Více
    Redakce

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    Autor článku:

    ― Reklama ―

    Pachuť humří historie. Jak se z jídla pro chudé stala světová delikatesa

    Humr je delikatesa s opulentní příchutí. Cena za kilo humra amerického se pohybuje okolo 1700 korun a není to jídlo, které si dáte každý den. Platí za luxusní a drahou pochoutku, hodnou speciální příležitosti. Historie tohoto mořského korýše má však poněkud nuznou pachuť. Byly doby, kdy se mu říkalo mořský šváb.

    Dnes je humr synonymem požitkářského a gurmánského života. Na trzích i v restauracích se jejich ceny pohybují vysoko. Slibujeme si od něj exkluzivní gastronomický zážitek, jedinečný chuťový profil, ale vždy tomu tak nebylo. Humr byl jen přemnožený mořský hmyz. Nejnižší selské jídlo. Ačkoliv v Evropě si humr začal svoji pověst chutného měkkýše budovat o pár století dřív, vody v Severní Americe prý byly v 17. století na humry tak bohaté, že je moře vyplavovalo na břeh v hromadách vysokých dobrého půl metru. A čeho je hodně, to obvykle nálepku luxusu nezíská. Přesně tak to bylo i s chudáky humry.

    Jídlo pro chudé

    Díky své snadné dostupnosti se stali zdrojem obživy pro všechny a získali ošklivou pověst bílkoviny pro chudé. Čerství humři skončili na talíři nebo jako návnada pro ryby. A ti ostatní posloužili jako hnojivo pro plodiny. Byli přemnožení, levní, takový odpad moře. Naprosto běžně se podávali k jídlu vězňům, učňům, otrokům a dětem. Humři všem lezli ušima, takže někteří služebníci do svých smluv zahrnovali ustanovení, že jim bude tento masivní korýš s klepety servírován pouze dvakrát týdně.

    humr

    Foto: Pexels

    Z mořského švába delikatesou

    V 80. letech 19. století to s humry přestávalo být tak smutné a začali se pomalu zbavovat své negativní pověsti. Získával na oblibě mezi náročnými strávníky, zejména v Bostonu a New Yorku. Co se nestalo, ceny začaly okamžitě stoupat. Na začátku 2. světové války už platil za delikatesu, kterou si dopřávali movití milovníci korýšů. Podíl mělo i to, že jako jedna z mála potravin tehdy nebyl na příděl. A čím méně bylo humrů, tím stoupala cena výš a výš.

    Korýš s neobvyklou anatomií

    Za posledních sto milionů let se humr změnil jen velmi málo. Známý je pro svou neobvyklou anatomii. Jeho mozek se nachází v krku, nervový systém v břiše, zuby v žaludku a ledviny v hlavě. Slyší a chutná nohama. Dokonce má s námi lidmi něco společné. Humři mají tendenci upřednostňovat jednu z předních končetin, což znamená, že jsou leváci nebo praváci.

    Humři rostou velmi pomalu a než dosáhnou požadované velikosti, trvá to i sedm let. Možná dobře. Podle vědců se totiž dožívají klidně stovky, dovedete si představit, jak moře brázdí s těmi obřími a silnými klepety? Největší zaznamenaný kus byl z moře vyloven v roce 1988 u Nového Skotska. Vážil 20 kilo a byl dlouhý metr. 

    humr

    Foto: Pexels

    Nejlepší z nejlepších

    Jestliže vaše nejrozmarnější chuťové pohárky zatoužily po masíčku exkluzivního korýše, za to nejlepší je považován humr Fourshu, známý též jako Rolls Royce mezi humry. Poprvé byl představen v New Yorku a lepšího humra prý na světě nenajdete. Nejvzácnějším humrem je pak humr bílý neboli albín. Odhadem se vyskytuje pouze 1 kus na 100 milionů dalších.

    Zdroj: History, Price of Meat

    ― Reklama ―

    Darujte nadčasový klenot. Pánské hodinky ovládá retro i tradice

    Nabídka pánských hodinek letos na Vánoce překračuje hranice obvyklého dárku. Vedle kultovních jmen, jako je Audemars Piguet nebo Breguet, stojí Tissot, Citizen či Casio. Značky, které dokazují, že i rozumná investice může mít špičkový design a charisma. Trendy ukazují dvě linie. Návrat k tradičním "maskulinním" hodinkám a fascinaci digitální retro estetikou. Ať už jde o titanové chronografy, mramorované ciferníky, nebo ručně rytá loga, letošní výběr má společný cíl. Udělat z času zážitek.

