: Káva získala novou podobu, nese název proffee

    Uživatelé sociální sítě TikTok nikdy nepohrdnou žádným lifestyle nebo wellness trikem. Není proto divu, že si zamilovali proffee, tedy kávu doplněnou o protein nebo kolagen. Slibují si od ní benefity v podobě žádaného přísunu energie, ale také regeneraci svalů či dokonce úbytek váhy. Je ovšem trendy nápoj tak výhodný, jak se na obrazovkách telefonů tváří?

    Luxury Insights: Nejdražší lyžařská střediska lákají na zimní pohádku

    Zima má dozajista své kouzlo, v těch nejluxusnějších koutech světa ovšem září magií. Prémiová lyžařská střediska sahají daleko za hranice sjezdovek. Návštěvníkům nabízí pohled na nejnovější módní kolekce na svah, nezapomenutelné zážitky a eleganci na úrovni. Zimní dovolená zde nabírá na obrátkách, bez ohledu na to, kde přesně se nacházíte.

    Designblok myslí i na módu. V soutěži Diploma Selection zazářily mladé talenty

    Předposlední den mezinárodního festivalu designu a módy se opět nesl ve znamení nové generace tvůrců. Začínající návrháři a absolventi z celé Evropy měli možnost představit své diplomové práce v rámci prestižní soutěže Designblok Diploma Selection, která se tentokrát konala v prostorách Nové Spirály. Po nabitém dni plném módních shows odborná porota vybrala jako vítězku designérku Andreu Rehbein, přičemž druhé a třetí místo obsadili návrháři Šimon Žák a Kári Þór Barry.

    Shein míří do Paříže. Plány na kamenný obchod vyvolaly protesty

    Nedávné rozhodnutí fast fashion řetězce Shein otevřít v Paříži svůj první kamenný obchod vyvolalo silné reakce. Usídlit se totiž hodlá v obchodním domu BHV Marais z roku 1856. Některé značky proto v reakci nákupní centrum opouští, zatímco jeho zaměstnanci uspořádali v pátek 10. října protest. Shein dle nich poškozuje jméno francouzského módního průmyslu.

    Alaïa zkoumá nový minimalismus. Nabízí hybrid tichého luxusu

    Pieter Mulier představil v Paříži kolekci Alaïa SS26. Každý krok modelek plynul s přesností, která diktovala novou formu minimalistického klidu. V prostoru naplněném odlesky zrcadel se zrodila móda, jež dýchá vlastním rytmem. Pomalým, přesným a podmanivým. Pieter Mulier vytváří architekturu oděvu, v níž se dekonstrukce a třásně stávají jazykem ženskosti. Alaïa se opět ukázal jako módní dům, který nepotřebuje senzaci, aby zaujal.

    Loewe a On opět spolupracují. Přináší první společné tenisky Cloudsolo

    Španělský módní dům Loewe a švýcarská sportovní značka On opět spojily své síly. Pro letošní podzimní a zimní kolekci připravily své první společně navržené tenisky s názvem Cloudsolo. Model spojuje jedinečný přístup k módě a pokročilou inovaci. Jeho cílem je splnit moderní potřeby pohodlí při neustálém pohybu v rušných světových velkoměstech.

    Balenciaga vítá novou éru. Pierpaolo Piccioli inovuje identitu značky

    Když Pierpaolo Piccioli poprvé vstoupil do pařížského sídla Balenciagy, zůstal v tichu, které obvykle předchází revoluci. V archivu módního domu strávil tři dny, v nichž se z historie stala hmota a z paměti textura. Tam, mezi záhyby taftu a zvlněnými siluetami, našel novou odpověď na otázku moderní elegance. Jeho debut pro jaro a léto 2026 otevírá kapitolu, jež propojuje čistotu formy s designovou těžkostí. Balenciaga se mění v chrám, kde látka mluví hlasem streetwear současnosti.

