Více

    Sledujte nás na Instagramu

    Přehlídky vysoké módy jsou zpravidla tou nejočekávanější událostí sezóny, zejména proto, že se návrháři nemusí držet striktních škatulek a mohou naplno projevit svou kreativní vizi a posunout ji do fantazijních výšin. Toto řemeslo však za hranicemi evropské civilizace nabírá zcela jiný rozměr. Je součástí každodenního života a staletých tradic. Zde vzniká svět plný toho největšího přepychu vycházející z nekonečné představivosti a mistrovské zručnosti.

    Orient v rozhraní vysoké módy

    Francouzský monopol na haute couture se pomalu, ale jistě stává minulostí. Dlouhodobou součástí kalendáře jsou libanonští návrháři Zuhair Murad a Elie Saab, avšak vlnu jiných módních perspektiv poprvé odstartoval v roce 2016 Guo Pei z Číny. Prvním indickým designérem s pařížskou přehlídkou byl Rahul Mishra pro sezónu jaro/léto 2020 a nejnovější posilou se v červenci stal Mohammed Ashi z oblasti Perského zálivu. Viditelný zájem roste zejména o indický luxusní trh. Svůj podíl na tom má fakt, že evropské domy již několik dekád spolupracují s místními textilními společnostmi, které nabízejí ty nejkvalitněji zpracované vzácné látky. Plamínek popularity rozhořela také Dior pre-fall kolekce ve spolupráci s Chanakya Ateliers představená letos v Bombaji nebo slavnostní večer při příležitosti uvedení výstavy „India in Fashion“ s hvězdnými hosty, jako Zendaya, Tom Holland, Priyanka Chopra a Gigi Hadid.

    Zuhair Murad

    Libanonský rodák studoval módu v Paříži, kde si otevřel jeden ze svých prvních butiků. Mezi jeho klientelu patří Blake Lively, Heidi Klum, Sara Sampaio nebo Adele. V roce 2021 vytvořil svatební šaty na míru pro topmodelku Jasmine Tookes.

    Zdroj: Zuhair Murad

    Rahul Mishra

    Indický návrhář se řídí filozofií životního prostředí, práce a síly. Od kritiků dostal přívlastek „národní poklad“ a nejnověji oblékl Zendayu do tradičního a nádherného sárí na galavečer „India in Fashion“. V minulosti si herečka oblékla jeho model na akci pro představení unisex šperků Bulgari.

    Zdroj: Rahul Mishra

    Elie Saab

    Elie Saab uvedl svou značku na scénu v roce 1982, když mu bylo 18 let. Hlavní ateliér má v Bejrútu, ostatní jsou situovány v Paříži a Miláně. Jeho kreace jsou populární mezi královskými rodinami na Blízkém východě, ale i v té britské. Kate Middleton si oblékla jeho róbu na nedávnou svatbu jordánského korunního prince.

    Zdroj: Elie Saab

    Ashi Studio

    Mohammed Ashi založil svou značku relativně nedávno a v červenci debutoval na týdnu haute couture. Pojem nadčasovosti rozšiřuje o kombinaci jednoduchosti a architektonické velkoleposti. V roce 2020 navrhl šaty pro Beyoncé v rámci filmu Black Is King.

    Zdroj: Ashi Studio

    Zdroje: Business of Fashion, WWD, Zuhair Murad, Rahul Mishra, Elie Saab, Ashi Studio

    Couture za hranicemi naší představivosti: Jak Blízký východ a Indie ovlivňují globální módu

    Menstruace jako luxus. Cena ženství je pro miliony žen nedosažitelná

    Žena za svůj život spotřebuje tisíce menstruačních pomůcek, jejichž náklady se po sečtení šplhají do astronomických výšek. Existují dokonce dívky a ženy, které si nákup těchto hygienických nezbytností nemohou dovolit. Je to tak, menstruace může přijít draho a pro některé je přímo luxus.

    Boris Král‘ předvedl kultivovanost starého světa. Noblesní modely umocnil genius loci

    Na multižánrovém festivale UNOS zazářila módní scéna, když Boris Kráľ, ikona československé módní scény, odhalil svou nejnovější kolekci. Jeho ateliérové kreace, inspirované duchem historického Rothschildova zámečku, nesou pečeť elegance a noblesy. To vše se nečekaně odehrálo v industriálním srdci Moravy a Slezska. 

    Módní novinky v kostce: Carolina Herrera si převezme ocenění, Rick Owens se opět spojil s Champion

    Druhý květnový týden přinesl pozitivní zprávy o nových kolekcích, ale také méně radostné výsledky prodeje některých luxusních gigantů. Designér Rick Owens spojil síly se značkou Champion v nové dystopicko-sportovní kolekci. Návrhářce Caroline Herrera bude předána cena Hispanic Heritage Award. Podnikatelka Kim Kardashian nám ani tentokrát nedá vydechnout, její značka SKIMS opět přichází s novými kousky. Módní dům Ferragamo ohlásil za první čtvrtletí pokles tržeb.

    Zjednodušte si letošní cestování. Pohodlí a bezstarostnost zařídí řada chytrých pomocníků

    I když se na cestování každý rok těšíme, může se jednat o poměrně stresující událost. Na letišti hrozí, že budete při zjištění příliš těžkého zavazadla litovat přibalených šatů. Po nastoupení do letadla zase můžete s hrůzou zjistit, že se kvůli přílišnému světlu a hlasitým pasažérům vůbec nevyspíte. Zajistěte si proto letos na dovolené vytoužený klid a využijte některé z řady chytrých produktů.