    Elie Saab rozšiřuje působení. Navrhne design tryskáče Bombardier

    Luxusní značka Elie Saab zkoumá nové vody. Módní dům známý především pro své dechberoucí haute couture kolekce již dříve okusil navrhování exkluzivních rezidencí, hotelů nebo jacht. S nejnovějším projektem se ovšem podívá až do oblak. Navrhne totiž interiér tryskáče z dílny společnosti Bombardier. Design modelu Global 8000 hodlají společně odhalit příští rok.

    TikTok Highlights: Sociální síť pohltila obsese „peptide stacking“

    Milovníci wellness a fitness tipů na platformě TikTok podlehli nové vášni. Tentokrát mezi sebou sdílejí metodu přezdívanou "peptide stacking". Jedná se o kombinace peptidů, od nichž si slibují rychlejší spalování tuků a regeneraci po posilování nebo více energie. Virální trik však nepodporují relevantní ověřené studie a odborníci proto radí se mu raději obloukem vyhnout.

    Z módy rovnou na talíř. Retro jídlo oslavuje svůj návrat

    Na stolech se znovu lesknou stříbrné podnosy, v koktejlových sklenkách tančí červené třešně a plátky okurky se stáčejí do spirál, jako by chtěly vyprávět příběh elegance minulých dekád. Gastronomie objevuje půvab retra. Ne jako nostalgii, ale staronový styl luxusu. V době minimalistických menu se vrací šarm opulentních receptů, které slaví detail, barvu i rituál.

    Kosmický přešlap Vogue. Nový cover s Timothée Chalamet schytal kritiku

    Americký Vogue uzavírá rok vizuálním experimentem, který vyvolává bouři napříč módním světem. Prosincové číslo s Timothée Chalamet mělo být poctou fantazii i technologické spolupráci s NASA. Místo toho rozpoutalo debatu o hranicích vkusu, konceptu a autenticity. Fotografka Annie Leibovitz přetvořila herce v kosmickou siluetu, která však působí překvapivě ploše. Internet reaguje s intenzitou, jakou si Vogue skrze svou popularitu zaslouží. Avšak s nekompromisním pohledem. Navíc jde o poslední číslo vytvořené pod vedením odcházející Anny Wintour.

    Shein dobývá Paříž. Navzdory skandálu láká desítky tisíc návštěvníků

    Fast-fashion řetězec Shein slaví v Paříži navzdory nedávnému skandálu i trvajícím protestům úspěch. Před týdnem otevřel v historickém nákupním centru BHV svou první kamennou pobočku. Ve stejnou dobu ovšem musel čelit tvrdé kritice kvůli prodeji sex panenek připomínajících děti. Přesto první pobočka Shein dosud přivítala na několik desítek tisíc návštěvníků.

    CFDA/Vogue Fashion Fund 2025 má výherce. Vycházející hvězdou je Ashlynn Park

    Americká módní scéna oslavuje vycházející hvězdu. Návrhářka Ashlynn Park vyhrála v pondělí CFDA/Vogue Fashion Fund 2025. Ocenění ji zajistí dotaci ve výši 300 tisíc dolarů a účast v mentorském programu. Na letošních CFDA Fashion Awards získala titul American Emerging Designer of the Year. O designérce a její značce Ashlyn tak rozhodně neslyšíme naposledy.

    TikTok Highlights: Populární Cosy Cardio připomíná potěšení z pohybu

    S podzimem se na TikTok scénu vrací tak trochu zapomenutý trend. Cvičení s názvem Cosy Cardio narůstá na oblibě již od roku 2023. Jedná se o způsob, jak snadno a z pohodlí domova překonat nechuť k pohybu. Ať už kvůli tomu, že čelíte zotavení po úrazu, nebo vás sterilní prostředí posiloven odrazuje. Zapalte si svíčku, zapněte oblíbený seriál a hurá do toho.