    TikTok Highlights: Tradiční kávě konkuruje trendy mushroom coffee

    Milovníci wellness a lifestyle tipů i triků na sociální síti TikTok již před pár lety objevili alternativu tradiční kávy s názvem mushroom coffee. Takzvaná houbová káva však v posledních měsících narůstá na popularitě. Dle jejích zatvrzelých fanoušků totiž slibuje přísun energie, ovšem bez rizika úzkosti a s bonusem posílení imunity, zlepšení pozornosti a snížení zánětů.

    Fendi láká do nového království v Miláně. Otvírá brány Palazzo Fendi

    Luxusní móda, prvotřídní umění a historická architektura vytváří dechberoucí mozaiku jménem Palazzo Fendi. Světoznámá římská značka otvírá dveře nového království v Miláně. Při příležitosti nedávného Milánského fashion weeku odhalila zrekonstruované prostory své vlajkové pobočky v italském hlavním městě módy. Ukrývají pak nejen butik, ale rovněž exkluzivní restaurace a řemeslný ateliér.

    Once upon a time. Historické vědění ukrývají nejkrásnější knihovny světa

    Knihovny rozhodně nejsou jen tiché sály naplněné prachem. Na mnoha místech světa slouží jako ceněné svatostánky, ve kterých lidé v úžasu zaklánějí hlavy. Uvnitř klášterů, univerzit i jen samostatně stojící, knihovny patří mezi oblíbená turistická místa. Díky bohu si zatím u návštěvníků ponechávají zasloužený respekt a jejich atmosféra tak na vás může naplno dýchat.

    Od heroinu k Ozempicu. Cesty jak být chic se mění, tlak na štíhlost zůstává

    Propadlé lícní kosti, dětsky útlé paže, špičatá kolena. Herečky a modelky to často maskují, ale proměny jejich siluet z posledních let jasně ukazují, že žijeme v éře Ozempic chic. Můžeme si namlouvat, že tentokrát je za hubnutím medicína v podobě léku potlačujícího chuť k jídlu. Ve skutečnosti jsme esteticky, ale i filozoficky mnohem blíž zatracované éře heroin chic, než jsme si možná ochotní připustit.

    OECD brojí proti Shein. Fast fashion gigant porušuje její směrnice

    Zástupci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zveřejnili výsledky investigace značky Shein. Dle reportu nedodržuje čínský fast fashion gigant stanovené směrnice pro nadnárodní společnosti, týkající se lidských práv, ochrany životního prostředí a spravedlivých platů. Mezivládní organizace zahájila průzkum po stížnosti dvou francouzských poslanců.

    Victoria Beckham dorazila na Netflix. Nový dokument odkrývá hvězdnou oponu

    Streamovací služba Netflix přivítala ve čtvrtek nový hvězdný dokument. V jeho středu stojí bývalá zpěvačka a úspěšná návrhářka Victoria Beckham. Třídílný seriál slibuje odkrytí její nelehké cesty na vrchol módního průmyslu, kam se jen tak někdo nepodívá. Součástí příběhu jsou nejen archivní záběry, ale také rozhovory s předními osobnostmi módní scény.

    Značka Schiaparelli opět potvrdila své místo. Runway uzavřela Kendall Jenner

    V Paříži se opět odehrála jedna z nejočekávanějších přehlídek každé sezóny. Daniel Roseberry odhalil kolekci Schiaparelli SS26 a potvrdil, že značka dál určuje tón současného umění na úrovni luxusu. V sále Centre Pompidou vládl klid, jenž se v módě objeví jen zřídka. Jak jsme u módního domu zvyklí, každý model dokazoval, že přesnost a vize jsou klíčovým prvkem krejčovského umu. Přehlídka působila jako pomyslná módní studie, nikoliv jako tradiční runway.

    Burberry připomíná své dědictví. Oslavuje ho i Olivia Colman

    Britský módní dům Burberry zakládá marketing na propojení svého více než 150 let starého dědictví a moderní energie. Nabízí proto tradiční kostkované trenčkoty a dlouhé kabáty, to vše v inovativním hávu nových materiálů. Směřování luxusní značky odráží rovněž její nejnovější kampaň It's always Burberry Weather. Zazáří v ní mimo jiné také herečka Olivia Colman.

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―