    Móda v hávu Vánoc. Luxusní značky opět vítají čas svátků

    Kouzelné momenty před praskajícím krbem, sněhem zaváté krajiny a dárky v klasickém červeno-zeleném balicím papíru. Přesně tak vypadá módní svět, který už naplno opustil ruch podzimních týdnů módy a obrátil svou pozornost směrem k blížícím se svátkům. Vlastní pojetí Vánoc představily i značky Loro Piana, Ferragamo, Maison Margiela, Sephora či Tory Burch.

    Místo čokolády kalhotky. Skims uvádí adventní kalendář plný svůdností

    Značka Skims nezklamala a opět dokazuje, že umí překvapit. Spolu se zimní kolekcí přišla společnost s adventním kalendářem, jenž rozhodně není obyčejnou vánoční klasikou. Stvořený je pro všechny "fashionistky", jež rády kombinují pohodlí s luxusem a milují každý den odhalit malý módní zážitek. Co je na něm tak jedinečného? Obsahuje 25 párů kalhotek, které zpestří každé ráno a udělají z čekání na Vánoce opravdovou radost.

    Fíky ovládají sociální sítě. Je libo smoothie nebo carpaccio?

    Fíky vstupují do světa kulinárního glamour jako neodolatelný vizuální magnet. Jejich příjemná textura a medové tóny okamžitě promění talíř ve fotografii hodnou instagramového feedu. Influenceři i food blogeři si je zamilovali pro jejich schopnost kombinovat eleganci s hravostí. Od carpaccia až po smoothie bowls. Fík dává jídlu šmrnc, který se fotí sám. Je symbolem sofistikovaného, moderního životního stylu, kde estetika a zdraví tančí ruku v ruce.

    Koncern LVMH pod taktovkou jedné rodiny. Arnaultovi vlastní většinu jeho akcií

    Zakladatel a dlouholetý lídr skupiny LVMH Bernard Arnault završil klíčovou etapu své celoživotní strategie. Série cílených nákupů akcií v hodnotě 1,6 miliardy dolarů přiblížila jeho rodinu k absolutnímu ovládnutí největšího luxusního konglomerátu světa. Francouzská média potvrzují, že Arnaultovi nyní drží více než polovinu akcií společnosti. V době, kdy trh s luxusem prochází zpomalením, posílil byznysmen svou pozici s přesností, která definuje jeho podnikání.

    Louis Vuitton následuje světlo. Vánoční kampaní vzdává hold cestování

    Francouzský módní dům Louis Vuitton je další z řady luxusních značek, které vítají rychle se blížící Vánoce. Ve své sváteční kampani s názvem Le Voyage des Lumières se tentokrát vydává na dechberoucí cestu světla, kterou definuje zářící lampion. Vzdává tím hold své dlouhé historii, jejíž kořeny leží nejen v tradičním řemeslu, ale především touze po cestování.

    Nan Goldin představuje výstavu This Will Not End Well. Minulost mění ve film

    Nan Goldin představuje světu své nejnovější dílo s názvem This Will Not End Well. Rozsáhlá výstava okouzlila kritiky umění a v divácích vzbudila silné emoce. Umělkyně v ní vzpomíná na 80. léta a postupně se propracovává skrz minulost až do současnosti. Výsledná práce je složená jako film, jednotlivé statické snímky umně zachycují momenty obyčejného života. 

    Londýn propadl světu filmů. Poznejte 10 nejlepších snímků BFI festivalu

    Filmový festival BFI, který by si neměl nechat ujít žádný filmový fanoušek, tradičně dorazil do Londýna. Letos uvedl 247 filmů pocházejících ze 79 různých zemí světa, z nichž 42 procent vzniklo z hlav režisérek nebo nebinárních tvůrců. Na jejich premiéře nechyběly filmové hvězdy a významné osobnosti, jako je Kristen Stewart nebo Elle Fanning. Event zahájil film Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery. 

    Gucci zdolává svahy. Zimní kolekce Altitude poprvé mísí luxus s technologií 

    Začala lyžařská sezóna a Gucci není pozadu. Jako správný zástupce Italů přichází se zimní kolekcí Altitude. Od těch předchozích se ovšem liší a to tím, že nabízí nejen luxus, ale i technické vybavení pro vrcholové výkony. Na sněhu se můžete blýsknout oblečením, které spojuje špičkovou technologii, precizní řemeslo a nezaměnitelnou estetiku módního domu. 

    ― Reklama ―

    ― Reklama ―